Tee se itse: Alumiinivanteiden pesu ilman happoa – näin onnistut
Autot ja liikenne
Tee se itse: Alumiinivanteiden pesu ilman happoa – näin onnistut
Jarrupöly olisi hyvä poistaa alumiinivanteista, mutta suurin osa vannepesuaineista on melko hapokkaita. Tämä ei.
10.2.2022
 |
Tuulilasi

Metallipöly on auton puhtaanapidossa melkoisen suuressa roolissa. Sitä leijailee tieliikenteessä, ja se on peräisin suurelta osin jarruista tai talvirenkaiden nastoista. Metallipöly pureutuu huonosti suojatun maalipinnan läpi ja aiheuttaa ruostevaurioita, mutta jää myös vanteiden pintaan.

Pienin ongelma on tuon pölyn aiheuttama vanteiden törkyinen ulkonäkö, hieman suurempi on kiillotettujen pintojen vaurioituminen.

Yleensä vannepesuaineet pohjautuvat oksaalihappoon. Se on hengitettynä ikävää tavaraa, vaikka luokitellaan vain lievästi toksiiniksi. Oksaalihappo voi kuitenkin aiheuttaa esimerkiksi munuaisvaurioita.

Meguiar'sin hapoton Non-Acid Wheel & Tire Cleaner on 946 ml suihkepullossa myytävä vannepesuaine. Sen käyttö vastaa suunnilleen tavallisten hapollisten pesuaineiden käyttötapaa: suihkutus viileisiin vanteisiin, huolehtiminen siitä, ettei aine pääse kuivahtamaan, kevyt harjaus vaikkapa vanteiden puhdistamiseen tehdyllä harjalla ja lopuksi huolellinen huuhtelu.

Testasimme toimintaa haastavaksi todettuihin alumiinivanteisiin: tarvikevanteen keskiosa on maalattu, mutta vanteen ulkokehä kiillotettua alumiinia. Vanne on kärsinyt vuosien varrella sen verran, että pinta on muuttunut hieman karheaksi ja alttiiksi lialle.

Tee näin

1 Suihkuta. Aine suihkutetaan likaisiin, mutta kuiviin vanteisiin, mielellään varjossa tai sisätiloissa. PIntaan jämähtävä aine on vaikea poistaa, joten on suositeltavaa työstää vanne kerrallaan kokonaan. Meguiar'sin vannepesuaine on pakkauskooltaan amerikkalaismitoissa: 946 ml.
2 Harjaa. Monimutkaiset vanteet on hyvä käydä läpi vaikkapa tähän tarkoitukseen tehdyllä harjalla. Pesuaine poistaa suurimman osan jarrupölystä, mutta ei kaikkea.
3 Huuhtele. Harjaamisen aikana pesuaine muuttuu helposti violetiksi indikoimaan rautapitoisen jarrupölyn liukenemista. Loppuhuuhtelun voi tehdä painepesurilla tai letkulla, kuten tässä.
4 Puhdasta tuli. Lopputulos on ilahduttavaa katseltavaa. Hapoton ja vähemmän hengitysteihin käyvä pesuaine toimii käytännössä yhtä hyvin kuin kuluttajakäyttöön tehdyt, väkevämmät seokset.

PS. Vanteiden vahaaminen tai pinnoittaminen ei ole liioittelua.

1 kommentti