Tuulilasi

Ensityypit: Nissan Ariya – Toiselta planeetalta

Ensityypit: Nissan Ariya – Toiselta planeetalta
Ariya on valtava hyppy eteenpäin Lissan Leafista niin muotoilun, tekniikan kuin ajo-ominaisuuksienkin osalta.
Teksti
Julkaistu: 23.5.2022

Ariyan lanseeraus on viivästynyt todella paljon, mutta vihdoinkin toimittajat ovat päässeet ottaamaan mallista ensimaistiaiset. Ariya on isompi kuin Leaf, ja asettuu siksi hieman eri autoluokkaan. Tämän vuoksi on odotettavissa, että Ariya asettuu myös hinnaltaan nykyisen isoakkuisen Leafin yläpuolelle. Toisaalta maahantuoja lupailee, että useampikin malliversio tulisi jäämään selkeästi alle 50 000 euron hankintatukirajan.

Ariyaa tarjotaan kahdella eri akkukoolla (63 ja 87 kWh) sekä etu- että nelivetoisena. Alkuvaiheessa maahan tuotavat autot ovat etuvetoisia. Täsmällinen WLTP-toimintamatka-arvo kerrotaan jostain syystä vain pikkuakkuiselle etuvetomallille: 403 km. Isolle akulle lupaillaan yli 500 kilometrin kantamaa ja nelivedollekin 460 kilometriä. Pikkuakkuiseen ei nelivetoa saa.

Latausominaisuudet ovat sähköautossa tärkeässä roolissa. Ariyan sisäinen laturi on teholtaan joko 7,4 kW yksivaiheisena tai lisävarusteena 22 kW kolmivaiheisena. Jälkimmäinen on ehdottomasti parempi Suomen oloissa, ja se tulee lisäämään myös auton jälleenmyyntiarvoa. Pikalaturilla Ariya ottaa virtaa maksimissaan vastaan 130 kW:n teholla: 10–80 % lataus kestää optimioloissa 35 min.

Merkittävää on myös se, että Ariya käyttää CHAdeMon sijaan CCS-latausstandardia. Ariyaan on tulossa Suomessa tärkeä akun esilämmitysmahdollisuus, mutta monista muista merkeistä poiketen se ei perustu kartan navigointidataan, vaan on kytkettävissä itse manuaalisesti päälle.

Ariyan ohjaamo on tyylikäs ja nykyaikainen. Valtava loikka Leafistä myös ergonomialtaan.

Sisätiloissa Ariya ottaa valtavan harppauksen eteenpäin Leafista. Ohjaamo on avara ja miellyttävällä tavalla "loungemainen". Monia toimintoja on sijoitettu puuta muistuttavaan paneeliin kosketuspainikkeina. Isoja virheitä Nissan ei ole Ariyan sisustuksen kanssa tehnyt ainakaan ensivaikutelman perusteella.

Ariyaan tutustuminen tapahtui viereisen sivun Qashqain tapaan moottoriradalla. Ajoimme etuvetoista pikkuakkumallia. Meno oli tämänkaltaiselle sähköautolle tyypillistä, eikä lyhyellä rata-ajolla suurempia ongelmia tullut vastaan. Iso massa tuntuu ja auto kallistelee, mutta muuten kulku on melko raikasta. Monille sähkömaastureille tyypillistä nyökkimistä ei Ariyassa esiintynyt. Ariya vaikuttaa kilpailukykyiseltä tuotteelta, joka varmasti löytää oman uskollisen ostajakuntansa.

Nissan Ariya FWD 63 kWh Evolve

 • Moottori Sähkö
 • Akku / Toimintamatka 63 kWh / 403 km
 • Teho 160 kW (213 hv) Vääntö 300 Nm
 • Voimansiirto Etuveto, 1-n. alennusvaihde
 • Yhd. EU-kulutus 17,4 kWh / 100 km
 • 0−100 km/h 7,5 s
 • Huippunopeus 160 km/h
 • Lataus AC / DC 7,4 kW tai 22 kW / 130 kW
 • Mitat Pituus 4 595 mm, leveys 1 850 mm, korkeus 1 660 mm, akseliväli 2 775 mm, tavaratila 466 l
 • Omamassa 1 980 kg
 • Hinnat alk. 46 900 €

Kenelle?

Sähköistä katumaasturia etsivälle henkilölle, joka haluaa massasta erottuvan auton, mutta samalla tasapainoiset ominaisuudet. Ariyan mallisto on mukavan monipuolinen.

Hinnat alk. 46 900 €

1 kommentti