Tuulilasi

Porsche Macan ongelmissa ruotsalaisten hirvitestissä

2

Ruotsalainen Teknikens Värld havaitsi hirvenväistökokeessaan, että Porsche Macan lukitsi yllättävästi etupyöränsä ja aliohjasi voimakkaasti. Auto ei palannut kunnolla takaisin omalle kaistalleen.
Kuvat Kuvakaappaus / Youtube

Tulos on sikäli yllättävä, että Macania pidetään yhtenä parhaiten käyttäytyvistä SUV:eista. Kaikissa muissa tilanteissa Macanin käytös on normaalia. Saman merkin 911-mallit ovat suoriutuneet hirvenväistökokeesta ruotsalaislehden testeissä kaikista parhaiten.

Teknikens Världin odotukset olivat korkealla, kun he lähtivät testaamaan Macan S Dieseliä. Odotuksiin nähden tulos oli kuitenkin lähes katastrofi Porschen standardeilla.

Ongelmat tapahtuvat hirvenväistökokeen loppupuolella, jolloin ollaan palaamassa takaisin omalle kaistalle. Tällöin vasen etujarru lukittuu, joka pakottaa auton kulkemaan hetken matkaa suoraan, ja ei palaa tämän takia normaalisti omalle kaistalleen.

Tuloksesta yllättyneenä Teknikens Värld teki saman kokeen uudelleen myös toiselle Macan dieselille, mutta tulos oli identtinen. Kyse ei siis ollut vain autokohtaisesta viasta, vaan mallikohtaisesta ominaisuudesta.

Tuloksesta yllättyneenä ruotsalaislehti päätti kysyä asiasta Porschelta. Merkin vastaus pääpiirteissään oli, että Macanissa on varuste nimeltään Active Rollover Prevention (ARP). Järjestelmä pyrkii jarruttamaan etupyöriä estääkseen yliohjautumista ja auton kaatumista.

Kyseistä järjestelmää ei turvallisuussyistä voi kytkeä pois päältä. Porschen perustelee ARP:n käyttämistä, koska kuljettajan on huomattavasti helpompi hallita aliohjausta kuin yliohjausta ääritilanteissa.

Katso alta vielä video, josta Macanin ongelmat on helppo havaita:

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 16.10.2014