Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Kylmän herkun jalanjälki

Näin jäätelökesästä voi tehdä hiukan kevyemmän itselle ja planeetalle

Mehujäällä voi herkutella terveellisemmin. Itse tekemällä taas säästää jäähdytyssähköä.

25.6.2023 Apu

Kesän suosikin, jäätelön, hiilijalanjälki on yllättävän suuri.

Kermajäätelön jalanjälki voi vaihdella kahdesta kilosta neljään kiloon hiiltä per kilo jäätelöä. Jäätelön ilmastopäästöt tulevat lähinnä maidosta. Yhden maitolitran tuottaminen synnyttää noin kilon hiilipäästöt. Raakamaitoa tarvitaan yhteen jäätelökiloon kuitenkin jopa kolme–neljä kiloa.

– Lisäksi jäätelön valmistus, säilytys ja kuljetus vaatii jäähdytysprosessin, jonka osuus hiilijalanjäljestä on noin parikymmentä prosenttia, kertoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri.

Entä jos kermajäätelön vaihtaa kaura- tai soijapohjaiseen? Katajajuuri ei tunne tieteellistä vertailevaa tutkimusta aiheesta. Yleisesti kasvipohjainen elintarvike on ympäristölle parempi valinta kuin eläinperäinen.

Kaura- tai soijajäätelöä tai sorbettia syövän ei ainakaan tarvitse miettiä tuotantoeläimiin liittyviä eettisiä kysymyksiä. Soijan selvästi suurimmat tuotantomäärät ja ympäristöriskit kohdistuvat rehusoijaan, ja elintarvikesoija on yleensä vastuullisemmin tuotettua. Eettisiä ja ekologisia vaikutuksia voivat lisätä myös muut jäätelöön käytetyt raaka-aineet, kuten suklaa, palmuöljy, kookos ja vanilja.

Pakkauksen merkitys päästöissä on pieni

Esimerkiksi mainoksissa jäätelö­pakkausten merkitystä helposti yli­korostetaan.

– Suhteessa tuotteeseen pakkauksen merkitys on ympäristön kannalta vähäisempi. Nyt ihmisiä helposti harhautetaan sillä, miten ympäristöystävällisistä pakkauksista kerrotaan. Oleellista on, että pakkaus suojaa jäätelöä ja minimoi hävikin, mikä pitäisi huomioida pakkausten ympäristöjalanjälkivertailuissa, Katajajuuri toteaa.

Ravitsemuksen kannalta sekä kerma- että vegaanijäätelöissä on varsin paljon sokeria ja tyypillisesti myös haitallista, tyydyttynyttä rasvaa. Sorbeteissa ja mehujäissä rasvaa ei ole lainkaan tai sitä on vain niukasti. Ekologisimmista ja eettisimmistä jäätelöistä joutuu valitettavasti usein maksamaan enemmän.

Jäätelöitä ja mehujäitä voi tietysti tehdä itsekin ja valita haluamansa raaka-aineet. Makeuttajaksi suositellaan yleensä glukoosisiirappia. Lisäksi kaupoista löytyy mehujäitä, jotka myydään huoneenlämmössä ja jotka pakastetaan vasta kotona. Näissä sekä itse tehdyissä jäätelöissä jäähdytysketju jää hyvin lyhyeksi.

Muista tämä

  • Myös vegaani­jäätelössä on paljon rasvaa ja sokeria.
  • Pakkauksen merkitys päästöihin on pieni.
  • Jos jäätelön tekee kotona, pakastamiseen ei mene paljon energiaa.

Seuraa Apu360:n WhatsApp-kanavaa

Koska jokaisella tarinalla on merkitystä.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt