Tuulilasi

Renault kiistää Espacen dieselmoottorin NOx-päästöjen ylityksen – ”mittauksissa vaihtelevuutta”


Tiistaina saksalainen ympäristöjärjestö Deutsche Umwelthilfe julkaisi tiedotteen, jonka mukaan Renault Espace ylitti mittauksissa sallitut typpioksidipäästöt jopa 25-kertaisesti. Renault on kiistanyt tulokset.
Teksti Max Lange
Kuvat DUH

Deutsche Umwelthilfen mukaan Renault Espacen 1,6-litraisen dieselin päästöt ylittivät NOx-päästöjen raja-arvot mittauksissa useasti. Mittaukset suoritti Bernin ammattikorkeakoulu Sveitsissä, joka teki mittaukset NEFZ-syklin mukaisesti.

Renault julkisti myöhemmin tiedotteen, jossa se kiisti NOx-päästömittausten tulokset vedoten Bernissä tehtyjen mittausten tuloksien vaihtelevuuteen ja siihen, että testimenetelmät eivät kaikki täytä eurooppalaisia säädöksiä.

Renault vetoaa samalla myös aiemmin tänä vuonna ADAC:n suorittamiin mittauksiin, jossa Renault Espace todettiin sääntöjen mukaiseksi.

Bernin ammattikorkeakoulun mittauksissa olleella etuvetoisella Espacella oli ajettu 12 300 kilometriä. Korkeimmat päästölukemat saavutettiin silloin, kun moottori oli lämmin. NOx-päästöt ylittyivät tuolloin jopa 13–25 kertaisesti yli Euro 6 -rajan, joka on 80 mg/km.

Huolestuttavin tieto Umwelthilfen tiedotteen mukaan mittaustuloksissa on se, että ainoastaan tietyn esivalmistelun jälkeen Espace alitti NEFZ-syklissä NOx-päästörajat. Jos mittaajat jotenkin poikkesivat tästä tietystä kaavasta, kohosivat päästöt huomattavasti isommiksi.

Deutsche Umwelthilfen testituloksia tulee lukea siinä mielessä kriittisesti, että heillä on selkeä ympäristöagenda. Toisaalta he teettivät mittaukset ulkopuolisessa testilaboratoriossa. Renault jyrkän vastakannan voi toisaalta myös uskoa, koska VW:n tapauksessa seuraukset ovat olleet valtavat.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 25.11.2015