Tuulilasi

Pikagallup kadulla: Mersun uusi luksus-coupé ihastutti kansaaPikagallup kadulla: Mersun uusi luksus-coupé ihastutti kansaa

Mercedes-Benzin S Coupé -konseptin ensimmäinen ulkoilmaesiintyminen tapahtui Münchenin Odeonsplatzilla. Millaisen vastaanoton tämä luksus-coupé sai?
Teksti AMS, Birgit Priemer
Kuvat Vesa Eskola

Saksan Ala-Reinin alueelta kotoisin oleva rouva ei välttämättä kuulu siihen asiakaskuntaan, jota Mercedes tavoittelee aktiivisesti CL:n seuraajamallille. Rouva vaikuttaa vaatimattomalta, ja hänellä ei ole kalliita vaatteita yllään. Mutta kun hän näkee S-luokan Coupén konseptimallin, hänen kasvoilleen tulee odottamaton hymy: ”Sehän on autojen Michelangelo. Kunpa minulla olisi myös sille sopiva rahapussi…”, hän sanoo ja jatkaa matkaansa, jotta ei joutuisi enää suurempaan kiusaukseen.

Dubailaisen Ahmed Rashedin kohdalla asiat ovat ihan toisin: ”Kun pääsen kotiin, myyn CL 63 AMG:ni heti ja tilaan tämän”. Hänen kaverinsa nyökyttää hyväksyvästi, koska myös kaverilla on samat aikomukset. Päätös syntyi tässä ja nyt Münchenin Odeonsplatzilla.

Kun keskustelee kadulla kävelevien ihmisten kanssa, kuulee lähes poikkeuksetta innostuneita ilmaisuja.

”Kuin toiselta planeetalta”, nuori insinööri hämmästelee. Hänellä on ollut aiemmin SLK, ja nykyään insinööri on BMW:llä töissä.

Kolme tšekkiläistä jalkapallofania, jotka ovat matkustaneet Bayern Münchenin ja Viktoria Pilsenin Mestarien liigan otteluun, eivät voi uskoa silmiään: ”Tähän asti Mersut ovat olleet aina tylsiä. Ja nyt Mercedes on tehnyt tuollaisen auton?”

Robert Lesnik, joka vastaa Mercedeksien korimuotoilusta, tarkkailee tapahtumia hymyillen.

”Näyttää melkein siltä kuin ufo olisi laskeutunut tänne. Mutta se johtuu tietysti myös Alubeam Silver -väristä, jonka valitsimme varta vasten Frankfurtin autonäyttelyä varten”, hän toteaa.

Tämä pitää paikkansa. Mutta myös se on huomattavaa, että auton muotoilu ei provosoi, toisin kuin yleens, kun merkki muuttaa tyylisuuntaansa. Ainoastaan 22-vuotias müncheniläinen tyttö valittaa pikagallupissa, että ”tässä on liioiteltu vähän. Joku on halunnut autoon liikaa muotoilua”. Muuten ohikulkijoilta ei tullut juuri mitään kritiikkiä.

”Vältimme tietoisesti auton liian voimakasta ylimuotoilua. Siinä on tosin tietty show-efekti, mutta sitä tarvitaankin tämän hintaluokan autossa”, Lesnik toteaa.

Hän on ollut vuodesta 2009 lähtien Mercedeksellä, ja sitä ennen Lesnik oli yhdeksän vuotta VW:llä sekä kaksi vuotta Kialla päämuotoilija Peter Schreyerin alaisuudessa. On varmaa, että konsepti on jo melko lähellä sarjatuotantomallia, joka esitellään keväällä 2014. Tämä koskee myös isoa kuvaruutua, joka on peräisin S-luokasta.

”Meille oli tärkeää puhutella myös nuorempia ihmisiä, vaikka he eivät olisi edes vielä kovin kiinnostuneita autoista. Heidän täytyy myös tunnistaa konsepti Mercedekseksi.”

Ihmiset tunnistavat auton tosiaankin Mersuksi, vaikka yksi jos toinenkin katsoo varmuuden vuoksi, löytyisikö jostakin tähti. Hyundai Santa Fellä ajava vanhempi herra tunnustaa: ”Oletin, että se on Mercedes, mutta en ollut ihan varma siitä”.

Indonesialainen turisti astelee Hermeksen laukku olkapäällään, ja viisi metriä pitkä auto vetää myös häntä maagisesti puoleensa: ”Voinko varata sen heti?”, hän katsoo kysyen ympärilleen. Mersun uusi muotoilu toimii siis ilmeisen hyvin myös Saksan ulkopuolella.

Myös koululaiset pysähtyvät auton eteen

Myös kaksi 17-vuotiasta koululaista ovat Mersusta innoissaan.

”Se menee jo tulevaisuuden auton suuntaan. Tykkäämme erityisesti ulospäin työntyvästä takaluukun kannesta”, he kertovat ennen kuin joutuvat palaamaan taas opetuksen pariin.

Myös sisusta miellyttää ohikulkijoita, mikä johtuu myös siitä, että sisätiloihin tulee paljon valoa ison lasikaton kautta: ”Se näyttää siltä kuin sisustassa olisi valonheitin”, nuori nainen sanoo, ja hänen seuralaisensa täydentää: ”Minun mielestäni takavalot näyttävät siltä kuin ne olisivat peräisin seuraavalta vuosituhannelta”.

Sadepilvet tulevat vähitellen Münchenin taivaalle, ja konseptiauto täytyy siirtää taas kuorma-auton suojiin. Odeonsplatzille tulee sillä välin yhä enemmän tšekkiläisiä jalkapallofaneja. Brünnistä kotoisin oleva 10-vuotias Filip haluaa silti katsella autoa vielä kaikessa rauhassa. Filip ei puhu saksaa, ja siksi hänen isänsä täytyy toimia tulkkina: ”Isä, minusta olisi hienoa, jos sinulla olisi tällainen auto”.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 10.2.2014