Norsujen vaellus Kiinassa löi tutkijat ällikällä – ”Kukaan ei tiedä miksi ne lähtivät liikkeelle” – 150 000 ihmistä on evakuoitu niiden tieltä
Puheenaiheet
Norsujen vaellus Kiinassa löi tutkijat ällikällä – ”Kukaan ei tiedä miksi ne lähtivät liikkeelle” – 150 000 ihmistä on evakuoitu niiden tieltä
Norsulauma lähti satojen kilometrien päähän kotoaan Kiinassa.
Julkaistu 2.9.2021
Apu

Maaliskuussa 2020 neljäntoista aasiannorsun lauma aloitti ­Kiinassa mystisen vaelluksen, jonka aikana ne ovat kulkeneet kauas omilta asuinalueiltaan läpi useiden kylien ja kaupunkien. Matka alkoi luonnonpuistosta lähellä Myan­marin ja Laosin rajaa. Käytyään ­pohjoisessa, viidensadan kilometrin päässä Kunmingin miljoonakaupungissa, norsut näyttävät nyt palaavan kotikonnuilleen.

Reissun aikana norsuista on tullut ­julkkiksia. Viranomaisten lennokit ovat seuranneet laumaa, ja kuvat mutakylpyjä ottavista ja kaupunkien kaduilla kävelevistä norsuista ovat somehittejä.

Tutkijat ympäri maailmaa ovat norsujen liikkeistä ihmeissään.

– Totuus on, ettei kukaan tiedä, miksi ne lähtivät alun perin liikkeelle. Toden­näköisesti se liittyy ruokaan, veteen ja suojaan. Monet aasiannorsujen elinalueet ovat pirstoutuneet ihmisen toiminnan seurauksena, kertoo eläinpsykologian apulaisprofessori Joshua Plotnik BBC:lle.

Norsuilla on valtava ruokahalu, ja ne tarvitsevat päivittäin 150–200 kiloa ­ravintoa. Lauma on ruokaa etsiessään tuhonnut yli 56 hehtaaria viljaa.

Asutusalueilla norsut ovat rynnineet kauppoihin ja koteihin. Niiden tieltä on evakuoitu kodeistaan 150 000 ihmistä.

Lauman kulkua kohti etelää ja koti­kontujaan on ohjattu tukkimalla teitä rekkojen avulla sekä tuomalle kulkureitille tonneittain viljaa, banaaneja ja ananaksia.

Alun alkaen laumassa oli kolme urosta, mutta ne erkanivat joukosta matkan aikana. Norsut ovat matriarkaalisia. ­Laumaa johtaa vanhin ja viisain naaras, jota isoäidit, äidit ja tädit seuraavat ­poikiensa ja tyttäriensä kanssa. Kun ­urokset saavuttavat sukukypsyyden, ne lähtevät laumasta. Matkan aikana kaksi naarasta on saanut poikasen.

Norsujen vaellus on saanut kiinalais­viranomaiset lupaamaan, että eläinten suojelua parannetaan.

Kuvasas Kiinan vaeltavat norsut lepohetkellä lähellä kiinalaista Kunmingin miljoonakaupunkia kesäkuussa.

Kommentoi »