Qatarin MM-kisojen hiilijalanjälki nelinkertainen aiempiin verrattuna – Silti Fifa ja Qatar markkinoivat kisoja hiilineutraaleiksi
Jalkapallon MM-kisat
Qatarin MM-kisojen hiilijalanjälki nelinkertainen aiempiin verrattuna – Silti Fifa ja Qatar markkinoivat kisoja hiilineutraaleiksi
Vuoden 2026 jalkapallon MM-kisoissa kaikki on taas suurempaa. Kisojen valtavaa hiilijalanjälkeä voisi kuitenkin pian kutistaa helposti.

Kuukauden kestävää tapahtumaa varten Qatarin aavikolle rakennettiin seitsemän uutta stadionia, 136 harjoituskenttää, lentokenttä, metro­järjestelmä, uusia teitä ja satakunta uutta hotellia. Sadoista tuhansista kisaturisteista valtaosa saapui paikalle lentäen, moni päiväseltään naapurikaupunkien Abu Dhabin ja Dubain majoituspaikoista.

– Jalkapallon MM-kisojen kuten muidenkin isojen kansainvälisten urheilu­tapahtumien suurimmat ympäristövaikutukset syntyvät lentoliikenteestä ja uusien stadionien rakentamisen jättimäisestä energia- ja materiaalijalanjäljestä, sanoo Madeleine Orr, Lontoon Loughboroughin yliopiston luennoitsija ja akateemisten Sport Ecology -ryhmän perustaja.

Kun kolmella edellisellä kerralla MM-kisojen hiilijalanjälki on ollut 2,2–2,8 hiilidioksidiekvivalenttitonnia kisaa kohti, on Qatarin kisojen hiilijalanjäljeksi arvioitu jopa 10 miljoonaa tonnia. Silti Qatar ja Fifa markkinoivat kisoja hiilineutraaleiksi. Qatar ­kertoo kompensoivansa ilmastokuormitusta päästöoikeuksia ostamalla.

Monet tutkijatahot ovat ympäristön puolesta huolissaan. On ehdotettu, että kisat voitaisiin pelata olemassa olevilla stadioneilla, joita yhdistää energiatehokas infrastruktuuri ja toimiva liikenneverkko. Jalkapallon MM-kisoille voisi jopa harkita pysyvää tapahtumapaikkaa.

– Kaikkein ympäristöystävällisin stadion on se, jota ei ole rakennettu, sanoo Carbon Market Watchin viestintäjohtaja Khaleb Diab. Hän on huolissaan siitä, millaista kisojen jälkeistä käyttöä maailmanluokan stadioneille on Qatarin kaltaisessa ­pienessä maassa.

Uusia mahdollisuuksia on luvassa.

– Hyvin pian meillä on korkea­luokkaista hologrammi- ja projektori­tekniikkaa, jonka avulla voisi näyttää livenä, miltä kenttä näyttää esimerkiksi Kiinassa, mutta olisitkin paikan päällä Wembleyllä. Meidän pitää tehdä maailman suurimmasta keskitetystä juhla­tapahtumasta maailman suurin ­hajautettu juhla, Orr visioi.

Vuoden 2026 jalkapallon MM-kisoissa kaikki on taas entistä suurempaa, kun joukkueita on 32:n sijaan 48. Kisaisäntinä ovat Yhdysvallat, Meksiko ja Kanada.

Kommentoi »