Viikonlopun suosikkikohde! Prinsessojen ja polkupyörien Tukholma
Matkailu
Viikonlopun suosikkikohde! Prinsessojen ja polkupyörien Tukholma
Ruotsilla on käsittämätön kyky hurmata myös matkakohteena. Se näkyy tilastoissakin: pelkästään Tukholman alue vetää vuosittain miljoonia kävijöitä.
Julkaistu 27.4.2017

Ei tässä kannata alemmuuskompleksia potea, mutta myönnettävä se on. Ruotsilla on käsittämätön kyky hurmata myös matkakohteena. Se näkyy tilastoissakin: pelkästään Tukholman alue vetää vuosittain miljoonia kävijöitä.

Eniten monipuolisesta metropolista saat irti, kun maltat irtaantua Vanhankaupungin turistikujista. Jos olet täällä vain päivän risteilypysähdyksellä, investoi 25 euron City-bike-vuokrapyörään ja lähde tutustumaan kaupunkiin satulan selästä. Fillarointi Tukholmassa on helppoa, sillä pyöräkaistat on merkitty hyvin ja autoilijat kunnioittavat polkijoita.

Itse suuntaan yleensä ensimmäiseksi boheemiin Södermalmiin, jonka rento tunnelma on aina kiehtonut minua. Vaikka vanha työläiskaupunginosa onkin nykyään hipsterien omima trendipyhättö, täällä on tilaa kaikenlaisille kulkijoille. Götgatanin ihanissa kahviloissa tuoksuu jo aamusta tuore korvapuusti, ja sivukujilta löytyy joka käyntikerralla uusia käsityö- ja vintage-puoteja.

Södermalmin kupeessa on myös Långholmenin vanha vankilasaari, jonka hiekkarannalla kelpaa virkistäytyä kuumana kesäpäivänä. Vuonna 1975 toimintansa lopettaneessa vankilassa toimii nykyään hotelli ja museo.

Kun putiikit on tutkittu, kannattaa pyöräillä Östermalmin puolelle ja jatkaa shoppailua hurmaavassa kauppahallissa.

Tässä salissa tanssittiin kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin häitä vuonna 2010. Koristeellinen kuninkaanlinna tekee vaikutuksen aina uudelleen.

Kuninkaallisten bongaukseen parhaita paikkoja Tukholmassa ovat luksustavaratalo NK, ravintola Teatergrillen ja Grand Hôtel. Itse kävin vasta äskettäin ensimmäistä kertaa kuninkaanlinnassa, jossa on yli 600 kullanhohtoista ja eri aikakausien tyylein sisustettua huonetta. Yhtä vaikuttava on pihapiirin linnankirkko, joka jää historiaan sekä prinsessa Madeleinen että Carl Philipin vihkikirkkona.

Nuku ylelliset unet putiikkihotellissa

Suloinen Kungsträdgården-hotelli vastaanottaa vieraan hulppeaan atriumiin. Katettu sisäpiha onkin hotellin sydän: siellä nautitaan niin luksusluokan aamiainen kuin yömyssyt. Kustavilaistyyliin sisustetut huoneet ovat pieniä, mutta varustettu täydellisillä sängyillä. En ole koskaan nukkunut niin hyvin kuin täällä kristallikruunujen alla. Huoneet alkaen 165 €. Osoite: Västra Trädgårdsgatan 11, Tukholma.

Kolme elämystä

1. Prinsessakylpy. Östermalmilla sijaitseva Sturebadet on Madeleinen suosikkikylpylä. Visiitti kannattaa aloittaa turkkilaisesta kauneushoidosta, joka rauhoittaa stressaantuneen mielen. Uinti upeassa jugend-miljöössä kruunaa kokemuksen. www.sturebadet.se

2. Makumatka. Kuuntele tropiikin ääniä ja syö thairavintolassa bambukatosten alla. Kesken aterioinnin voit joutua vaikka ukkosmyrskyyn, tosin onneksi ilman sadetta. Koh Phangan -ravintolat löydät sekä Södermalmin että Östermalmin kaupunginosista. www.kohphangan.se

3. Hovikuosit. Hurmaannu kuningasperheen ja muiden sisustusfriikkien tavoin Svenskt Tennin retrokankaista, joita on valmistettu jo vuodesta 1924. Shoppailun lomassa voi nauttia vaikka lounaan tai kupillisen kuumaa, sillä Strandvägenillä sijaitsevan liikkeen yläkerrassa on pieni teehuone. www.svenskttenn.se

Sari ja Riitta hullaantuivat Abba-museossa.

Nolous nurkkaan Abba-museossa

Kävele sisään, tanssi ulos, kuuluu Abba-museon motto, ja voin vakuuttaa, että se pitää täysin paikkansa. Laskeuduin portaat alas museoon varautuneena. Ajattelin, etten ainakaan nolaa itseäni laulamalla Abbaa karaokessa.

Mutta. Yhtäkkiä kaikki estoni haihtuivat. Jäykistelyn sijaan jorasin Abba-diskossa (laukut vippasimme ystävättäreni kanssa keskelle tanssilattiaa), tein tanssivideon Gimme Gimme Gimmen soidessa taustalla ja lauloin Mamma Miaa karaokena Abban jäsenten heiluessa vieressäni hologrammikuvina. Tanssi- ja karaokevideon taltioin nettiin itselleni muistoksi pääsylipun viivakoodin avulla. Aivan ihanaa oli myös kuunnella Agnethan, Björnin, Bennyn ja Anni-Fridin kertovan heidän rakkaustarinansa ja Abban vaiheet.

Huipputekniikan ja nostalgian yhdistelmä toimii ja tempaisee kävijän Abba-fiilikseen. Puisessa rakennuksessa on tietysti myös museokauppa, trendikäs kahvila ja hotelli. Osoite: Djurgårdsvägen 68, Tukholma.

Teksti: Sari Salonen

Lue lisää:

Kommentoi »