Muusikkojen liitto ostaa Radio Helsingin mutta ei sen Teosto-rästejä
Puheenaiheet
Muusikkojen liitto ostaa Radio Helsingin mutta ei sen Teosto-rästejä
Joukkorahoitukseen osallistuneet omistavat kaupan jälkeen yhtiötä, jolla ei ole radiotoimintaa. Uusi omistaja lupaa heille etuja.
Julkaistu 23.10.2016
Image

Rahavaikeuksissa ollut Radio Helsinki tiedotti 13. lokakuuta, että Kaupunkitarinat Oy aikoo myydä sen liiketoiminnan Muusikkojen liiton Livelaboratorio-Oy:lle. Velat jäävät Kaupunkitarinoille.

Image kertoi viime numerossaan, että Radio Helsinki ei kuluvana vuonna ollut tilittänyt Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teostolle senttiäkään. Teosto vaatii Helsingin käräjäoikeudessa Kaupunkitarinoilta yli 60 000 euron maksamattomia tekijänoikeusmaksuja musiikin esittämisestä.

Kaupunkitarinoilla on myös sadantuhannen euron verovelat, ja palkkaturvan kautta entiset työntekijät vaativat siltä noin 45 000 euron palkkasaatavia.

Viime vuonna Kaupunkitarinat keräsi kuuntelijoilta 360 000 euroa osakeantina toteutetulla joukkorahoituksella. Siihen osallistuneiden osakkeet jäävät Kaupunkitarinoihin, jolla ei ole kaupan jälkeen radiotoimintaa.

Kaupasta on tehty aiesopimus, ja se on määrä toteuttaa tämän viikon aikana.

Vain nykyhenkilökunta saa palkkarästit varmasti. Muusikkojen ammattiliiton omistama Livelaboratorio pyörittää Helsingissä äskettäin avattua G Livelab -estradiklubia. Liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen toivoo, etteivät musiikintekijöiden korvaukset jäisi edelliseltä omistajalta kokonaan maksamatta.

”Päätösvalta on kuitenkin Kaupunkitarinoissa. Tietyllä tavalla emme voikaan puuttua siihen, mitä Teosto-korvauksille tapahtuu”, Vänttinen sanoo.

Liiton pyrkimyksenä oli alun perin ostaa Kaupunkitarinoiden osake-enemmistö.

”Mutta osakekauppa ei taittunut, sillä Kaupunkitarinoiden velkamäärä oli kerta kaikkiaan liian suuri.”

Radio Helsingin päätoimittaja sekä Kaupunkitarinoiden pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja on kanavan pelastajaksi julkisuudessa nimetty it-alan liikemies Tomi Ruotimo. Hän on kertonut Imagelle, että yhtiöllä olisi 200 000–300 000 euron velat.

Osapuolet ovat sopineet, ettei kauppasummaa julkisteta, mutta Vänttisen mukaan Kaupunkitarinat voi sillä kattaa osan veloistaan. Ruotimo ei pysty lupaamaan, että Teosto-maksut tulisivat kokonaan hoidetuiksi kaupan yhteydessä.

”Voi olla, että verovelkaa ja tekijänoikeuskorvauksia maksetaan kauppahinnasta pois. Mutta jotain velkaa, josta minä vastaan, kyllä jää”, Ruotimo sanoo.

Hän lupaa maksaa yhtiön velat kokonaan pois omilla rahoillaan.

”Yritän jostain keksiä rahaa. Institutionaaliset velkoja suonevat minulle pienen maksuajan, kuukauden tai kaksi.”

Kaupunkitarinoiden seitsemän työntekijää siirtyvät liiketoimintakaupassa G Livelabin palvelukseen. Heidän mahdollisesti rästissä olevista palkoistaan yhtiöt ovat yhteisvastuussa, eli ne tulevat maksetuiksi.

Kaupunkitarinoiden entisten työntekijöiden ja freelancereiden pitää yrittää periä saatavansa Ruotimon yhtiöstä. Työsuhteessa olleet voivat saada rahansa palkkaturvasta mutta freelancerit eivät.

Ruotimo sanoo, ettei maksamattomia freepalkkioita enää juuri ole, ja vakuuttaa, että nekin tullaan maksamaan. Jos palkkaturva korvaa entisten työntekijöiden saatavia, siitäkin tulee joskus lasku Kaupunkitarinoille.

Miten Muusikkojen liiton ideologiaan sopii kanava, joka on maksanut osalle tekijöistään huonoja palkkioita tai ei lainkaan? Vänttinen sanoo, että toinen vaihtoehto olisi ollut vielä huonompi.

”Nyt vältettiin konkurssi, jossa radio ei olisi jatkunut ja henkilökunta olisi jäänyt työttömäksi.”

Vänttinen katsoo tulevaisuuteen.

”Jatkossa lähdemme siitä, että korvaukset tulevat maksetuiksi”, hän sanoo.

Muusikkojen liitto katsoo pitkälle. Uusi omistaja aikoo uudistaa Radio Helsinkiä.

”Kanavan toiminnassa on ollut paljon hyviä puolia mutta myös kehittämistä. Sitä on tehty paljon amatööri- tai vapaaehtoispohjalta, mikä ei sovi meidän ideologiaamme”, Vänttinen sanoo.

Radio Helsinki on teettänyt ohjelmia myös ilmaiseksi tai hyvin pienillä palkkioilla.

”Meidän on lähdettävä siitä, että ohjelmantekijöille maksetaan asianmukaisesti.”

Radio Helsinki on koko historiansa ajan ollut tappiollinen. Muusikkojen liitto on Vänttisen mukaan valmis pitkäjänteisiin investointeihin.

”Perusajatuksemme on kulttuurinen. Horisonttimme on vähän pidempi kuin yltiökaupallisessa toiminnassa. Kulukurilla ja ohjauksella emme anna syntyä sellaisia tappioita kuin aiemman omistajan aikana”, Vänttinen sanoo.

Hän ei itse tule osallistumaan radion operatiiviseen toimintaan. Radio Helsingille nimitetään lähiaikoina uusi päätoimittaja.

”Kehitystyötä on aika paljon. Taustalla on ajatus, että tutkitaan, mitä tuollainen radio voisi olla jatkossa. Haluamme luoda erilaisia teknisiä mahdollisuuksia, joilla radion asiakaskuntaa voitaisiin palvella paremmin.”

Radio Helsingin joukkorahoittajat sekä kuukausijäsenyyden maksaneet ystäväklubilaiset saavat hänen mukaansa erilaisia etuja ja palveluita. Vänttinen arvelee, että edellisen omistajan tappiokierre on estänyt tarpeellisten uudistusten tekemisen.

Paikallisradioiden on hyvin hankala houkutella mainostajia, ja Vänttinen tietää sen. Hän sanoo, että mainostajia aiotaan tavoitella ”perinteisin keinoin”.

”Sisältö pitää saada kuntoon, jotta se houkuttaa mainostajia. Kuuntelijalukujen pitää näyttää siltä, että kannattaa mainostaa. Uusia avauksia on tiedossa.”

Ruotimo kiittää joukkorahoittajia. Tomi Ruotimo sanoo, että kauppa herättää hänessä vilpitöntä iloa Radio Helsingin puolesta.

”En hirmu nopeasti keksi sille luontevampaa ostajaa kuin Muusikkojen liitto.

Ruotimo osti kanavan 12. syyskuuta 2013 Helsingin Sanomilta.

”Minun roolini on silta kahden organisaation välissä. Olen kolme vuotta ollut bridgeamassa, silloittamassa, tätä ja olen tavattoman onnellinen, kun kanava päätyy kotiin, jossa se on monimuotoisen kaupunkikulttuurin keihäänkärkenä.”

Ruotimo sanoo uskovansa, että suurin osa joukkorahoittajista jakaa hänen ilonsa Radio Helsingin siirtymisestä Muusikkojen liiton hoiviin.

”Uusi omistaja hakee joukkorahoittajille hyviä asioita. He saavat enemmän kuin tähän asti. Kiitän joukkorahoittajia sitä, että ollaan tässä tilanteessa. Heillä on ollut valtava merkitys bridgeamisessa.”

Ruotimo on vielä kiireinen kaupan yksityiskohtien viimeistelyssä. Sen jälkeen kaikki aikansa menee hänen omistamaansa it-firmaan Houston Inciin. Tulevaisuudessa hän kertoo jatkavansa Radio Helsingin parissa enää fanina.

Kaupunkitarinoiden joutumista konkurssiin hän aikoo välttää kaikin tavoin.

”En ole ehtinyt ajatella, mitä teen yhtiöllä. Ei minulla kylläkään ole sille käyttöä.”

Viestintäviraston ennakkopäätös toimiluvan säilymisestä Radio Helsingin kaupassa löytyy täälltä. 

Kommentoi »