Tuulilasi

Päästöskandaali: Brittilehden mukaan korjaus koskee ainakin OM 607 -dieseliä – löytyy näistä Mercedes-malleista


Daimler kutsuu Euroopassa huoltoon yli kolme miljoonaa dieselautoa päästöarvojen vuoksi.
Teksti Niko Rinta
Kuvat Daimler

Saksalaisjätin mukaan autot kutsutaan pajalle typen oksidipäästöjen takia. Yhtiö kertoo myös, että vapaaehtoiset korjaukset aloitettiin jo maaliskuussa yhden henkilöautomallin osalta ja tavara-autoissa V-sarjan osalta.  Nyt korjaukset laajennetaan koskemaan suurta osaa valmistajan viimevuosien dieselautoista. Korjausrumban yhtiö arvioi maksavan 220 miljoonaa euroa.

Kutsu koskee yhtiön mukaan lähes kaikkia Mercedes-Benzin dieselautoja, joissa on Euro 5 tai Euro 6 päästönormit täyttävä dieselkone. Euro 5 -normi tuli voimaan vuonna 2009. Virallisessa tiedotteessa ei täsmennetä, mistä moottorimallista tai -malleista on kyse, mutta brittiläisen Autocarin mukaan ohjelmistopäivitys tehdään ainakin OM 607-dieselillä varustetuille autoille. Kyseinen kone on Daimlerin ja ranskalaisen Renaultin yhteistyötä, ja se on käytössä Mercedeksen A ja B-sarjassa sekä Citanissa.

Viime viikolla saksalaisviranomaisten kerrottiin tutkivan mahdollista päästövilppiä, jossa Daimlerin epäillään manipuloineen autojen päästötestejä. Asiasta kertoi Süddeutsche Zeitung viime keskiviikkona. Käytännössä autot olisi ohjelmoitu käyttäytymään testiolosuhteissa eri tavalla kuin arkikäytössä, jolloin niiden todelliset päästöt olisivat testejä korkeammat. Lehtitietojen perusteella ratkaisu vaikuttaa siis samankaltaiselta, jota Volkswagen käytti dieselmoottoreissaan muuttaakseen päästöarvoja testeissä. Voit lukea kaikki päästöskandaalia koskevat juttumme täältä: Päästöskandaali

Toimitusjohtaja Dieter Zetschen (kuvassa) mukaan diesel on tulevaisuudessakin osa Daimlerin moottoripalettia alhaisten hiilidioksidipäästöjensä ansiosta. Yhtiö aikoo tuoda markkinoille täysin uuden dieselperheen pian.

Julkaistu: 18.7.2017