
Päivystävä lääkäri mättää lihaa ja ruokailee vain kahdesti päivässä: "En suosittele samaa potilailleni"
Ylilääkäri Kimmo Suojanen tekee 24 tunnin työvuoron kerran kuukaudessa. Työvuoron aikana hän ruokailee kahdesti ja nukkuu kolme tuntia. Hyvistä unenlahjoista on päivystystyössä hyötyä.
Aamu
7.00–7.40 | Aamutoimet
Herätyskello soi seitsemältä, mutta torkutan yleensä ainakin kerran. Se on vähän huono tapa, mutta olen aamu-uninen. Minulla on kolme kouluikäistä lasta, jotka hoitavat aamupalansa omatoimisesti. Itse en syö aamupalaa ollenkaan. Poikkeus on satsumakausi, jolloin syön yhden satsuman. En juo kahvia, mutta saatan ottaa aamulla kaksi kofeiinitablettia. Meillä on koira, mutta sovimme sitä hankkiessa, että vaimo ulkoiluttaa sen aamuisin. Työskentelen HUS Akuutissa Länsi-Uudenmaan alueella. Pääpaikkani on Jorvin sairaala Espoossa, mutta käyn välillä Lohjalla ja Raaseporissa. Työmatkani Jorviin on 15 kilometriä, ja kuljen sen autolla. Noin kymmenen kertaa vuodessa pyöräilen töihin. Polkisin useammin, jos matka olisi lyhyempi. Minulla on penkkipunnerruspenkki ja käsipainot autotallissa sähköauton latausaseman vieressä. Aina kun laitan auton lataukseen tai irrotan sen, teen yhden sarjan penkkipunnerruksia ja toisen hauiskääntöjä.
8.00–12.00 | Töitä
Työpäiväni alkaa aamupalaverilla, joka on yleensä Teamsissa. Pystyn osallistumaan siihen myös työmatkan aikana. Aamupäivisin teen hallinnollisia töitä, osallistun etä- ja lähikokouksiin sekä teen suunnittelutöitä Excelin avulla.
Päivä
13.30 | Lounas
Syön yleensä juuri ennen lounasruokalan sulkeutumista. Syön keskimääräistä enemmän, koska ruokailen vain kahdesti päivässä. En suosittele samaa potilailleni tai kollegoilleni. Pääruoaksi valitsen yleensä lihavaihtoehdon, jota syön niin paljon kuin jaksan. Salaatin otan eri astiaan. Syön myös jälkiruokaa ja leipää. Ennen join neljä lasillista maitoa, mutta ravintolaamme on tullut yhden ruokajuoman rajoitus. Ruoka ei ole kovin merkittävä asia elämässäni, enkä ole kulinaristi. Jos pitäisi valita, söisin mieluiten hampurilaisia. Lounaan jälkeen jatkan hallinnollisia töitä.
15.30 | Päivystykseen
Vedän päälleni lääkärintakin ja siirryn päivystykseen. Teen kerran kuukaudessa 24 tunnin työvuoron ja lisäksi muutaman kerran kuukaudessa 13–15 tunnin vuoron. Potilastyötä minulla on nykyään lähinnä vain iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Olen erikoistunut sisätauteihin ja akuuttilääketieteeseen ja yleensä olen päivystyksen vastuulääkäri, joka hoitaa vaikeimmat potilaat. Päivystysvuoroissa minulla on taskuissani pieni ultraäänilaite ja -geeliä. Ultraäänilaite on akuuttityössä tärkeä apuväline, jonka avulla on pelastettu ihmishenkiä. Työvuoron aikana käytän sitä tavallisesti kymmenisen kertaa.
”Ruoka ei ole kovin merkittävä asia elämässäni, enkä ole kulinaristi.”

Ilta ja yö
1.00 | Evästauko
Yötyössä syön eväitä, jotka ovat useimmiten kauraleipää ja juustoa. Lämmitän leivät mikrossa ja syön ne maidon kanssa. Paras tilanne on, kun on jatkuvasti jotain tekemistä. Päivystysvuoroissa hoitajat ovat omatoimisia, mutta lääkärilläkin riittää töitä. Onneksi kävijämäärät ovat laskeneet, ja voimme keskittyä oikeisiin päivystysasioihin. Etenkin Liikkuva sairaala on ollut hyvä keino vähentää päivystysruuhkia. Hoivakotiasiakkaiden määrä päivystyksissä on romahtanut, koska Liikkuvan sairaalan hoitaja käy heidän luonaan.
2.00–5.00 | Yöunet
Päivystysvuorossa nukun yleensä kolmen tunnin unet. Niiden aikana päivystyspuhelin annetaan sijaiselle. Onneksi minulla on hyvät unenlahjat, kuten yleensä kaikilla akuuttityötä tekevillä.
6.00–8.00 | Potilastyötä
Herättyäni jatkan potilastyötä, kunnes aamulääkäri tulee töihin. Annan raportin potilaista ja menen nukkumaan usein työpaikan lepohuoneeseen, koska siellä on hyvä äänieristys. Herään puoliltapäivin ja lähden kotiin. Koen olevani onnellisessa asemassa, koska saan tehdä mielekästä työtä. Erityisesti pidän potilastyöstä, jossa joutuu tekemään isojakin päätöksiä nopeasti.