Pitkä yöpaasto saattaa auttaa tyypin 2 diabeetikoita – testissä potilaat laihtuivat ja verensokeri pysyi alhaisempana
Terveys ja hyvinvointi
Pitkä yöpaasto saattaa auttaa tyypin 2 diabeetikoita – testissä potilaat laihtuivat ja verensokeri pysyi alhaisempana
Noin puoli miljoonaa suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta, mutta merkittävä osa ei ole tietoisia taudistaan.
7Kommenttia
Julkaistu 18.10.2022
Apu Terveys

Tyypin 2 diabetesta sairastavien terveys todennäköisesti paranisi, jos he söisivät vain aamukahdeksan ja iltakuuden välillä. Tutkimuksen perusteella potilaiden veren sokeri- eli glukoosipitoisuus laski, kun he söivät kaikki ateriat ennen iltakuutta. Verensokeri oli alempi sekä vuorokausimittauksissa että etenkin öisin mutta myös aamuisin mitattuna. Lisäksi potilaat laihtuivat hieman, ja glukoositaso pysyi paremmin normaalilukemissa.

Tutkimuksessa oli mukana 14 lihavaa tyypin 2 diabeetikkoa, jotka noudattivat kahta eri ruokailurytmiä kolmen viikon ajan. Koejaksojen välissä oli neljän viikon tauko, ja veren glukoosipitoisuuksia tarkkailtiin mittalaitteella ympäri vuorokauden. Ensimmäisellä koejaksolla potilaita kehotettiin syömään kaikki ravinto noin kymmenen tunnin aikana ennen iltakuutta. Ruokavaliota ei rajoitettu muutoin, ja illalla potilaat saivat juoda vettä, teetä, kahvia ja sokerittomia virvoitusjuomia. Toisen koejakson aikana syöminen kehotettiin jakamaan vähintään 14 tunnin ajalle, mutta muita rajoituksia ei ollut. Potilaat nukkuivat noin 8 tuntia yössä.

Todennäköisesti vaikutusten taustalla on pitkä yhtäjaksoinen paasto illalla ja yöllä. Jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, ruokarytmin muutos voisi tarjota helpon ja turvallisen keinon parantaa monien tyypin 2 diabetesta sairastavien glukoositasapainoa. Noin puoli miljoonaa suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta, mutta merkittävä osa ei ole tietoisia taudistaan. Terveellisen ruokavalion lisäksi diabetesta ehkäisevät muun muassa laihduttaminen ja liikunnan lisääminen.

Lähde: Diabetologia

7 kommenttia