Tuulilasi

Moottoriöljyn määrä pari milliä yli maksimitason – miten haitallista?

Moottoriöljyn määrä pari milliä yli maksimitason – miten haitallista?
Miksei autoissa ole merkkivaloa, joka varoittaisi liian korkeasta öljynpaineesta tai liiallisesta moottoriöljyn määrästä?
Julkaistu: 9.5.2014

Kysy Ketoselta -palstallamme voit kysyä mitä vain autoista tai autoilusta, ja asiantuntijamme Tapio Ketonen vastaa.

Lukijan kysymys:

"Kuinka paljon moottoriöljyn määrän pitää olla yli maksimitason, että siitä on vakavaa haittaa moottorille? Tulin kerran lisänneeksi öljyä niin, että mittatikun mukaan sitä oli pari milliä yli maksimitason. Kun öljyä oli muutenkin kulunut hieman yli valmistajan raja-arvojen ja se oli yleensä huolestuttavan lähellä alarajaa, en ajatellut pienestä ylitäytöstä olevan haittaa – äkkiä se kuluisi pois. Toisaalta auto oli ollut juuri määräaikaishuollossa, eikä siellä havaittu öljyvuotoja, vaikka samalla kertaa vaihdettiin sytytystulpat.

Pari kuukautta öljyn lievän ylitäytön jälkeen venttiilikannen tiivisteessä havaittiin yllättäen vuoto. Sen seurauksena laturi oli vaurioitunut, ja se vaihdettiin. Sähköongelmat ratkesivat, mutta pian kuitenkin alkoivat käyntihäiriöt ja sytytyskatkokset sylintereissä. Auton tietokone ilmoitti, että autolla pitää ajaa varovasti koska kova kuormitus saattaisi vahingoittaa katalysaattoria. Kummallista kyllä, öljyn määrä näytti mittatikun mukaan olevan ennallaan, eli hitusen yli maksimitason, vaikka sitä silminnähden oli vuotanut laturin päälle ja asfaltille asti.

10 vuotta vanhassa autossa venttiilikannen tiiviste on varmaan jo muutenkin haurastunut, mutta voisiko pienikin moottoriöljyn ylitäyttö nostaa paineita niin paljon, että tiiviste alkaa vuotaa sen takia? Toisaalta sylintereissä oli ollut tilapäisiä sytytyskatkoksia joskus aikaisemminkin (syyksi epäiltiin suihkutussuuttimia), mutta nyt häiriöt muuttuivat pysyviksi. Hinautin auton huoltoon, ettei siihen tulisi enempää vaurioita. Liian alhaisesta öljymäärästä ja paineesta autot kyllä varoittavat, mutta onko autoissa sellaista merkkivaloa, joka varoittaisi liian korkeasta öljynpaineesta tai liiallisesta moottoriöljyn määrästä?"

Tapio Ketonen vastaa:

"Liian suuresta öljymäärästä on haittaa vasta sitten, kun sitä on niin paljon, että kampiakselin vastapainot tai kiertokankien alapäät alkavat osua öljyyn. Siihen tarvitaan todella reilu ylitäyttö, tikussa se merkitsisi ylämerkin ylittämistä useiilla senteillä. Öljynpaine ei pääse nousemaan liian suureksi, sillä öljynkierrossa on…"

Lue koko vastaus Kysy Ketoselta -palstalta ja jätä oma kysymyksesi kysymyslomakkeella.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

1 kommentti