Päivän Apu 25.4.2019: Vastuullinen työ ei takaa kunnon tulotasoa
Puheenaiheet
Päivän Apu 25.4.2019: Vastuullinen työ ei takaa kunnon tulotasoa
Hammashoitajat elävät köyhyysrajalla ja lastentarhanopettajien palkoista nousi poru viime keväänä. Miksi moni tärkeä ammatti on palkkakuopassa?
Julkaistu 25.4.2019
Apu

Hammashoitajien ammattikunta on pudonnut palkkakuoppaan. Työ on vaativaa ja rasittavaa, mutta ansiot pienet. Hammashoitajan peruspalkka on kolmivuotisen koulutuksen jälkeen 1 876,92 euroa kuussa. 15 vuoden työuran jälkeen palkka kohoaa 2 441,10 euroon kuukaudessa.

Lastentarhanopettajien palkat nousivat keskusteluun vuoden 2018 keväällä. Pätevistä lastentarhanopettajista on ollut huutava pula jo vuosia

Sote-ammattilaisten palkkoja on korotettu paikallisesti viimeaikoina. Esimerkiksi Helsinki korotti kotihoidon henkilöstön ja sosiaalityöntekijöiden palkkoja.

”Ensiksi, yhteiskunnallista arvostusta nauttivista töistä maksetaan yleensä vähemmän palkkaa kuin muuten samanlaisista, mutta vähemmän arvostetuista töistä. Sama pätee kutsumustyöhön. Toiseksi, yhteiskunnalliseen arvostukseen liittyviä palkkaeroja on vaikea poistaa politiikkatoimenpiteillä. Kolmanneksi, pienet erot ihmisryhmien välillä voivat johtaa työmarkkinoiden voimakkaaseen eriytymiseen eli hienommin sanottuna segregaatioon.”

Näin ammattien arvostusta pohditaan Asiaton lehdistökatsaus -blogissa.

Päivän Apu on juttupaketti, joka pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen ja sen taustoihin päivittäin.

Kommentoi »