Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Paras muna

Nyt se on tutkittu tieteellisesti – Näin keität täydellisen kananmunan

Napolin yliopiston tutkijoiden kehittämä keitetyn kananmunan resepti vaatii kaksi kattilaa, lämpömittarin ja kärsivällisyyttä.

27.2.2025 Apu

Kananmunan keittämisen ongelma on siinä, että keltuainen ja valkuainen kypsyvät eri lämpötiloissa. Keltuainen alkaa jähmettyä 65 asteessa ja valkuainen 85 asteessa.

Ongelman ratkaisemiseksi Napolin yliopiston tutkijat kehittivät kahden kattilan taktiikan, jossa kananmunaa siirrellään kuuman ja viileämmän veden välillä tarkasti kellottaen.

Tavoitteena oli löytää lämpötilan ja ajan yhdistelmä, jolla valkuainen ja keltuainen kypsyisivät täydelliseen koostumukseen.

Tutkijoiden mukaan täydellinen kananmunan kypsyys saavutetaan, kun keltuaisen keskiosa pysyy tasaisessa 67 asteen lämpötilassa koko kypsennyksen ajan. Tätä varten munaa siirretään kahden minuutin välein sata-asteisesta vedestä 30-asteiseen veteen. Siirtelyä jatketaan 32 minuutin ajan.

Valkuainen lämpenee vuorotellen 87–100 asteeseen ja jäähtyy 30–55 asteeseen, mikä varmistaa sen tasaisen kypsymisen. Lopputuloksena saadaan muna, jonka keltuainen on syvän keltainen ja sopivan kiinteä, kun taas valkuainen muistuttaa koostumukseltaan kuusi minuuttia kiehuvassa vedessä keitettyä munaa.

Keitto-ohjeen taustalla on nestedynamiikan simulointi, joka mallinsi lämmön siirtymistä vedestä kuoren läpi munan sisälle.

Kemiallinen analyysi paljasti, että uudella ohjeella keitetyn kananmunan keltuaisessa on enemmän terveellisiä polyfenoleja kuin perinteisesti keitetyissä tai haudutetuissa munissa.

Napolin yliopiston polymeeritutkijat kertovat, että he ovat kokanneet reseptin avulla perheilleen herkullisia kananmunia.

Ensi sijassa tutkimuksen tarkoitus on kuitenkin kehittää materiaaleja, joiden ominaisuudet muuttuvat hallitusti lämpötilavaihteluiden vaikutuksesta.

Tämä voisi tulevaisuudessa helpottaa kierrätystä, kun yhdestä materiaalista valmistettuja esineitä ei tarvitsisi käytön jälkeen erotella eri osiin.

Tutkimus on julkaistu Communications Engineering -lehdessä, ja siitä raportoi myös Science Alert.

Seuraa Apu360:n WhatsApp-kanavaa

Koska jokaisella tarinalla on merkitystä.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt