Tuulilasi

Näin poliisimaija muuttuu – "asiakkaiden osasto muokattiin pelkistetymmäksi ja helpommin puhdistettavaksi"


Poliisiauton eli kansankielessä maijan sisätiloja uudistetaan poliisien työviihtyvyyden ja -ergonomian parantamiseksi.
Kuvat Poliisi

Muotoilun ammattilaisten tekemän havainnointitutkimuksen perusteella ja kenttäpoliisien toiveiden mukaisesti poliisiautosta valmistettiin sisätilojen osalta prototyyppi, joka kiertää vuoden 2014 aikana poliisilaitoksissa testattavana. 

Sisätilojen uudistamisprojektin tavoitteena on ollut kehittää poliisin partioautosta monipuolisempi ja ajan haasteet huomioon ottava kokonaisuus.

Uusissa sisätiloissa on kiinnitetty huomiota muun muassa hyvään ja ergonomiseen istuma-asentoon, tilavampaan työtilaratkaisuun, sisätilojen muunneltavuuteen ja työturvallisuuteen. Myös sisätilavalaistusta on kehitetty monin eri tavoin.

"Sisätiloihin on lisätty useita uusia tavaroiden säilytystiloja ja kolaritilanteessa kuljettajaa suojaavat kovat metalliseinäkkeet korvattiin vahvoilla verkoilla", kertoo ylitarkastaja Risto Laine Poliisihallituksesta tiedotteessa.

"Sisätiloista on tehty aiempaa monipuolisemmat muunneltavalla toimistopöydällä, liukuovilla, uusitulla varustetilalla sekä korvaamalla arkkumallinen istuin taittoistuimilla. Poliisiauton takaosa eli niin sanottu asiakkaiden osasto muokattiin pelkistetymmäksi ja helpommin puhdistettavaksi."

Poliisiautojen uudet sisätilat otetaan sarjatuotantoon kun kenttätestit on suoritettu loppuun ja valmis prototyyppi on rakennettu laajempien käyttäjäkokemusten ja kehitysehdotusten perusteella.

Sisätilojen muotoiluprojektin kustansi Suomen kulttuurirahasto World Design Capital Helsinki 2012 muotoilupääkaupunkivuoden yhteydessä.

Poliisiautojen uutta ulkomuotoa esiteltiin jo tammikuun lopulla.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 27.2.2014