Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Puheenaiheet

Ruoan hinta jatkaa nousuaan ja vauhti kiihtyy: Suomessa kukkaroa koettelevat eniten liha, maitotuotteet ja kahvi – Ukrainan sodasta voi seurata nälänhätä köyhissä maissa

– Kun kriisi tapahtuu alueella, jolla on merkitystä globaalin ruoantuotannon kannalta, se horjuttaa koko järjestelmää. Ukraina kattaa 12 prosenttia maailman vehnän viennistä, kertoo Luonnonvarakeskuksen asiantuntija Hanna-Maija Karikallio.

5.4.2022 Apu

Ruoan hinnat jatkavat nousuaan. Vuoden alussa nousuksi arvioitiin varovaiset 2,5 prosenttia. Nyt koko vuoden arvio on 5–10 prosenttia, Luonnonvarakeskuksen asiantuntija Hanna-Maija Karikallio arvioi.

– Hinnannousu tulee kiihtymään ja jatkunee ensi vuoteen. Merkittävimmin nousevat liha- ja maitotuotteiden hinnat. Esimerkiksi kahvin hinta on noussut vuoden aikana jopa 40 prosenttia.

Hinnat ovat olleet nousussa jo ennen Ukrainan sotaa. Karikallion mukaan merkittävä syy tähän on maataloustuottajien kustannuskriisi, jonka vaikutukset siirtyvät viipeellä hintoihin.

– Viime vuonna energian ja lannoitteiden hinta nousi ja sadot olivat kehnot. Tuottajien on ollut vaikeaa saada kohonneita kustannuksiaan katettua.

Nyt ruokamarkkinoita tarkkaillaan myös Ukrainan sodan kautta.

– Kun kriisi tapahtuu alueella, jolla on merkitystä globaalin ruoantuotannon kannalta, se horjuttaa koko järjestelmää. Ukraina kattaa 12 prosenttia maailman vehnän viennistä. Pahimmassa tapauksessa sodasta voi seurata nälänhätää köyhissä maissa.

Sota vaikuttaa ruoantuotantoon Suomessakin. Suomen lannoitteista 80 prosenttia tulee Venäjältä.

– Jos emme saa esimerkiksi typpilannoitteen raaka-ainetta ammoniakkia, siitä seuraa ongelmia. Kasvit tarvitsevat typpeä, ja sadot heikkenevät, jos lannoitetta ei saada. Sen vuoksi myös viljan hinta tulisi nousemaan.

Hintojen nousuun on kuitenkin mahdollista vaikuttaa.

– Hallituksen 300 miljoonan euron tukipaketti viljelijöille on hyvä keino, kunhan avustukset kohdentuvat tiloille, jotka tuottavat ruokaa Suomeen.

Hanna-Maija Karikallio on tohtori ja kansantaloustieteilijä, joka työskentelee Luonnonvara­keskuksessa tutkimuspääl­likkönä ja erikoistutkijana. Karikallio seuraa ja tutkii ruokajärjes­telmän muutoksia, ruoka­markkinoiden toimivuutta ja hinnanmuodostusta.

Seuraa Apu360:n WhatsApp-kanavaa

Koska jokaisella tarinalla on merkitystä.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt