Mondo

Pariisin parhaat ravintolat suosittujen nähtävyyksien lähellä

Pariisin parhaat ravintolat suosittujen nähtävyyksien lähellä
Pariisin nähtävyydet hurmaavat, mutta ravintolat niiden lähellä ovat usein kalliita turistirysiä. Ei hätää – etsimme laatupaikat suosikkialueilta.
Julkaistu: 19.8.2018

Le Servan

Missä: Père Lachaisen hautausmaan lähellä

Mitä: Bistroruokaa aasialaisittain

Père Lachaisen hautausmaalla saa kävellä pitkään, jotta löytää Jim Morrisonin ja Oscar Wilden haudoille. Vähemmästäkin tulee nälkä. Onneksi lähikulmilla on Le Servan, yksi Pariisin ihanimmista uuden tyylin bistroista.

Koristeelliset friisit reunustavat kattomaa­lausta, jonka filippiiniläisranskalaiset siskokset Tatiana ja Katia Levha löysivät muuttaessaan vanhan kulmakuppilan ravintolakseen. Nyt baaritiskiltä näkee avokeittiöön ja pöydistä kadulle. Musiikiksi riittää puheensorina.

”Le Servanin ruoka on kuin me: simppeli sekoitus ranskalaista ja aasialaista”, 33-vuotias kokki Tatiana Levha sanoo.

On Puolasta nimensä saaneita zakouskis-­alkupaloja, kuten simpukoita thai-basilikalla ja chilillä. On seitifilettä pistaasivoin kera sekä tulista tartaria.

”Saanen ehdottaa”, naapuripöydän rouva sanoo. ”Teidän on maistettava tätä sukla­a­kakkua. Täyte on uskomattoman kevyttä.”

Juomasuosituksista huomaa, että Le Servan erikoistuu alkuviineihin.

MAISTA AINAKIN TÄTÄ: Ota annoksia jaettaviksi. Simpukoita, kateenkorvaa ja kalaa saa aina. Lounasmenyy 27 euroa, illalla pääruuat 25 e.

32 Rue Saint-Maur, leservan.com

Siskokset Katia ja Tatiana Levha yhdis­tävät ravintolassaan aasialaisia makuja ranskalaiseen keittiöön.

Ellsworth

Missä: Korttelin päässä Louvresta

Mitä: Friteerattua kanaa tyylillä

”Täältä saa maailman parasta uppopaistettua kanaa”, ruokailija sanoo.

Pakkohan sitä on maistaa. Ja totta se on: maukkaampaa ja sivistyneempää friteerattua kanaa saa hakea. Ellsworthissä se tarjoillaan pikkelssin, hapankaalin ja fermentoidun maito­kastikkeen kera. Saa bistrosta muitakin moderneja herkkuja, kuten juuriselleriä tryffelillä, pihviä savustetulla luuytimellä tai parsa­kaalia anjovisvoilla. Ja tämä kaikki löytyy korttelin päästä Louvresta, Palais Royalin kyljestä, keskeltä kalliita, keskitasoisia brasserieita.

Ellsworthin pyörittäjät ovat Pariisiin kotiutuneita amerikanranskalaisia, ja se näkyy yllättävinä yhdistelminä. Esimerkiksi maissitaikinalla kuorrutetun corn dogin sisällä on jäniksenpaistia. Annokset on kaikki tarkoitettu sikin sokin valittaviksi ja jaettaviksi. Se on yleistä nykypariisilaisissa bistroissa, jotka rikkovat ranskalaisen keittiön pyhää alku­pala-pääruoka-jälkiruoka-kolminaisuutta.

MAISTA AINAKIN TÄTÄ: Friteerattu kana vie kielen mennessään. Kannattaa valita oudoiltakin kuulostavia yhdistelmiä, sillä makuharmonia on taattu. Lounas alkaen 22 euroa, illallis­annokset 9-15 euroa. Sunnuntaisin brunssi.

34 Rue de Richelieu. www.ellsworthparis.com

Ellsworthin bravuuri ovat friteeratut kanafileet.

Afghani

Missä: Sacré-Cœurin kirkon sivukadulla

Mitä: Tuoreravioleja Lähi-idän tapaan

Pariisin parhaisiin puoliin kuuluu sen lukuisat eri etniset keittiöt. Yhdellä ­reissulla ehtii makumatkata melkein maailman ympäri, myös paikkoihin, joihin ei välttämättä muuten lähtisi, kuten Afganistaniin.

Kun on aikansa ihaillut Sacré-Cœurin basilikaa Montmartrella ja sen portailta avautuvia panoraamanäkymiä, on ihana käpertyä ravintola Afghaniin kirkon hiljaisella sivukadulla.

Lähi-idän tuoksut hurmaavat jo ovella. ­Seinillä roikkuu afganistanilaisia perinne­mekkoja ja -soittimia, penkeillä istutaan koristeellisten tyynyjen päällä. Mikään täällä ei ole muuttunut vuosiin, ja hyvä niin.

Ystävälliset tarjoilijat puhuvat kehnoa ranskaa ja englantia, mutta listalla on aina mainioita purjolla täytettyjä tuorepastaravioleja, kukkakaalipalleroita ja munakoisoa tomaattikastikkeessa sekä vasikankylkeä, lihapullia ja lammaspataa. Kasvisvaihtoehtoja löytyy.

Annoksissa on paljon papuja, kuivahedelmiä, kasviksia, jogurttia ja minttua. Mausteita piisaa, ja minttutee kruunaa ruokailun.

MAISTA AINAKIN TÄTÄ: Mausteiset alkuruokakasvikset (4-6 e) ovat herkullisia, lihapullat täyteläisiä. Tuhdit pääruuat maksavat 12-15 e.

16 Rue Paul Albert, puhelin +33 1 42 51 08 72

Afghani-ravintolan ruuat tarjoillaan runsaina annoksina. Kasvisruokiakin löytyy, ja osan listan liharuuista voi pyytää kasvisversioina.

Le P’tit Troquet

Missä: Eiffel-tornin naapurikadulla

Mitä: Klassista ranskalaista bistroruokaa

Eiffel-torni ja sen naapurikatu Rue de l’Exposition rakennettiin Pariisin vuoden 1889 maailmannäyttelyä varten. Historiallista kadunpätkällä on myös 60-vuotias, entiseen lihakauppaan tehty ravintola Le P’tit Troquet. Se tarjoilee mainioita ranskalaisklassikoita.

Laatuliha on yhä kunniassaan pikku­bistrossa, jonka bœuf bourguignon eli punaviinissä haudutettu ja täällä kudokseton ja läskitön lihapata on niin suosittu, että sitä ­valmistetaan kymmeniä annoksia päivässä.

”Pariisista ei ole helppoa löytää hyviä perinne­ravintoloita, kun moni keskittyy fuusio­keittiöön. Meilläkin menyy vaihtuu, mutta tarjoamme aina täällä tehtyjä terriinejä, pihvejä ja pataa”, kokki Jose Madueno sanoo.

”Täällä käy toimittajia, johtajia ja poliitikkoja, yksi entinen ministerikin”, hän kertoo. Kaksi illallisserviisiä varmistaa, että matkailijat saavat mahansa täyteen jo kello 18.30 ja pariisilaiset aterioivat puoli yhdeksältä.

MAISTA AINAKIN TÄTÄ: Alkupalaksi sopii papukeitto chorizolla ja viiriäisenmunalla. Burgundinpata on suuri herkku. Crème brûléen pohjalla piilee ihana yllätys: gianduja-suklaapähkinätäyte. Lounas- ja illallismenyyt 35 e.

28 Rue de l’Exposition. www.leptittroquet.fr

Salon de Panthéon

Missä: Panthéonin kirkon lähellä

Mitä: Lounasklassikoita piilopaikassa

Edessä kohoaa Pariisin yksi vanhimmista yhä toimivista taide-elokuvateattereista. Harva tietää, että Cinéma de Panthéonin yläkerrassa on Cathérine Deneuven ja lavastaja ­Christophe Sapet’n sisustama 150 neliön loft-ravintola terasseineen. Kun olet ensin nähnyt Marie Curien ja Voltairen haudat Panthéonin kirkossa tai kävellyt lähellä Luxembourgin puistossa, istahda aterialle Salon de Panthéoniin.

Paikka tihkuu glamouria. Sohvat ­upottavat, hyllyillä on elokuvalehtiä ja Bowien musiikki soi. Looseissa istuu tämän ”ravintola­salaisuuden” tuntevia pariisilaisia ja yksi koira.

”Tämä on kanttiinini”, kertoo ruokailija Pierre ja rapsuttaa spanieliaan. ”Nautin täällä terveellistä ruokaa rauhassa ystävieni kanssa.”

Tarjolla on ranskalaisen lounaan kulma­kiviä, esimerkiksi quiche-piirakoita, kylmäsavutaimen­­ta ja charcuteries-leikkeleitä ruokaisissa salaateissa. Kokin marokkolaisvaikutteet ­näkyvät: on chermoula-porkkanoita ja kana-­tajinea, sahrami ja inkivääri tuoksuvat. Juusto- ja ­matcha-teekakut houkuttelevat.

MAISTA AINAKIN TÄTÄ: Tajinet ja quichet ovat paikan bravuureja, mutta muukin on hyvää. Lounas maksaa 17–20 euroa.

13 Rue Victor Cousin. Puhelin +33 1 56 24 88 80

Salon de Panthéonin seinillä on vaihtuva valokuvanäyttely. Ravintolaa sisustanut tähti Catherine Deneuve käy joskus syömässäkin täällä.

Le Comptoir du Relais

Missä: Historiallisessa Saint-Germain-des-Prés’n korttelissa

Mitä: Maalaisherkkuja terassilla

Jono alkaa muodostua jo puoli tuntia ennen kuin Le Comptoir du Relais aukeaa. Ravintola ei ota pöytävarauksia, vaikka pariisilaiset ja matkailijat haluavat maistaa paikan kuulua boudin noir ­-mustaamakkaraa ja muita maalaisklassikoita.

Ranskalainen keittiö on usein parhaimmillaan hyvistä raaka-aineista valmistettua yksinkertaista ruokaa. Le Comptoir du Relais on siinä mestari. Ravintola sijaitsee historiallisessa Saint-Germain-des-Prés’n korttelissa, jonne tullaan ihailemaan keskiaikaista kirkkoa, gallerioita ja kirjakauppoja sekä juomaan kahvia intellektuellien ja taiteilijoiden aikoinaan suosimaan Café de Floreen.

Le Comptoir du Relais tarjoaa croque ­monsieur -leipiä, jänis-rillettesiä, brandade de morue -kalaperunamuusi­paistosta, ­sucrine-salaattia, retiisejä voilla, lihatartaria… Pysyvän listan lisäksi on päivän annoksia, jotka on kirjoitettu isoon peiliin. Mieleen­painuvan yksinkertaista ja hyvää ruokaa.

MAISTA AINAKIN TÄTÄ: Valitse klassikko: boudin noir, brandade de morue tai tartar. Vihreillä pavuilla ja greipillä tehostettu sucrine-salaatti on myös maukas. Pääruuat 18–25 euroa.

9 Carrefour de l’Odéon

Le Comptoir du Relais -ravintola terasseineen on syystä suosittu.
Kommentoi »