Päivän Apu 13.4.2019: Aika vaihtaa kesärenkaat – Näin tarkistat renkaiden kunnon helposti
Autot ja liikenne
Päivän Apu 13.4.2019: Aika vaihtaa kesärenkaat – Näin tarkistat renkaiden kunnon helposti
Huhtikuun puoliväli koittaa ja moni miettii renkaidenvaihtoa. Näillä Tuulilasin ohjeilla se sujuu.
Julkaistu 13.4.2019
Apu

Vaikka takatalvi iski hetkellisesti Suomeen, on kesärengassesonki käynnistynyt jo osassa maata. Vaihdon yhteydessä on syytä tarkistaa renkaiden ilmanpaineet, monestakin syystä. Paineet vaikuttavat ajamisen turvallisuuteen, renkaiden elinikään ja polttoaineen kulutukseen.

Renkaiden kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Renkaiden urasyvyyden voi mitata klassisella kolikkotestillä. Kuluneisuus tulee mitata renkaan keskeltä pääurien kohdalta ja siihen apuvälineeksi sopii kahden euron kolikko.

Selvityksen mukaan suomalaiset vaihtavat uusiin kesärenkaisiin melko tunnollisesti, mutta renkaiden urasyvyyden oikeanlainen mittaaminen unohtuu monelta. Liian kuluneilla kesärenkailla ajaminen voi vaarantaa liikenneturvallisuuden etenkin sadekelillä. Kesärenkaita vaihtaessa on oikea hetki tarkastaa niiden kunto. Laki määrittää henkilö- ja pakettiauton kesärenkaiden minimiurasyvyydeksi 1,6 mm.

Suomessa on liikennekäytössä liki kolme miljoonaa henkilö- ja pakettiautoa, joista jopa 250 000 päätyy tien päälle huonokuntoisilla tai välttävillä kesärenkailla.

Pian alkava huhtikuu tuo yhä keväisempiä kelejä, mutta kesärenkaiden vaihdon kanssa kannattaa vielä malttaa. Liikenneturva muistuttaa, että renkaiden kunto on syytä tarkistaa vaihtamisen yhteydessä.

Päivän Apu on juttupaketti, joka pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen ja sen taustoihin päivittäin. Lauantaisin vuorossa on autot.

1 kommentti