
Professori Jukka Kekkonen on onnistunut siinä, missä harva sosiaalisen median käyttäjä: hän on rajoittanut Twitterin ja Facebookin käytön 15 minuuttiin päivässä.
– Haluan ottaa kantaa asioihin nimenomaan somessa, koska minusta populistisen retoriikan vastainen taistelu on tärkeää. Kuulemme valheita ja puolitotuuksia jopa merkittävien poliittisten toimijoiden suusta. Sellaista on oikeusvaltion nimissä syytä vastustaa, ja minun keinoni on kirjoittaminen.
Aikarajan noudattaminen onnistuu, koska Kekkonen esittää näkemyksiään, mutta ei jää seuraamaan keskustelua.
– En näe inttämisessä mitään hyötyä. Populismin vaara sisältyy juuri siihen. Itse asiassa yritän olla lukematta somekeskusteluja.
Kekkonen on ollut professori ”puolet elämästään”. Vaikka hänet usein mielletään yhteiskunnalliseksi keskustelijaksi, varsinaisen uransa hän on luonut akateemisessa maailmassa. Yhteiskunnallinen rooli on peruja lapsuudenkodista, molemmat vanhemmat olivat aktiivisia järjestöihmisiä, ja isoisä oli ollut kansanedustaja vuonna 1919 aloittaneessa eduskunnassa.
– En osaa olla hiljaa, jos näen ympärilläni epäkohtia. Tämä ajattelu on peruja myös emeritusprofessori Heikki Ylikankaalta.
Kekkonen toivoo, että useampi professori kävisi keskustelua yhteiskunnallisista teemoista sosiaalisessa mediassa.
– Niiden, joilla on tietoa vastustaa populistista puhetapaa, pitäisi toimia. Demokratian puolesta on taisteltava argumentein, ei puolitotuuksin. Arvokeskustelun pitäisi olla sellaista, että rautalangasta vääntäen kerrotaan, mitkä ovat demokratian ja oikeusvaltion keskeiset periaatteet ja mitkä eivät ole. Tarvitsemme ehdottomasti lisää arvokeskustelua, ja siinä tieteellä on tärkeä rooli.
Barometrit osoittavat suomalaisten arvostavan tieteellistä tietoa.
– Poliittiset päättäjät eivät tunnu jakavan samaa arvostusta. Jokainen näkee, että tieteen merkitys on suurempi kuin koskaan. En silti jaksa uskoa, että lupaukset tieteen ja yliopistojen rahoittamisen lisäämisestä vuoteen 2030 mennessä toteutuvat. Sen verran pahasti Suomi on jäänyt jälkeen verrokkimaista.
Jukka Kekkonen
Syntynyt: 12.10.1953.
Ura: Helsingin yliopiston oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori (1995–2021), Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani (2004–2010), Helsingin yliopiston hallituksen jäsen (2010–2021), Suomalaisen tiedeakatemian jäsen vuodesta 2007, valtakunnanoikeuden jäsen (1994–2002).
Perhe: puoliso, yksi lapsi ensimmäisestä avioliitosta.