Onko elämässäsi aitoja kohtaamisia vai pinnallisia suhteita?
Terveys ja hyvinvointi
Onko elämässäsi aitoja kohtaamisia vai pinnallisia suhteita?
Somepäivitysten ja kalenterien perusteella olemme kiireisiä ihmisiä, mutta usein kohtaamiset jäävät pintaraapaisuiksi. Näin syvennät itsetuntemusta ja parannat ystävyyssuhteitasi.

Uskalla olla ihminen

Onko ihminen jäänyt kiireen, suorittamisen ja elämän optimaalisen hallinnan jalkoihin? Onko enää sijaa inhimilliselle kohtaamiselle, ja mitä se lopulta tarkoittaa?

Inhimillinen kohtaaminen on rohkeampaa ja riskialttiimpaa kuin kulisseihin piiloutuminen. Se on vastuunottoa omasta elämästä, hyvinvoinnista ja vaikutuksesta toisiin. Se on lähestymistä kohti muita. Kohtaaminen syntyy siitä, että uskaltaa olla toiselle ihminen.

Kohtaamisen kolmio

Inhimillinen kohtaaminen voidaan tiivistää kolmion muotoon. Ensimmäisessä kulmassa ovat kohtaamisen olosuhteet ja mielen tila. Millaiset mahdollisuudet aika, jaksaminen ja voimavarat luovat kohtaamisen syntymiselle?

Toisen kulman luo suhde itseen. Minä-suhde on pohja sille, miten voi kohdata toisen ihmisen. Siksi itsensä kanssa työskentely on aina myös ihmissuhteiden eteen työskentelemistä.

Vasta kolmas kulma on suhde toiseen. Toisen kohtaaminen perustuu hyvien olosuhteiden vaalimiseen ja oman itsensä hyväksymiseen.

Keskity itseesi

Mahdatko muistaa, että elät itsesi kanssa koko elämäsi? Tarkastele lapsuuttasi ja ota se rohkeasti puheeksi vanhempasi kanssa. Älä kurita itseäsi, pidä pikemminkin huolta.

Hengitys toimii yhteydessä hermostoon. Kun käyt kierroksilla, uloshengitys poistaa liian hiilidioksidin. Keskity siis hengitykseesi.

Älä sorru pinnallisuuteen

Sorrutko väistelyyn sen sijaan, että vaatisit itseltäsi todellista toisen kohtaamista? Onko sinulle tärkeämpää, miltä asiat näyttävät kuin se, mitä ne todella ovat?

Kun kohtaat toisen ihmisen, ole ennemmin kiinnostunut kuin kiinnostava. Älä sorru miellyttämiseen tai kontrollointiin. Pyri aitoon vastavuoroisuuteen, jossa kokemus on jaettu ja yhteinen.

Aito kohtaaminen ja raskaskin totuus antavat sielulle rauhan.

Lähde: Maaret Kallio / Inhimillisiä kohtaamisia (WSOY)

Kommentoi »