Pikaopas Tukholmaan: löydä nämä ravintolat, museot & muut tärpit
Matkailu
Pikaopas Tukholmaan: löydä nämä ravintolat, museot & muut tärpit
Nauti teemakahviloiden tunnelmasta, löydä Vasastanin taidekeskittymä ja maistele kasvisruokaa. Mondo listaa Tukholman löydöt.

Maistele vegeruokia

Yhä useampi ravintola panostaa vegeen, sillä valveutuneet tukholmalaiset valitsevat mieluusti kasviksia lautaselleen.

Leikkisästi nimetyn My Vegina -kahvilan ideologia perustuu veganismiin ja feminismiin. Paikan motto on ”hyvä vegeruoka, parempi mieli sinulle ja maapallollemme”. My Veginan kauniin värikkäitä ja raikkaita kulhoruokia saa nyt sekä Södermalmin kauppahallista (Söderhallarna) että Vasastadin kaupungin­osasta (Norr­tullsgatan 21).

Sipsikaljavegaanimättöä kaipaava matkailija suuntaa Dirty vegan -ravintolaan (Södermannagatan 53). Vaikka listalla on annoksia kuten Dirty chick’n sandwich ja Kebab roll, paikka käyttää vain vegaanisia raaka-aineita. Juoma­listalta löytyy pienpanimo-oluita.

Jos fine dining -kasvisateria kiinnostaa, on huippukokki Mathias Dahlgrenin ravintolaimperiumiin kuuluva Rutabaga (Södra Blasieholmshamnen 6) loistava valinta illalliselle. Palvelu on tyylikkään rentoa ja annokset kauniisti aseteltuja elämyksiä. Sesongin raaka-aineista valmistetun menyyn voi nauttia lyhyen tai pitkän kaavan kautta (55/83 euroa).

Löydä taidealue

Taiteen ystävän kannattaa suunnata Vasastanin kaupunginosaan.

Ruotsalaisten syvästi rakastaman Astrid Lindgrenin koti Vasapuiston laidalla (Dalagatan 46) toimii kirjailijasta ja hänen elämästään kertovana museona. Lindgren kirjoitti useat klassikkoteoksensa juuri täällä. Kierrokselle on varattava aika etukäteen, ja vain aikuiset ovat tervetulleita.

Kivenheiton päässä si­­jaitsee Sven-Harryn taidemuseo (Eastmans­vägen 10–12), jossa pääsee tutustumaan vaihtuvien näyttelyiden lisäksi Sven Harry Karlsonin omiin taidekokoelmiin. Juuri nyt museossa on nykytaidenäyttely Ars Fennica.

Koko perheen kohteeksi sopii Bonnierin taidehalli (Torsgatan 19). Tiettyinä päivinä ohjelma on sommiteltu perheen pienempiä ajatellen, mutta näyttelyissä voi toki kiertää muulloinkin lasten kanssa.

Uudista vaatekaappiasi

Vielä 1990-luvulla Tukholmaan tultiin vaateostoksille. Nyt monet ruotsalaisketjut ovat rantautuneet Suomeen, eikä ostosmatkoille ole samanlaista tarvetta. Tukholmassa on silti edelleen putiikkeja, joita meiltä ei löydy.

Kun japanilainen Uniqlo (Hamn­gatan 27) avasi täällä taannoin ensimmäisen Pohjoismaiden putiikkinsa, oli kiinnostus kova ja jonotus sen mukainen. Jos matka osuu alennusmyynnin aikaan ja kruunun kurssi on suotuisa, voi japanilaisia vaatteita hankkia löytöhinnoin.

Toinen Suomesta puuttuva kauppa on H&M-ketjun Arket (Drottninggatan 53), joka panostaa vähän ”parempiin” muotivaatteisiin ja myy myös sisustustarvikkeita.

Trendikkäällä Mariatorgetilla sijaitsee Bric a Brac (Swedenborgsgatan 5A). Kestävään kehitykseen panostavan merkin takana on kaksi ruotsalaissuunnittelijaa. He piirtävät mallistot kaupan alakerrassa, ja ne valmistetaan eri puolilla Eurooppaa.

Koe teurastamoalueen muutos

Vanhalla teurastamo­alueella sijaitseva Kvarteret on suosittu varsinkin kesäisin.

Globenin kupeessa sijaitsee vanha teurastamoalue Slakthusområdet, joka on muuttumassa urbaaniksi kaupunginosaksi. Sinne nousee tulevaisuudessa asuintaloja, ja aution­oloisesta alueesta on tarkoitus tehdä musiikki- ja kulttuurielämysten kohde. Nyt siellä toimivat esimerkiksi Slakthuset- ja Kvarteret-­klubit. Syksyllä 2019 avautui Fållan eli ”karsina”. Se on keikkapaikka, joka vetää 2 400 katsojaa. Fållanin toivotaan houkuttelevan artisteja, jotka eivät tee areenakeikkoja. Konserttipaikkaan on luvassa myös pop up -henkisiä ruoka- ja juomapaikkoja. Vuonna 2023 keikkapaikka puretaan jo uuden tieltä.

Kolme hotellia torilla

Pikkuiselle Brunkebergstorille, aivan Sergelin torin lähelle, on lyhyessä ajassa avattu kolme tasokasta hotellia.

Downtown Camper (Brunke­bergstorg 9) on Scandic-ketjun ylellisempi yöpymispaikka, joka tarjoaa hipsterihenkistä luksusta (2 hh alkaen 128 e). Huo­neiden sisustus on maan­läheinen, ja urheilullinen lomailija voi osallistua esimerkiksi joogatunnille tai ohjatulle juoksu­lenkille. Hotellin ylimmän kerroksen uima-altaassa polskiessaan voi samalla ihastella Tukholmaa tähtien alla.

Samalla torilla sijaitsevat vierek­käin designhotellit Hobo (Brunkebergstorg 4) ja At Six (Brunkebergstorg 6). Molemmat ovat norjalaisen hotelli­gurun Petter Stordalenin paikkoja.

At Six (2 hh alkaen 165 e) on entinen pankin konttori, jossa on panostettu taiteeseen, arkkitehtuuriin ja muotoiluun. Harmaan eri sävyjä yhdistelevä sisustus on minimalistisen tyylikäs ja huoneet tilavia. Hotellissa on useita baareja ja ravintoloita, muun muassa ”kuuntelubaari” Hosoi, joka on varustettu huippuluokan äänentoistolla.

Hobo-hotellia (2 hh alkaen 120 e) voisi kuvailla At Sixin boheemiksi pikkusisareksi. Se on sisustukseltaan ja väreiltään rempseämpi, ja huoneita löytyy neljästä eri kokoluokasta. Halvin on Tukholmassa varsin yleinen ikkunaton vaihtoehto. Hotelli­rakennusten yläkerroksista löytyy ravintoloita sekä kesäaikaan valtava ulko­terassi, josta on hienot näköalat.

2 x teemakahvila

Älskade traditioner on suosittu perinnekahvila.

Älskade traditioner

Sisustus, tunnelma ja herkut henkivät 1950-lukua tässä suositussa Söderin kahvilassa. Ruokavohvelit ovat aina varma valinta ja niitä saa monella eri täytteellä. (Södermannagatan 42)

Kissakahvilaan pääsee varaamalla ajan etukäteen.

Java Whiskers

Tässä Vasastanin kahvilassa pääsee tutustumaan uusia koteja odottaviin kissoihin ja silittämään niitä. Kahvitteluaika kannattaa varata etukäteen Jawa Whiskersin nettisivuilta. (Surbrunnsgatan 48, javawhiskers.se)

Kommentoi »