Onko tässä täyssähköisessä kenkälaatikossa sittenkin kaupunkiliikkumisen tulevaisuus?
Autot ja liikenne
Onko tässä täyssähköisessä kenkälaatikossa sittenkin kaupunkiliikkumisen tulevaisuus?
Citroen Ami on erikoisen näköinen sähköinen kulkupeli, autoksikin sitä kutsutaan. On silti aiheellista kysyä, onko tämä kenkälaatikko auto laisinkaan? Sitä saa esimerkiksi Ranskassa ajaa ilman ajokorttia, kunhan on täyttänyt 14 vuotta. Suomessa ajo-oikeuden saisi mopokortilla, mutta ainakaan vielä Amia ei Suomessa myydä.
Julkaistu 14.12.2020
Tuulilasi

Kyn myynti keväällä Ranskassa alkoi, ensimmäisellä viikolla kapat tehtiin 175 Amista.

Amilla on pituutta 2,41 metriä, korkeutta 1,52 metriä ja se painaa akkujen kanssa 485 kiloa.

5,5 kWh akusto kuljettaa sinua yhdellä latauksella korkeintaan 70 kilometriä, ”huippunopeus” on 45 km/h.

Ami on kuitenkin tavallaan erittäin potentiaalinen jopa maailmanlaajuiseen massatuotantoon. Kaupunkiautona se menee siinä, missä moni muukin; ei suurkaupunkien ruuhkaisissa keskustoissa juuri yli 45 km/h ajeta, jos sitäkään.

Kulkine maksaa noin 6000 euroa. Sen huomaa kaikesta. Sisätiloissa oikeastaan kaikki on muovia. Penkit ovat pienet mutta kovat. Jonkinlainen tuuletin ja huurteenpoistaja löytyvät. Perinteistä taustapeiliä ei ole, sivupeilejä käännellään omin käsin. Ikkunat aukeavat klipseillä lasin puolivälistä kuin joulukalenterin luukut – käsipelillä tietenkin. Vanhassa rättisitikassa oli samanlainen systeemi. Kännykkäteline sentään löytyy ratin vierestä.

Takakonttia ei ole, mutta kuljettajan ja matkustajan takana on tilaa esimerkiksi muutamalle salkulle. Auton akut saa kotilatauksella täyteen kolmessa tunnissa.

Amia myydään jo eri puolilla Eurooppaa. Aika monelle voi olla isokin kynnys astua näin pieneen kulkuvälineeseen. Jos tästä myyntimenestys halutaan, pitäisi huippunopeutta pystyä kasvattamaan ainakin 80 km/h vauhtiin ja toimintamatkaa noin 100 kilometriin.

GlobalDatan autoanalyytikko David Leggettin mukaan tällaiset äärikäytännölliset ja halvat sähköautot saattavat vielä tehdä suurenkin läpimurron maailmalla.

”Citroen Ami on tehty kuljettamaan sinua päästöttömästi lyhyitä matkoja kaupunkialueella ilman mitään krumeluureja. Miksipä tällaiset kulkupelit eivät voisi löytää paikkaansa kaupunkiliikkumisen joukossa? On jopa todennäköistä, että ne löytävät. On tietysti mietittävä sitäkin, haluavatko ihmiset ostaa tällaisia autoja vai olisiko vuokraus näille parempi bisnesmalli?”, Legget sanoo Forbesille.

”Tällaiset voisivat hyvin toimia kakkosautona ihmisille, jotka liikkuvat paljon myös ruuhkaisissa keskustoissa. Nuoret voisivat hyvinkin viehättyä tästä riisutusta kompauktiudesta ja nimeen omaan vuokrata tällaisia autoja. Nostan hattua Citroenille, että se on tehnyt tällaisenkin vaihtoehdon. Etenkin nyt Covid-pandemian aikana markkinarako mikrokokoluokan autoille voisi hyvinkin olla, koska ihmiset vierastavat nyt julkisia kulkuvälineitä.”

Kommentoi »