Tuulilasi

Porschen uusi Panamera kaunisteltu versio edellisestä – maailman nopein diesel

Porschen uusi Panamera kaunisteltu versio edellisestä – maailman nopein diesel
Porsche julkisti toisen sukupolven Panameransa näyttävästi Berliinissä. Tuulilasi oli paikalla auton lanseerauksessa.
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 28.6.2016

Uusi Panamera on Porschelle merkittävä uutuus. Vuonna 2009 esitelty ensimmäisen sukupolven malli oli autona varsin onnistunut, mutta sen muotoilu jakoi vahvasti ihmisten mielipiteet. Uuden kanssa Porsche ei ole halunnut keksiä pyörää uudelleen, mutta on halunnut paikata edeltäjän muotoiluoikkuja.

Varsinkin edestä katsottuna eroja vanhaan malliin on nopeasti katsottuna vaikea löytää. Peräpäässä erot ovat huomattavampia ja auto on saanut uusimman 911-mallin kaltaiset takavalot. Tämä terävöittää muotoja takana huomattavasti. Kattolinjan ja kylkilinjan yhteispeli on sekin selkeästi aiempaa harmonisempi.

Sisällä Porsche on pistänyt parastaan, sillä tarjolle on tuotu Porsche Advanced Cockpit -multimediajärjestelmä. Tämä yhdistää keskellä olevaan kierroslukumittarin molemmille puolille kaksi digitaalista näyttöä. Sen lisäksi keskikonsolissa sijaitsee iso 12,3-tuumainen näyttö. Audin Virtual Cockpitin sijaan Porschen näyttöä ohjataan kosketuksella. Molempien taustalla on suomalaisen Rightwaren softaa. Ensivaikutelman perusteella kosketusnäytön käyttö on jouhevaa.

Panamera on profiloitu Porschen sanojen mukaan vastakohtien autoksi. Se yrittää olla samalla sekä mukava pitkän matkan auto että erittäin sporttinen urheiluauto. Merkin ylistyssanojen mukaan uutuus maailman nopein sarjavalmisteinen nelipaikkainen auto. Nordschleifen kierrosajaksi on ajettu uutuudella kunnioitettava aika 7 min ja 38 sekuntia.

Lanseerauksen yhteydessä Panameraan tuodaan kolme uutta bi-turbomoottoria, joista kaksi on V6:ia ja Turboksi ristitty on 4-litrainen V8. Ensimmäistä kertaa Panameraan tuodaan tarjolle myös V8-dieselmoottori, josta irrotetaan huimat 422 hv ja 850 Nm. Tämä tekee Panamerasta myös maailman nopeimman sarjatuotantoisen nakuttajan.

Ensimmäiset Panamerat saapuvat asiakkaille Euroopassa marraskuussa 2016.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Kommentoi »