Renault tekemässä myös ratkaisevan päätöksen Carlos Ghosnin kohtalosta: "Ainoa mahdollisuus säilyttää allianssi"
Autot ja liikenne
Renault tekemässä myös ratkaisevan päätöksen Carlos Ghosnin kohtalosta: "Ainoa mahdollisuus säilyttää allianssi"
Ranskan valtion suurelta osalta omistava Renault alkaa olla ratkaisevien päätösten edessä johtajansa Carlos Ghosnin suhteen. Ghosn sai eilen syytteen Japanissa talousrikoksista.
Julkaistu 11.12.2018
Tuulilasi

Ghosn on silti yhä muodollisesti Renaultin pääjohtaja ja puheenjohtaja, mutta asiantuntijoiden mukaan tilanne ei voi jatkua pitkään. Allianssin kaksi muuta osapuolta Nissan ja Mitsubishi ovat jo erottaneet Ghosnin puheenjohtajan tehtävistään.

Jos Ghosn tuomitaan, se on kova isku Renaultille ja myös Ranskan poliittiselle eliitille. Toisaalta he ovat isossa kiitollisuudenvelassa karismaattiselle johtajalleen, joka on nostanut Renaultin kovaan tuloskuntoon ja ajatellut aina yhtiön etua. He eivät voi silti loputtomiin osoittaa tukeaan Ghosnille – varsinkin, jos tuomio tulee.

”Mielestäni on mahdotonta pitää Carlos Ghosnia edelleen Renaultin johtajana tässä tilanteessa. Vaikka häntä ei tuomittaisikaan, miten ihmeessä hän voisi jatkossa neuvotella uskottavasti esimerkiksi ammattiliittojen kanssa kaiken tapahtuneen jälkeen”, sanoo yritysten kriisinhallinnan asiantuntija Didier Heiderich Bloombergille.

Samaan allianssiin kuuluvat Nissan ja Mitsubishi pistivät jo Ghosnin kävelemään lankulle, mutta Renault on ilmoittanut odottavansa lisää todisteita ja tilanteen kehittymistä. Renaultin johtokunnassa on eripuraa; osa kannattaa edelleen Ghosnin tukemista, mutta esimerkiksi johtokunnan kovan linjan ammattiyhdistysliiton CGT:n äänitorvi Richard Gentil on vaatinut isoa ja nopeaa muutosta perustellen asiaa Ghosnin maineen tahriintumisella.

Mitään nopeaa ratkaisua Ghosnin tilanteessa ei tulla näkemään, hän saattaa olla pidätettynä vielä pitkään, oikeudenkäynnin pituudesta puhumattakaan.

Ghosnin ollessa pidätettynä pääjohtajan virkaa hoitaa väliaikaisesti Thierry Bollore, hallituksen puheenjohtajan tehtävää hoitaa Philippe Lagayette. Jos Ghosn virallisesti erotetaan, nämä pestit jaetaan Bloombergin lähteiden mukaan jatkossakin kahdelle eri henkilölle.

Ranskalaisen pankkiiriliikkeen Oddon mukaan Renaultin osakekurssiarvio on selkeässä laskussa allianssin akuutin johtajakriisin vuoksi. Myös koko Renault-Nissan-Mitsubishi-allianssin kohtalo on vaakalaudalla, jos Renault ei pian tee isoja päätöksiä.

”Renaultin tulee olemaan erittäin hankalaa pitää Ghosn edelleen edes nimellisesti johtoportaassaan, jos ja kun se haluaa pitää allianssin hengissä. Mielestäni Ghosnin erottaminen on ainoa mahdollisuus säilyttää allianssi”, asiantuntija Heiderich arvelee.

Kommentoi »