Tuulilasi

Peugeot käyttää jatkossa vahvasti kierrätysmateriaaleja

Peugeot käyttää jatkossa vahvasti kierrätysmateriaaleja
Se, kuinka autoja voidaan kierrättää, tulee tulevina vuosina olemaan merkittävä aihe autoteollisuuden keskuudessa. Group PSA ja Peugeot ovat sitoutuneet optimoimaan luonnollisten ja kierrätettyjen materiaalien käyttöä valmistusprosesseissaan. Tällä tavoin halutaan ylläpitää kierrätyskanavia ja vähentää omaa ympäristöjalanjälkeä.

Vuoteen 2060 mennessä tulee meitä arviolta olemaan kymmenen miljardia ihmistä samalla maapallolla. OECD arvioi, että raakamateriaalien käyttö tulee tuplaantumaan, jotta se pysyy väestönkasvun mukana, ja ympäristölle aiheutuu kaksinkertaisen määrä painetta.

Auto jättää oman jälkensä ympäristöön niin luonnonmateriaalien käytön kuin elinkaaren lopun kierrätyksen (kuten romutettujen autojen kierrätys) kautta ja aihe on saanut monien valmistajien huomion.

Kyetäkseen toteuttamaan sosiaalista vastuuta, vähentääkseen riippuvuussuhdetta uusiutumattomista raaka-aineista ja tuotannon kustannuksia pienentääkseen autovalmistajien on ratkaistava ainakin seuraavat kohdat:

• Materiaalihankintaan käytetään vain vastuullisia tuotantoketjuja (huomioiden ihmisoikeus-, ympäristö- ja eettisyysnäkökulmat).

• Tuotteiden vastuullinen käsittely elinkaaren lopussa

• Kiertotaloutta tukevien materiaalien käyttö keskittymällä erityisesti kahteen osa-alueeseen: romuautojen hyödyntäminen ja kierrättäminen sekä varannoiltaan hupenevien materiaalien kierrättäminen

• Kallistuvien ja hupenevien luonnonvarojen käytön minimoiminen

• Poistaa käytöstä vaaralliset aineet, joiden käyttöä koskevat myös tarkat säännökset

Näin Peugeot hyödyntää kierrätysmateriaaleja ajoneuvoissa

Yllä mainittujen ympäristöön vaikuttavien tekijöiden huomioon ottaminen jo suunnittelussa on saanut etusijan viimeisimpien Peugeot-mallien kohdalla. Jo suunnittelusta alkaen kaikkien uusien autojen tulee sisältää kierrätettyjä materiaaleja, jotka arvoidaan niiden tuottamisen ja elinkaaren lopun aiheuttaman ympäristörasitteen kautta.

Markkinoiden uusimmat Peugeot-mallit toimivat näytteenä tuloksista, jotka on saavutettu lisäämällä luonnonmateriaaleja sekä kierrätettyjä materiaaleja:

Uusien 208:n ja 2008:n suunnitteluprojekteissa yhditettiin voimat ja näin päästiin tehokkaasti käyttämään samoja kierrätettyjä sekä luonnonmateriaaleja; kummassakin on keskimäärin 30% ja 31% kierrätettyjä ja luonnonmateriaaleja. Tuotteissa käytetyistä osista arviolta 40 pitää sisällään joko kierrätettyjä osia tai/ja luonnon materiaaleja. Näitä ovat muun muassa:

• Uusituvasta luonnonmateriaalista valmistettu kuitu kojelaudan vahvisteissa

• Kierrätetty polypropyleeni mm. spoilereissa ja etu- sekä takapuskureissa

• Kierrätetty polyamidi renkaan suojuksissa sekä imusarjoissa ja tuuletinmoottorin kokoonpanossa

Peugeot 508 pitää sisällään keskimäärin 31% kierrätettyjä ja luonnonmateriaaleja. Noin 80 polymeeriosaa sisältää kierrätettyjä ja/tai luononnmateriaaleja. Esimerkkejä näiden toteutuksista 508:ssa ovat:

• Uusiutuvasta luonnonmateriaalista valmistettu kuitu lämmityskanavissa,

• Kierrätetty mm. polypropyleeni spoilereissa

Autoalan aiheuttaman ympäristövaikutuksen minimointi on Peugeotille ensisijainen asia ja näiden viimeisimpien lanseerausten kautta on nähtäissä, kuinka tahtotila on siirtynyt käytäntöön. Tämän päivän Peugeot-mallit käyttävätkin alalla ennätysmäärän niin kierrätettyjä kuin luonnonmateriaaleja.

Sähköistyvä mallisto

Peugeot on aloittanut vahvan malliston sähköistymisen ja jo nyt kaikki uudet mallit tullaan näkemään myös sähköisenä versiona. Vuoteen 2025 mennessä tulee koko mallisto päivittymään sähköisellä versiolla.

Kevään 2020 aikana on Suomessakin jälleenmyyjäliikkeisiin saatu lataushybridiuutuudet 300 hv:n nelivetoinen 3008 GT HYBRID4 4x4 sekä 225 hv:n 508 HYBRID sekä 508 SW HYBRID.

Elokuussa 2020 tullaan Suomessa näkemään ensimmäiset Peugeotin täyssähköautot e-208 ja e-2008. 100 kW (136 hv) sähkömoottorilla ja 50 kWh:n akulla toimintasäde on 340 km sekä 310 km (WLTP).

Myöhemmin vuoden 2020 lopussa saapuvat maahan ensimmäiset Peugeotin täyssähköpakettiautot. e-Expert-pakettiautoja seuraa henkilökuljetukseen suunnattu täyssähköinen tila-auto, e-Traveller.

Julkaistu: 2.7.2020
Kommentoi »