Apu

Prinssi Philip 1921–2021 – Britannian tuleva hallitsija prinssi Charles on rakentanut vanhemmuutta toisenlaisin eväin kuin ankara isänsä

Prinssi Philip 1921–2021 – Britannian tuleva hallitsija prinssi Charles on rakentanut vanhemmuutta toisenlaisin eväin kuin ankara isänsä
Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsijan Elisabet II:n puoliso prinssi Philip on kuollut 99 vuoden ikäisenä perjantaina 9.4.2021. Apu kertoi marraskuussa 2018, kuinka heidän poikansa prinssi Charles on ottanut etäisyyttä karskiin ja ankaraan isäänsä lasten kasvatuksessa, jossa esikuvana on ollut oma äiti.
Julkaistu: 9.4.2021

Päivitetty 9.4.2021 – Alkuperäinen versio ilmestynyt 13.11.2018

Kun William ja Harry olivat naperoiässä, prinssi Charles kirjoitti hyvälle ystävälleen: ”Suhteet isiin saattavat olla niin monimutkaisia. Usein molemmat osapuolet haluaisivat tulla paremmin toimeen ja kyetä puhumaan todella merkityksellisistä asioista syvällisesti. Itse olin liian estynyt tehdäkseni niin.”

Prinssi Philip oli despoottinen isä, kova, fyysisesti ylivaltainen, korskea mies, jolla oli terävä kieli, nollatoleranssi ja selkeä käsitys siitä, millainen miehen pitää olla. Ei ainakaan herkkä, kulttuurista kiinnostunut runopoika, kuten hänen esikoisensa.

Philip murjaisi, että perheen ainoalla tyttärellä prinsessa Annella on enemmän munaa kuin kolmella veljellään yhteensä. Karskin julma Philip sai aikuisetkin miehet kyyneliin lähellään.

Charles yritti epätoivoisesti miellyttää isäänsä ja saada tältä hyväksyntää. Asetelma jätti ikuisen tunteen epäonnistumisesta: hänestä ei koskaan tulisi sellaista poikaa kuin isä toivoi. Charles vannoi isäksi tultuaan, että hän tarjoaa lapsilleen tukea ja läheisyyttä, lämmintä hyväksyntää ja antaa tilaa lapsen omille toiveille ja taipumuksille.

Mennyt saattaa surettaa ja kaduttaa Philipiä, kun hän katsoo, kuinka mukavaa Charlesilla on omien poikiensa kanssa. Vaikeampi on arvata, miltä Charlesista tuntuu se, että William ja Harry palvovat isoisäänsä, pitävät tätä hauskana ja mahtavan ronskipuheisena, ja Philip ajattelee pojanpojista samoin.

Paris Match -lehti julkaisi juuri kannessaan partasuisen vilkkusilmäisen prinssi Harryn kuvan ja rinnasti sen 61 vuoden takaiseen kanteensa prinssi Philipistä. Yhdennäköisyys on hämmästyttävä.

Philip moitti poikaansa Charlesia Charlesia siitä, että tämä oli isän roolissa pehmeä nössö, asetti perhe-elämänsä kuninkaallisten velvollisuuksien edelle ja vaihtoi vaippoja, vaikka hommaan oli palkattu kaksi lastenhoitajaa.

Charles oli isäänsä edistyneempi

Mukana synnytyksessä, vauvan kylvetystä, vaipanvaihtoa. Kaikkea tuota Charles teki ensimmäisenä kuninkaallisena isänä.

Ennen Williamin syntymää 1982 Charlesin mielilukemistoa olivat vauvaoppaat ja lastenhoitokirjat. Diana ahdistui ohjeistuksista ja piti vauvanhoidon vahtimista epäluottamuslauseena. Charles soitteli tasaisin välein toimistostaan kyselläkseen, miten ”hänen armonsa” jakselee, painotaulukkoja seurattiin grammalleen.

Philip otti asiakseen moittia Charlesia siitä, että tämä on tässäkin roolissa pehmeä nössö, asettaa perhe-elämänsä kuninkaallisten velvollisuuksien edelle, kylvettää, vaihtaa vaippoja, vaikka hommaan on palkattu kaksi lastenhoitajaa. Miettii leluja ja leikkejä eikä monarkiaa. Philipin mielestä Charles myötäili liikaa vaimoaan, mikä ei sovi tulevalle hallitsijalle.

Charles kiivastui ja täräytti isälleen, että tämä edustaa mennyttä maailmaa ja Charles uutta, sitä missä tulevaisuus on.

Harryn synnyttyä 1984 Charles kummasteli tv-haastattelussa sitä, miten ei ollut osannut uneksiakaan kuinka paljon lapsista on iloa. Miten merkityksellisiä lapset ovat ja miten erilaisia he voivat olla heti alusta lähtien.

Kilttiä väkeä Balmoralissa: Charles, Anne, Andrew, Edward sekä kuningatar Elisabet ja prinssi Philip. Jälkikasvusta jokainen on joutunut miettimään perhedynamiikkaa erityisolo­suhteissa. Vain Edward ei ole kokenut avioeroa.

Luomutila pakopaikkana

Isälle ja pojille kehittyi omat viikonloppurituaalinsa, varsinkin sen jälkeen, kun Charlesin ja Dianan avioliitto alkoi murentua Harryn ollessa seitsenvuotias. Asumusero koitti 1992. Pojat matkasivat isän luo Broadfieldin tilalle. Land Roveriin loikkasivat mukaan myös jackrussellinterrierit Pooh ja Tigga.

Luomutilalla lampaat, kanat ja possut kulkivat vapaina, lupsakoita elukoita sai rapsutella, oli seikkailua ja tilaa juoksennella mielin määrin ja isä opetti tuntemaan kasveja ja lintuja, kertoili vuodenkulusta ja eläinten ominaisuuksista.

Samaa traditiota Charles jatkaa pojanpoikansa prinssi Georgen kanssa. Isoisä ilmoittautui Georgen mentoriksi heti tämän synnyttyä. Yhdessä he tepastelevat puutarhassa käsi kädessä, kuopivat maata, etsivät vapaiden kanojen munia, keskustelevat. Charles-fanien mukaan tämä on luonnostaan lämmin ja huolehtivainen tyyppi, ja nämä ominaisuudet puhkeavat kukkaan energisen Georgen seurassa.

Walesin prinssi pelleilee, ilmeilee, leikkii äänillä ja rooleilla, lukee satuja. Hän suunnittelee kirjoittavansa Georgelle oman satukirjan, sellaisen hän teki aikoinaan 16 vuotta nuoremmalle pikkuveljelleen prinssi Edwardille – kirja julkaistiin 1980.

Williamia Charles ja Diana kutsuivat vompatiksi. Vompatti on touhukas pussieläin Australiasta, nököhampaat ja pyöreät posket. George on isoisälle vompatti numero kaksi.

William ja Harry venähtivät isäänsä pidemmiksi – ja yltävät tutkailemaan iskän kaljuja kohtia, suri Charles pitäessään hupaisaa puhetta omissa häissään vuonna 2005, kun pojat saivat Camilla Parker Bowlesista äitipuolen.

Niin onnellinen ikuistus Williamista, Harrysta ja Walesin prinssistä kolmistaan, että Diana saattoi kalveta. Dianan kuoltua Charles tahtoi tukea poikiaan parhaan kykynsä mukaan ja taisi siinä onnistuakin.

Harry puhui lämpimästi

Harry vietti vuosia terapiassa purkamassa äitinsä varhaisen väkivaltaisen kuoleman, sitä seuranneen järkyttävän julkisuuden, surusta puhumattomuuden ja oman aggressiivisuutensa traumoja. Viime vuosina Harry on usein kertonut omista ongelmistaan ja rupatellut hellästi isästään.

Kuopus on puhunut siitä, miten isä kantoi poikien surua niin, että jätti käymättä läpi omaansa. Miten hienotunteisesti isä hoiti poikien ja Camillan suhdetta: esitteli elämänsä tärkeimmän ihmisen pojilleen vasta, kun nämä itse sitä pyysivät. Harry miettii, että isä on kaikin puolin onnellisempi nyt, kun hän saa elää naisen kanssa, jota on aina rakastanut – isän ja Camillan onnen näkeminen tuntuu hyvältä.

Pitäessään puhetta Catherine Middletonin ja poikansa Williamin häissä Charles sanoi, että nyt hän saa tyttären, jota hänellä ei koskaan ollut. Harryn häissä viime keväänä hän sai saatella morsiamen Meghan Marklen kohti alttaria kuin isä konsaan. Ja isoisä hänestä tulee neljännen kerran ensi huhtikuussa, kun Harry ja Meghan saavat esikoisensa.

Alkuperäinen versio ilmestynyt 13.11.2018 – Päivitetty 9.4.2021

1 kommentti