Mondo

Opas Edinburghiin: löydä kaupungin kiinnostavimmat nähtävyydet ja alueet

Opas Edinburghiin: löydä kaupungin kiinnostavimmat nähtävyydet ja alueet
Skotlannin pääkaupunki on taianomainen sekoitus historiaa ja eloisaa kaupunkikulttuuria. Vieraile linnoissa ja linnanraunioilla, tutustu eri kaupunginosiin ja nauti päivän päätteeksi vaikka viskinaukku.
Julkaistu: 26.1.2022

Tutustu Edinburghin eri kaupunginosiin

Edinburghissa unohtuu helpos­­ti, että kyseessä on merenranta­kaupunki. Hyppää keskustasta bussiin numero 26, joka vie kuningatar Viktorian aikaiseen rantakaupungin­osaan, Portobelloon. Brittiläiset ovat viime vuosina hurahtaneet kylmissä vesissä pulahteluun, ja ”Portyn” yli kolme kilometriä pitkä hiekkaranta on hyvä paikka kokeilla sitä. Jos hyinen Pohjanmeri ei houkuttele, täällä on myös turkkilainen kylpylä (57 The Promenade).

Myös Leith on historiallinen satamakaupunginosa, joskin sittemmin urbanisoitunut. Erityisesti ruokamatkaajan kannattaa käydä täällä, sillä alueella sijaitsee lukuisia trendikkäitä kahviloita ja ravintoloita. Nauti kaupungin paras kala-ateria 1600-luvulta peräisin olevaan vartiotorniin rakennetussa Fishersissä (1 The Shore) tai kahvittele Ostarassa, missä tarjoillaan laatukahvin lisäksi paikallisia herkkuja (52 Coburg Street).

Keskustan kupeessa sijaitseva Stockbridge on kylämäinen alue pubeineen, putiikkeineen ja kirjakauppoineen. Tänne kannattaa tulla ajan ja kameran kanssa. Sunnuntaisin Stockbridgessä järjestetään Edinburghin parhaat ruokamarkkinat (Saunders Street).

Holyrood Parkissa voi nousta jyrkänteen reunalle katselemaan maisemaa Edinburghin keskustan yli.

Maistele skottimakuja

Skotlantilainen keittiö tunnetaan haggiksesta ja pakkomielteestä uppopaistamiseen, oli kyseessä kala, pizza tai Mars-patukka. Uskaliaat voivat kokeilla viimeksi mainittua kalori­pommia esimerkiksi Castle Rock Chip Shopissa (87 Grass­market). Patukka maksaa muutaman euron ja sisältää noin tuhat kilo­kaloria.

Hienostuneempia skottimakuja voi maistella Michelin-tähdellä palkitussa, julkkiskokki Tom Kitchinin omistamassa The Kitchinissä (78 Commercial Quay). Ravintolan 115 euroa maksava maistelu­menyy tutustuttaa paikallisiin sesonki­makuihin merenelävistä juustoihin. Edullisempia mutta yhtä maukkaita annoksia tarjoillaan Kitchinin The Scran & Scallie -gastropubissa (1 Comely Bank Road).

Nälkä lähtee myös kaupungin hehkeimmällä iltapäiväteellä, jonka voi nauttia The Signet Libraryn 1800-luvulta peräisin olevassa kirjastosalissa, The Colonnadesissa (Parliament Square). Kuningattarenkin hyväksymä iltapäivätee tarjoillaan kirjahyllyjen keskellä ja se maksaa 46 euroa yhdelle. Tarjolla on macaronien ja muiden pikkuherkkujen lisäksi periskotlantilaisia skonsseja.

Nauti Edinburghin runsaasta kulttuurista

Edinburgh tunnetaan elokuisesta Fringe-festivaalista, jolloin kaupunki täyttyy teatterista. Tapahtuma nosti kuuluisuuteen esi­merkiksi Rowan Atkinsonin komediahahmon Mr. Beanin. Muina vuodenaikoina stand up -esityksiä kannattaa käydä katsomassa The Stand Comedy Clubilla (5 York Place).

Skotlantilaista kansanmusiikkia kuulee Sandy Bell’s -pubissa (25 Forrest Road), jossa on järjestetty folkmusiikkisessioita 1940-luvulta asti.

National Museum of Scotland (Chambers Street) on Britannian vierailluimpia museoita. Valurauta­rakenteiden komistamassa kulttuuri­laitoksessa voi tutustua Skotlannin historiaan. Kurkkaa myös seitsemännen kerroksen kattoterassin näkymät kaupungin kattojen ylle.

Summerhall on poikki­taiteellinen taide- ja tapahtuma­tila (1 Summerhall). Näyttelyiden ja tapahtumien lisäksi täällä voi tutustua Barney’s Beer -panimoon ja Pickering’s-gini­tislaamoon, joihin järjestetään tutustumiskierroksia.

Tee hieno kävelyretki

Kaupungin kupeessa kohoava Calton Hill on Edinburghin klassikko­kohde. Kukkula kuuluu Unescon maailmanperintölistalle, ja nousu sen laelle kestää vartin. Tule tänne auringonlaskun aikaan: näkymä kaupunkiin on komeaa katseltavaa.

Rohkelikko uskaltautuu ”kuolleiden kaupunkiin”, joka syntyi, kun kauppiaat rakensivat South Bridgen alle holvikäytäviä varastoiksi 1700-luvulla. Ne osoittautuivat liian kosteiksi tavaroille, ja maan alla alkoi lymytä kaupungin kurjalisto. Myöhemmin käytävien suut muurattiin umpeen, ja ne löydettiin vasta 1980-luvulla. Kierroksia järjestää esimerkiksi Mercat Tours (mercattours.com).

Jos kaipaat leppoisaa päivä­kävelyä, suuntaa Dean Villageen. Leithjoen vartta seuraava reitti historiallisine kivitaloineen vie menneisyyteen. Vastapainoa yltiöromanttisille tunnelmille tarjoaa alueella sijaitseva Scottish National Gallery of Modern Art (73–75 Belford Road).

Tantallonin linna on ollut historian saatossa monien taistelujen tapahtumapaikka.

Näe linnoja ja linnanraunioita

Mitä olisi Skotlannin-matka ilman linnanraunioita? Tantallonin linnan rauniot sijaitsevat North Ber­wickissä, vajaan tunnin automatkan päässä Edinburghista. 1300-luvulta peräisin olevan linnan jäänteet kohoavat kalliojyrkänteellä. Kiipeä torniin ja ihaile merinäkymää Forthinvuonolle (7 euroa). Käy samalla läheisessä NB-tislaamossa, missä voi viskien lisäksi tutustua palkittujen ginien ja rommien tislaukseen (nbdistillery.com). Vaikka Tantallonin rauniot lumoavat, älä jätä väliin Edinburghin päänähtävyyttä, Edinburghin linnaa. 1100-luvulla rakennettu linna on vaikuttava sisältä ja ulkoa. Lippu maksaa 18 euroa, ja tarjolla on ilmaisia opastuskierroksia.

3 × hyvä viski­baari

SCOTCH

Luksushotelli Balmoralin viskibaarin valikoiman kehutaan olevan yksi Edinburghin suurimmista. Täällä voi maistella yli 500:aa erilaista skottiviskiä. Valittavana on myös maisteluita. Esimerkiksi makumatka Skotlannin ympäri käsittää viisi viskialuetta ja maksaa 75 euroa.

The Bow Bar

Perinteisen vähäeleinen The Bow Bar voi pröystäillä lähes 400 viskillään ja Skotlannin parhaan pubin tittelillään. Täällä viskinaukku, a tipple, nautitaan puisilla penkeillä, tummien puupöytien äärellä.

Whiski Rooms

Whiski Roomsissa voi maistella viskejä myös ruuan kanssa – erikoisuus on Ardbeg-viskillä höystetty kasvishaggis. Jos juomien joukosta löytyy oma suosikki, kaupan puolelta voi ostaa pullon kotiinviemisiksi.

Luksushotelli Balmoralin Scotch-baarissa voi valita maisteltavansa sadoista erilaisista skottiviskeistä. Kuva Balmoral Hotel.

Kommentoi »