Tuulilasi

Mullistava päätös: Audi ottaa vastuun, jos autonominen auto kolaroiMullistava päätös: Audi ottaa vastuun, jos autonominen auto kolaroi

Audi on tuomassa markkinoille ensimmäisen 3-tason autonomisen autonsa. Paras uutinen kuluttajalle on kuitenkin se, että Audi lupaa ottaa täyden vastuun, jos auto aiheuttaa kolaritilanteen.
Kuvat Audi Press

Kokonaan uusi A8 on suunniteltu toimimaan erittäin hyvin esimerkiksi liikenneruuhkissa. Se antaa kuljettajalle mahdollisuuden keskittyä välillä muuhun kuin ajamiseen.

3-tason autonomisiset autot asettavat valmistajille valtavia luotettavuuspaineita. Audi kertoo saaneensa rakennettua aukottomat turva- ja varoitusjärjestelmät autoonsa, tekniikan ei pitäisi pettää. Kolmostasolla auto voi ajaa itsekseen, jos niin halutaan, mutta kuljettaja voi ottaa kontrollin halutessaan koska tahansa.

”Kun kuljettaja laittaa vaikkapa liikenneruuhkapilotin päälle kuten ohjeissa on kerrottu, mutta silti syntyy kolari, menee kuljettaja vakuutusyhtiöön. Yhtiö maksaa henkilövahingot ja me Audilla maksamme loput kuluttajalle”, sanoo Audin autonomisen ajamisen kehitysjohtaja Thorsten Leinhardt CarAdvicen mukaan.

A8:n tietokone rekisteröi kaiken datan sensoreita sekä sen, koska mikäkin järjestelmä on kytketty päälle, koska pois päältä. Näin vältytään siltä, että kuljettaja on ollut itse vastuussa ajamisesta, mutta väittää auton olevan syypää onnettomuuteen.

Data on kuitenkin auton omistajan ominaisuutta, eikä Audi pääse käsiksi näihin tietoihin ilman lupaa.   

Julkaistu: 11.9.2017