Apu

Virologi Tarja Sironen: "Koronavirus ei häviä vaan jää kausikoronan lailla – moni meistä kohtaa omikronin tulevan talven aikana"

Virologi Tarja Sironen: "Koronavirus ei häviä vaan jää kausikoronan lailla – moni meistä kohtaa omikronin tulevan talven aikana"
Omikron-virus valtaa Suomea. Viruksen evoluutiota ja pandemian kestoa on vaikea ennustaa. Virologi Tarja Sirosen mukaan korona on tullut maailmaan jäädäkseen.
Julkaistu: 3.1.2022

Koronapandemian keskellä on eletty nyt parin vuoden ajan. Suomessa omikron-virusmuunnos on levinnyt viime viikkoina voimakasta vauhtia. Omikron leviää nopeammin kuin alkuperäinen koronavirus, mutta näyttäisi siltä, että omikronin saanut saa yleensä lievempiä oireita.

– On mahdollista, että virukseen syntyvät mutaatiot olisivat vaarallisia, mutta sellaiset variantit saadaan yleensä tehokkaammin kuriin. Omikronin yleistymistä sen sijaan emme saa pysähtymään, sanoo apulaisprofessori, virologi Tarja Sironen Helsingin yliopistosta.

Muunnosvirukset syntyvät yleensä viikkojen, jopa kuukausien saatossa ennen kuin muunnos on lähtenyt yleistymään. Sironen sanoo, että esimerkiksi omikron on piileskellyt vuoden ajan ennen laajempaa leviämistä seurannan ulottumattomissa. Virus muuntuu koko ajan siten, että se väistää puolustusmekanismeja.

– Omikron on vakava uhka ja tulevat viikot ovat hankalimmat koko pandemian aikana. Muunnos leviää valtavan voimakkaasti, myös rokotetuissa. Uskon, että hyvin moni meistä kohtaa omikronin tulevan talven aikana, Sironen kertoo.

Historiasta tiedetään, että pandemiat kestävät yleensä vuosia. Viruksen evoluutiota ja pandemian kestoa on vaikea ennustaa. Koronaviruksesta on kuitenkin tietoa ja dataa kertynyt jo sen verran, että viruksen evoluution ennustaminen helpottuu.

– Sattumalla on iso vaikutus viruksen evoluution kulussa ja sitä emme tietenkään pysty ennakoimaan. Koronavirus ei kuitenkaan tule häviämään enää mihinkään, vaan tulee jäämään kausikoronan lailla.

Kausikorona jo entuudestaan tuttu

Sironen kertoo, että aiemmin tiedetään olevan neljänlaista kausikoronaa, jotka aiheuttavat flunssan kaltaisia oireita. Kausikoronaviruksia ei kuitenkaan tyypillisesti testata tai tutkita, vaan ne kuuluvat yli sadan muun flunssaa aiheuttavan viruksen joukkoon.

Entä, miten pandemia sitten loppuu? Sirosen arvion mukaan sellaista hetkeä ei tule, etteikö missään olisi yhtään koronatartuntaa.

– Pandemian loppuminen on enemmänkin käytännön päätös. Jossain vaiheessa todetaan, että nyt on riittävästi väestöä rokotettu, tilanne on rauhoittunut ja todetaan, että pandemia on ohi. Toivon, että ensi kesän jälkeen olemme tässä tilanteessa, mutta ainakin me virustutkijat olemme oppineet, että tässä on kyseessä todella erikoinen virus, joka voi meidät vielä yllättää.

Kommentoi »