Passiruuhkat jatkuvat − pienellä vaivalla ajan voi kuitenkin onnistua saamaan jo seuraavalle päivälle
Puheenaiheet
Passiruuhkat jatkuvat − pienellä vaivalla ajan voi kuitenkin onnistua saamaan jo seuraavalle päivälle
Passia tai henkilökorttia hakevan kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä ajat ovat edelleen joillakin paikkakunnilla kortilla. Uusia aikoja avataan kuitenkin jatkuvasti eli sivustolla kannattaa vierailla uudestaan, jos ei heti tärppää.
Julkaistu 7.9.2022
Apu

Katsaus poliisilaitoksen ajanvarausjärjestelmään kertoo karua kieltään etenkin pääkaupunkiseudulla. Juttua kirjoitettaessa Helsingissä löytyy muutamia vapaita aikoja lokakuun loppupuolella, Espoossa ajat menevät joulukuulle. Vantaalla vielä yksi onnekas pääsisi asioimaan joulukuussa.

Pandemia-ajan matkustusrajoitusten takia moni päästi passinsa vanhentumaan. Samalla he tippuivat kevennetyn menetelmän ulkopuolelle ja joutuvat nyt tunnistautumaan, vaikka ajallaan passia haettaessa koko prosessi olisi ollut hoidettavissa sähköisesti. Myös henkilökorttien lisääntynyt kysyntä on vaikuttanut tilanteeseen.

− Tälläkin hetkellä on voimassa vielä 270 000 passia vähemmän kuin ennen koronapandemiaa. Samalla henkilökorttien kysyntä on kasvanut ja tällä hetkellä on voimassa yli 500 000 korttia enemmän kuin ennen koronapandemiaa, kertoo ylitarkastaja Juhani Ruutu Poliisihallituksesta.

Kesä ei tuonut ennusteiden mukaista helpotusta tilanteeseen. Pientä laskua kysynnässä on kuitenkin jo havaittavissa, mutta määrät ovat silti korkeita aiempiin vuosiin verrattuna.

− Historiasta ei löydy yhtä korkeita lukuja kuin nyt on ollut maaliskuusta lähtien kuukausittain. Ruuhkaa on etenkin pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella. Joissakin asukasluvultaan pienemmissä kaupungeissa asiointiajan voi saada jo parin viikon päähän. Ruuhkaisimmillakin laitoksilla lisätään aikoja koko ajan eli tilanne elää jatkuvasti.

Uusia aikoja avautuu säännöllisesti

Poliisilaitosten käytänteet vaihtelevat hieman. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, tunnistautumisaikoja avataan keralla useammaksi kuukaudeksi. Toisilla paikkakunnilla aikoja avataan kuukausi kerrallaan ja kysynnän mukaan niitä tulee lisää kerran päivässä tai viikossa. Helsingissä ja muutamilla muilla poliisilaitoksilla ruuhkia on purettu avaamalla aikoja myös viikonlopuille. On kuitenkin hyvä muistaa, että silloin palvellaan vain ajan varanneita asiakkaita.

− Palvelukapasiteettimme on rajallinen, minkä takia on parempi avata aikoja aina, kun se on mahdollista. Olisi isompi ongelma, jos varattuja aikoja jouduttaisiin perumaan esimerkiksi henkilökunnan sairastumisen takia. Jos sopivaa aikaa ei heti löydy, kannattaa ajanvarausjärjestelmässä käydä seuraamassa tilannetta, sillä hyvällä tuurilla ajan voi saada jopa seuraavalle päivälle.

Matkustusasiakirjojen hakemiselle ei ole maantieteellisiä rajoitteita, ja monet varaavatkin ajan hiljaisemmilta poliisilaitoksilta. Tämä on näkynyt muun muassa Hämeenlinnan, Lahden, Porvoon ja Kirkkonummen asemilla.

− Ilmiö on ollut huomattavissa etenkin Etelä-Suomessa. Itä- ja Länsi-Uudenmaan sekä pääkaupunkiseudun asukkaat asioivat selkeästi ristiin. Osa on kuulemani mukaan lähtenyt toiselle puolelle Suomeakin vapaan ajan perässä, mutta sitä ennen kannattaa käydä kokeilemassa jonottamista, jos ei ole muuta syytä matkustaa toiselle puolelle maata.

Ajanvarauksen lisäksi poliisiasemilla voi asioida jonottamalla vuoroaan. Jonoja ei voi kuitenkaan ennakoida eli asioimiseen on hyvä varata tunteja, vaikka parhaassa tapauksessa tiskille voi päästä lähes suoraan.

− Emme ole kuitenkaan viime aikoina saaneet palautetta, että ajanvaraustilanne olisi aiheuttanut erityisiä ongelmia kansalaisille. Passin saa kyllä joko jonottamalla tai varaamalla ajan. Ajoissa kannattaa kuitenkin olla liikkeellä ja sen ihmiset ovat onneksi pääsääntöisesti tehneetkin tilanteen ollessa tiedossa. Korkean kysynnän takia passin normaali toimitusaika on vielä 8–12 vuorokautta, mutta toivottavasti hiljalleen päästään tavoitteenmukaiseen 5–8 vuorokauteen.

Kysyntäpiikkejä voi tulla jatkossakin

Edellisen kerran suurempi ruuhka oli, kun oltiin luopumassa kymmenen vuoden passeista. Silloin ihmiset ryntäsivät etukäteen uusimaan passinsa. Tuolloin syntyi myöntömäärässä piikki, joka toistui viiden vuoden välein. Muutaman uusintakerran jälkeen paine kuitenkin tasaantui.

On mahdollista, että tämän vuotinen kysyntäpiikki toistuu viiden vuoden välein.

− Poliisihallituksessa mietitään keinoja, joilla kysyntäpiikkeihin voidaan varautua tulevaisuudessa. Yksi iso kysymys on passituotanto, kun kaikissa maissa on nyt melko samanlainen sykli. Nytkin esiintyi keväällä maailmanlaajuisia haasteita raaka-aineiden saatavuuden osalta, jotka saattavat toistua tulevaisuudessa. Sen jälkeen toimitukset ovat onneksi sujuneet luotettavasti, Ruutu kertoo.

Suomessa on 3,6 miljoonaa voimassa olevaa passia, henkilökorttejakin on jo 1,6 miljoonaa.

Kommentoi »