Tuulilasi

Ovatko Skodan huippuvuodet tulossa loppuun? − VW:n mielestä Skodalla menee liian hyvin

Ovatko Skodan huippuvuodet tulossa loppuun? − VW:n mielestä Skodalla menee liian hyvin
Volkswagenin johtoportaassa ja ammattiliitoissa halutaan laittaa stoppi Skodan liian hyvälle kilpailuedulle, kertoo Reuters.
Teksti Max Lange
Kuvat VW

Skoda takoo tällä hetkellä rahaa Volkswagen-konsernissa todella kovaa tahtia, ja sen kate on parempi kuin esimerkiksi Audilla. VW:n oman heikomman tilanteen takia Skodan epäreilulle kilpailuedulle halutaan tehdä stoppi. Skoda voi hyödyntää VW:n tekniikkaa autoissaan, mutta valmistaa autonsa huomattavasti halvemman työvoiman maassa Tshekissä.

VW-konsernissa pallotellaan tällä hetkellä voittojen ja työpaikkojen sekä keskusjohdon ja automerkkien autonomian välillä. VW on luisumassa päästöskandaalin takia yhä kauemmas kärkipaikalta konsernissa, kun taas Skoda on saamassa koko ajan lisää jalansijaa. VW saattaa joutua irtisanomaan Saksassa tuhansia työpaikkoja tehtailta, koska ne käyvät tällä hetkellä tyhjäkäyntiä.

Tshekissä sen sijaan Skodan tehtaan natisevat liitoksistaan, koska siellä ei ehditä valmistaa autoja tarpeeksi nopeasti. Voimakkaat saksalaiset ammattiliitot eivät tästä pidä, ja haluaisivat siirtää Skodan tuotantoa Tshekistä Saksaan, kertoo VW:n hallitusta lähellä oleva lähde Reutersille.

VW:lla haluttaisiin myös, että Skoda joutuisi maksamaan enemmän VW:n tekniikan käytöstä, esimerkiksi moottoreista ja MQB-pohjarakenteesta. Ongelma piilee siinä, että työvoimakustannukset Tshekissä ovat huomattavasti pienemmät kuin Saksassa. Saksalaisen tilastoviraston mukaan työntekijöiden tuntitaksa Tshekissä on 10,10 euroa, kun taas Saksassa se on peräti 38,70 euroa.

Ammattiliitot ovat VW:n johtoportaassa todella vahvassa asemassa, joten Wolfsburgissa ollaan ahtaalla. Työpaikkojen säilyminen Saksassa vaikuttaa olevan tärkeämpää kuin parhaimpien ja kannattavimpien autojen valmistaminen.

Lähde: Reuters

Julkaistu: 5.10.2017
Kommentoi »