Pieni Sisilian ruokaopas
Matkailu
Pieni Sisilian ruokaopas
Rakastatko italialaista ruokaa? Hyvä! Mondo kokosi pienen ruokaoppaan sisilialaiseen keittiöön.
Julkaistu 18.11.2015
Mondo

Sisilian ruoka on saanut vaikutteita saaren valloittajakansoilta. Ruuissa näkyy erityisesti arabien ja afrikkalaisen keittiön vivahteita. Maut ovat vahvoja, ne ovat väkeviä, suolaisia tai makeita. Ruuanlaitto rakentuu la cucina poveran, köyhän keittiön, periaatteelle. Reseptit ovat yksinkertaisia, ja ainekset löytyvät omasta maasta ja merestä. Täällä on itsestäänselvää, että ruoka valmistetaan tuoreista aineksista. Kasvissyöjälle löytyy valinnanvaraa.

MUNAKOISO

Munakoison toivat Sisiliaan arabit 1500-luvulla. Nykyään saarella viljellään munakoisoa eniten koko Italiassa. Caponata on munakoisomuhennos, jossa on oliiveja, sipulia, selleriä, tomaattia, kapriksia ja mausteita. Caponataa syödään lämpimänä tai kylmänä, alkupalana (antipasto) tai pääruuan lisukkeena (contorno). Pasta alla norma, munakoisopasta, on Catanian tunnusruoka. Päälle ripotellaan ricotta salataa, ei parmesaania. Munakoisoruoka melanzane alla parmigiana on sekin alkuperältään sisilialainen.

ARABIALAINEN KEITTIÖ

Arabien perintöä on myös insalata di arance, appelsiinisalaatti. Se on raikas ja suolainen yhtä aikaa. Arabivaikutus näkyy myös arancinoissa, uppopaistetuissa riisipalleroissa tai –pyramideissa, joiden täytteenä on usein ragúta, eli jauheliha–tomaattikastiketta herneillä, tai sieniä ja mozzarellaa.

Bruschettaleipiä.
MEREN ANTIMET

Kun Sisiliassa laitetaan ruokaa meren antimista, mitään ei heitetä hukkaan. Herkullinen, ehdottomasti maistamisen arvoinen on mustekalanmusteella maustettu pasta linguine al nero di seppia tai samaan tapaan tehty risotto risotto al nero. Merisiilipasta spaghetti con ricci di mare on annos eksoottisimmasta päästä. Siilin liha värjää ruuan oranssiksi, ja ruoka tarjoillaan siten, että lautasen reunaa koristavat kokonaiset merisiilit. Sardiiniruoka pasta con le sarde on sisilialaisten lempipasta. Kastikkeessa on villifenkolia, ja päälle ripotellaan mollicaa eli paistettua korppujauhoa, köyhän parmesaania. Simpukkapasta con le vongole valmistetaan mustakuorisista simpukoista. Niiden sisus kaivetaan kuoresta haarukalla. Anjoviksia kannattaa maistaa joko anjoviskaprispastassa, spaghetti alle acciughe e capperi, tai sitrushedelmäpedillä tarjoiltuna, alici agli agrumi. Miekkakalaa eli pesce spadaa syödään kirsikkatomaatti-kapris-timjami-valkoviinikastikkeessa tai palermolaisittain grillattuna, sitruunalla ja suolalla maustettuna.

AFRIKKALAINEN KEITTIÖ

Afrikkalaisvaikutteet näkyvät etenkin Trapanissa ja sen ympäristössä, jossa syödään paljon kuskusta. Se maustetaan tomaateilla, merenelävillä, manteleilla, kanelilla, sisilialaisella sahramilla ja laakerinlehdillä.

KEITOT

Sisiliassa syödään talvisin myös keittoja, joiden parhaimmistoa on villifenkolilinssikeitto, minestra di lenticchie con finocchio selvatico, ja saarella on kehitetty pistaaseista oma pestokin, pesto di pistacchio.

Pasta alla norma.
PIKARUOKA

Katuruokaa edustavat panino con le panelle eli kikhernepihvillä täytetyt sämpylät. Joulun ja pääsiäisen sesonkiruokaa ovat artisokat, joita tarjoillaan grillattuina (carciofi grigliati) ja piiraissa ja maukkaissa munakkaissa (frittata di carciofi).

JUUSTOT

Vahva-aromisia sisilialaisia juustoja ovat caciocavallo siciliano ja pecorino siciliano.

VIINIT

Saaren yleisin rypäle on Nero dAvola. Ravintoloiden nimetön talonviini, vino della casa, on usein paitsi edullista myös kelvollista. Parempia viinejä ovat Pantellerian saarella tuotettu Moscato di Pantelleria ja Zibibbo, joka sopii jälkiruokajuomaksikin.

Sisilian-ruokaopas on osa Anu Rinkisen Se täydellinen loma Sisiliassa -juttua, joka julkaistiin Mondossa 9/2015. Lehden voi ostaa digiversiona osoitteesta luettavaa.fi

Kommentoi »