Tuulilasi

Nämä ovat yleisimmät syyt hylkyyn auton katsastuksessa


Jarruongelmat ja etuakseliston viat olivat yleisimpiä syitä ajoneuvon hylkäämiseen määräaikaiskatsastuksessa vuonna 2013.
Kuvat A-katsastus

Korjauskehotus tuli yleisimmin rikkinäisistä valoista, täydellinen ajokielto vakavan jarruvian tai huomattavan suurten pakokaasupäästöjen takia.

Tiedot ilmenevät Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin katsastuksen vikatilastoista.

”Samat viat pysyvät vuodesta toiseen”, toteaa yksikönpäällikkö Otto Lahti tiedotteessa.

”Toisaalta ajoneuvot ja niiden käyttäjät ovat pääosin samoja, joten eihän tämä yllätys ollut. Tietenkin olisimme toivoneet, että valaisimien, tuulilasin puhtaanapitolaitteiden ja renkaiden kuntoon olisi kiinnitetty enemmän huomiota. Nämä ovat kaikki asioita, joiden kunnosta autoilijan on helppo huolehtia itse.”

Katsastusten määrä kasvussa

Trafin katsastuksen vikatilastot kattavat kaikki Suomessa 2013 suoritetut määräaikaiskatsastukset.

Määräaikaiskatsastusten määrät ovat nousseet pikkuhiljaa, mikä varmasti osaltaan johtuu sekä ajoneuvokannan kasvamisesta että vanhentumisesta.

Viime vuonna katsastettiin yhteensä 2,67 miljoonaa ajoneuvoa, josta ensimmäisellä kerralla hylättiin 26,3 %. Henkilöautoja katsastettiin 2,20 miljoonaa ja niiden hylkäysprosentti oli 25,7.

Vertailtaessa kahta edellistä vuotta toisiinsa näyttää siltä, että uusien autojen hylkäysprosentit ovat laskusuunnassa. Vuonna 2013 ensimmäistä kertaa määräaikaiskatsastukseen tulevista hylättiin 3,5%, kun vuonna 2012 ensimmäisessä katsastuksessa olleiden hylkäysprosentti oli 4,1.

Sama suuntaus näkyy kaikissa alle 11-vuotiaissa autoissa, mutta tätä vanhemmissa trendi vaihtuu. Viime vuonna 12-vuotiaiden autojen hylkäysprosentti oli 31,2, kun se vuonna 2012 oli 30,1. Tilastojen vanhimmista eli vuonna 2000 käyttöönotetuista autoista hylättiin viime vuonna 32,1 %. 

Henkilöautojen mallikohtaiset vikatilastot käyttöönottovuosittain löytyvät Trafin nettisivuilta.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 8.3.2014