Poikkeustilajohtaja: Pääministeri Sanna Marin johtaa Suomea historiallisessa kriisitilanteessa
Puheenaiheet
Poikkeustilajohtaja: Pääministeri Sanna Marin johtaa Suomea historiallisessa kriisitilanteessa
Sanna Marin on sotien jälkeen ensimmäinen pääministeri, joka on joutunut viemään Suomen poikkeustilaan.

Tampereen kunnallispolitiikkaa ja etenkin kaupunginvaltuuston suurta ratikkakeskustelua seuranneille Sanna Marinin (sd.) johtajankyvyt eivät tulleet yllätyksenä.

Silti se tapa, jolla 34-vuotias pääministeri on johtanut hallitusta ja maata koronakriisissä, on vakuuttanut viimeisetkin epäilijät.

Hallitus ilmoitti viime viikon alussa ottavansa käyttöön maan poikkeustilaan vievän valmiuslain koronaepidemian vuoksi. Eduskunta hyväksyi lain käyttöönoton saman viikon torstaina.

Marin on sotien jälkeen ensimmäinen pääministeri, jonka piti viedä Suomi poikkeustilaan. Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tohtori ja Politiikasta-lehden vastaava päätoimittaja Mikko Poutanen korostaa, että tilanne on nimensä mukaisesti poikkeuksellinen.

– Pääministerin viesti on ollut harkittu ja rauhallinen. Tässä tasapainoillaan perustuslain rajoilla, Poutanen sanoo.

Vuoden 2015 vaaleissa eduskuntaan Pirkanmaan vaalipiiristä valittu Marin nousi pääministeriksi joulukuussa 2019, kun Antti Rinne joutui väistymään hallituskumppani keskustan epäluottamuksen vuoksi. 

Marin kasvoi sateenkaariperheessä, ja hänen biologiset vanhempansa erosivat muun muassa isän alkoholismin vuoksi. Perheellä oli raha tiukassa, ja tytär hankki ensimmäisenä äidin suvussa akateemisen koulutuksen.

Marin oli pääministeriksi noustessaan maailman nuorin pääministeri. Siksi hänen taustansa kiinnosti kansainvälisestikin.

Mikko Poutasen mukaan Marinin hallituksen ja pidetyn presidentti Sauli Niinistön yhteistyö näyttää kriisioloissa toimivan, mikä tukee pääministerin auktoriteettia.

Kuuntele Apinalaatikko-podcast: #ImWithSanna

Lokakuussa 2020 pääministeri Sanna Marinin haastattelu ja kuvat Trendi-lehdessä nostattivat somekohun ja #ImWithSanna-kansanliikkeen.

Podcastissa Trendin päätoimittaja Mari Karsikas kertoo Marinin täydellisestä kamerailmeestä sekä paljastaa, kuinka kauan kuvaukset kestivät, ja mitä muuta pääministeri ehti tehdä kuvausten aikana.

Karsikas on antanut haastatteluita Marinista maailman medioihin ja on esiintynyt jopa dubattuna Japanin television aamuohjelmassa. Podcastin taustalla ovat Jonas Lundqvistin ottamat kuvat toimittaja Anni Peltolan Trendi-lehteen kirjoittamaan artikkeliin.

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

Kuuntele Apinalaatikkoa Spotifyssa! Se löytyy myös Google Podcasteista ja muista yleisimmistä podcast-palveluista.

Päivitetty 1.12. – Ilmestynyt 23.3.2020

4 kommenttia