
Näin syö lääkäri – Heidi Puharisen ruokavalio on terveellinen ja säännöllinen, mutta joka päivä maistuu myös makea: ”Juhlissa nautin kaikista tarjoiluista”
Terveyskeskuslääkäri, ravitsemusasiantuntija Heidi Puharinen arvostaa säännöllistä ruokarytmiä, mutta sitä ei tarvitse noudattaa liian tiukkapipoisesti.
Aamu
5.55–7.50 | Ylös ja töihin
Herään ripeästi ja valmistaudun tunnin työmatkaan Kuopiosta Pieksämäelle. Kuljen sen kimppakyydillä. Olen tehnyt aamupalaeväät valmiiksi. Olen kasvissyöjä, mutta käytän myös kalaa ja maitotuotteita. Terveellinen ruokavalio on minulle tärkeä, koska terveys ei ole ollut itselleni itsestäänselvyys. Minulla todettiin aikuisiällä sydänvika, joka on nyt korjattu. Olen myös ollut selkäleikkauksessa.
7.50 | Aamiainen
Syön aamupalan ennen töiden aloittamista. Yleensä eväinäni on tuorepuuroa tai leipää. Mukana on aina myös kasviksia ja hedelmiä. Joskus katson syödessäni ensimmäisen asiakkaan tietoja koneelta.
8.00 | Teams-koulutus
Pidän nuorten lääkäreiden Teams-koulutuksessa luennon suolistosairauksista ja ravitsemuksesta. Se käsittelee ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoa ja sopivaa ruokavaliota. Ennen lääketieteen opintoja opiskelin ravitsemustieteiden kandidaatiksi.
9.00 | Vastaanotto alkaa
Potilasta kohden on aikaa puoli tuntia, johon kuuluu myös asioiden kirjaaminen. Kirjaamiseen menee minuutista varttiin. Joskus ehdin tehdä kirjaamiset vasta potilasvastaanottojen jälkeen.
Päivä
11.15-11.45 | Lounas
Syön lounaan terveyskeskuksen työpaikkaruokalassa. Samalla virkistäydyn kollegojen kanssa. Täytän lautaseni seisovassa pöydässä lautasmallin mukaan: vähintään puolet lautasesta peittyy salaattiin.
12.00 | Potilastyö jatkuu
Vastaanotot jatkuvat iltapäivällä. Kello 14 syön välipalan, esimerkiksi pähkinöitä, hedelmiä tai proteiinismoothien.
15.45–17.00 | Kotimatka
Palaan kotiin Kuopioon kimppakyydillä.
17.30 | Illallinen kotona
Kotona on jo kova nälkä. Lämmitän jääkaapissa odottavan ruoan. Tyypillinen illalliseni on buddha bowl, joka koostuu kasviksista, täysjyväriisistä ja proteiinista, kuten tofusta. Usein lisään tuoreiden kasvisten joukkoon paahdettuja kasviksia, kuten bataattia. Buddha bowlin valmistuksessa käytän mielikuvitustani. Pohjalla saattaa olla jokin resepti, mutta harvoin teen ruoan täysin sen mukaan. Syön joka päivä myös jotain makeaa, yleensä juuri päivällisen jälkeen. Tyypillinen makeani on suklaa, jota voin ottaa useamman palan, mutten koko levyä. Mietin syömiseni yleensä etukäteen. Aterioiden säännöllisyys on tärkeää. Monesti tyypillistä on, että päivällä syödään liian vähän, jolloin illalla on kova nälkä.
Ilta
18.00 | Podcastin parissa
Suunnittelen seuraavaa Ruokaklinikka-podcastia, jota teen kahden ravitsemusterapeutin kanssa. Nostamme podcasteissa esiin mielestämme merkittäviä terveysaiheita. Etsin tietoa ja näkökulmia käsiteltävästä teemasta, esimerkiksi suolistomikrobeista. Podcastissa keskustelemme kulloisestakin aiheesta. Pyrimme tekemään yhden jakson kuukaudessa.
19.00 | Kuntoilua
Useimmiten lenkkeilen noin puoli tuntia ja nautin kauniista järvimaisemasta. Lenkin sijaan saatan käydä kuntosalilla tai ryhmäliikuntatunnilla. Sen jälkeen käyn suihkussa ja rauhoitun iltapuuhiin. Usein katson uutisia tai elokuvaa ja neulon. Saatan myös venytellä televisiota katsellessa. Päivittäinen liikunta on voimavara, jonka avulla jaksan tiiviin työviikon. Nuorena harrastin kilpaurheilua.
21.00 | Iltapala
Iltapalani on luonnonjugurttia ja marjoja tai hedelmää. Usein lisään joukkoon granolaa tai mysliä. Pyrin syömään viisi ateriaa päivässä. Ruokarytmi on tärkeä, mutten noudata sitä tiukkapipoisesti. Juhlissa nautin kaikista tarjoiluista.
22.00–23.00 | Nukkumaan
Myönnän, että uneni määrä on alle suositusten, mutta olen melko vähäuninen.