Mondon valinnat 2022: nämä 10 ideaa kannattaa tietää matkoja suunnitellessa
Matkailu
Mondon valinnat 2022: nämä 10 ideaa kannattaa tietää matkoja suunnitellessa
Mitkä paikat ovat nyt nousussa? Mille lähi- ja kaukomatkoille kannattaa lähteä vuonna 2022? Mondon toimitus valitsi 10 parasta.
29.12.2021
 |
Mondo

Paras kotimaankohde

Kainuu

Miksi juuri nyt? Koronapandemian ansiosta suomalaiset ovat löytäneet uudestaan kotimaanmatkailun, mutta Kainuu on yhä monille tuntematon. Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Karjalan väliin jäävä maakunta tarjoaakin seikkailun tuntua ja myös yllätyksiä.

Koe ainakin tämä Kainuu on pullollaan monipuolisia luontokohteita, kuten Hossan ja Hiiden­portin kansallispuistot, jotka tunnetaan ennen kaikkea jylhistä rotkoistaan.

Maakunnassa sijaitsee myös Hepoköngäs, yksi Suomen korkeimmista vesiputouksista. Oulujärven Havaijiksi kutsuttu Ärjänsaari taas on dyyneineen ja hiekkatörmineen upea kesä­päivän retkikohde.

Vaikka Kainuu tunnetaan ”nälkämaana”, se tarjoaa mahdollisuuksia herkutteluun ja pieneen luksukseenkin. Vuokatin kupeessa voi majoittua Haapala B&B:ssä, jonka ravintolan antimet nautitaan oman pienpanimon oluiden kera. Vaikuttavin majapaikka on Paltamon Jättiläisen­maa, jonka vaaran laelle rakennettujen birdhouse-mökkien avarille maisemille on vaikea löytää Suomesta kilpailijaa.

Haapala B&B on yksi Kainuun mukavimmista majapaikoista. Houkuttelevuutta lisäävät hyvä ravintola ja oma pienpanimo. Kuva: Heli Sorjonen

Paras viikonloppukohde

Nizza

Miksi juuri nyt? Nizza on pettämätön lomaklassikko, joka jokaisen tulisi kokea kerran elämässä. Kysykää vaikka Mondon matka-asiantuntija Conciergelta. Rivieran pääkaupunki on täydellinen yhdistelmä kaupunkia ja rantaa. Se on juuri sopivan kokoinen kohde viikonloppuvisiitille.

Koe ainakin tämä Ohittamaton vierailukohde on kaupungin kuuluisin rantakatu Promenade des Anglais. Vapaasti suomennettuna nimi tarkoittaa ”englantilaisten promenadia”, mikä juontaa juurensa Nizzassa aikoinaan talvehtineisiin brittiläisiin aristokraatteihin.

Tuon ajan glamouria voi yhä aistia Cimiezin kaupunginosassa. Siellä on 1800-luvun huviloita, joissa Englannin kuningatar Viktoria ja muut ylhäisön edustajat asuivat. Cimiezissä sijaitsevat myös Marc Chagallin ja Henri Matissen taidetta esittelevät museot. Lisää vinkkejä Nizzaan on Mondossa 3/2022, joka ilmestyy helmikuussa 2022.

Nizza on Välimeren kaupunkiklassikko, jossa voi ihailla kauniita taloja ja ihania puistoja. Kuva: Andrew Taylor

Paras rantaloma

Menorca, Baleaarit

Miksi juuri nyt? Menorca tunnetaan rantalomien kohteena, mutta saari on nimetty myös vuoden 2022 Euroopan gastronomiseksi alueeksi. IGCAT-instituutin suoma titteli tuo esiin alle 100 000 asukkaan saaren omaleimaisia paikallisruokia, kuten juustoja.

Koe ainakin tämä Baleaareihin kuuluvalla Menorcalla matkailija löytää vielä rauhaa. Saarelle tehdään toki valmismatkoja, mutta se on levollisempi ja luonnonmukaisempi kuin monet muut Välimeren ­suosikkikohteet. Menorcan ympäri kiertää Camí de Cavalls -vaellusreitti, ja sitä kulkiessa tai autolla paikkoja tutkiessa voi pysähdellä ihailemaan saaren noin sadan rannan eli calan idyllejä. Niistä löytää halutessaan myös ”oman” poukamansa. Kauneimmiksi mainitaan usein Cala en Turqueta, Cala Macarella ja sen viereinen Macarelleta. Ranta­lomailun ohessa voi tutustua historiallisiin Mahónin ja Ciutadellan kaupunkeihin, joista erityisesti Ciutadellassa on tunnelmaa.

Menorcan luontoa varjellaan, mikä näkyy kirkkaissa vesissä. Saarella on osin suojeltu Unescon biosfäärialue. Kuva: Heli Sorjonen

Paras reitti

Sipulitie, Viro

Miksi juuri nyt? Viro on suomalaisten suosikkikohde, mutta siellä käydään yleensä samoissa tutuissa paikoissa, kuten Tallinnassa, Pärnussa ja Haapsalussa. Maan itäosien kiertely näyttääkin erilaisen puolen Virosta. Ajomatkat paikasta toiseen ovat lyhyitä, ja muutamassa päivässä ehtii nähdä paljon.

Koe ainakin tämä Itä-Viron viehättävin kohde on Peipsijärven Sipuli­tie, joka yhdistää joukon vanhauskoisten ortodoksien pikku­kyliä. Tänne kannattaa suunnata elo-syyskuussa, jolloin mummot myyvät tien­varsien kojuissa sipulilettejä. Peipsijärvi on myös kulttuurikohde, jossa toimii esimerkiksi nykytaide­keskus Voronja. Helmikuussa pidetään Sipulitien saunafestivaali, jonka aikana paikalliset avaavat saunansa vierailijoille.

Kaupunkikohteisiin lukeutuu Venäjän rajalla sijaitseva Narva, jossa voi tutustua muun muassa hienosti restauroituun Narvan linnaan. Itä-Virosta löytyy myös Pühitsan ortodoksinen luostari kauniine kirkkoineen ja historiallinen Alatskiven linna.

Alatskiven linnan päärakennus valmistui 1885. Sen esikuvana oli Balmoralin linna Skotlannissa. Kuva: Jyri Pitkänen

Paras ruokamatka

La Rioja, Espanja

Miksi juuri nyt? Pohjois-Espanjan ruokakohteista ­tunnetaan San Sebastián ja etenkin sen pintxot eli leipäpalan päältä tarjotut tapakset. Koska San Sebastiániin menevät jo kaikki, nyt kannattaa löytää viereinen La Riojan alue ja sen pää­kaupunki Logroño. Myös siellä voi tehdä hauskan baarihyppelyn ­pikkusyötävien perässä.

Koe ainakin tämä Logroñon tapasbaarit keskittyvät kahdelle kadulle, Calle del Laurelille ja Calle de San Juanille, joilla molemmilla on kymmeniä ruoka­paikkoja. Calle del Laurel on kuuluisampi mutta myös ruuhkaisempi. Pintxojen lisäksi baarit myyvät kaikkea täytetyistä kroketeista bocadillo-­sämpylöihin iberiankinkulla.

Moni paikoista kokkaa vain yhtä herkkua. Vuonna 1960 perustetun Bar Angelin (Calle del Laurel 12) erikoisuus on pintxo, jossa leipäpalaan on seivästetty puu­tikulla kolme katkaravulla täytettyä herkku­sientä. Syntisen hyvän maun takana on öljy-valkosipulikastike, jonka reseptiä ravintola varjelee kuin valtionsalaisuutta. La Rioja on Espanjan suurin viinialue ja tunnetaan hyvistä punaviineistään. Niitä saa baareista parin euron lasihintaan.

Bar Angelin herkkusieni-pintxo on klassikko, jota paikallisetkin jonottavat iltaisin. Kuva: Sami Repo

Paras perhekohde

Malta

Miksi juuri nyt? Malta on tätä kirjoitettaessa jo jonkin aikaa ollut Euroopan turvallisimpia kohteita korona­pandemiaa ajatellen. Matkailu on siellä noussut kasvuun, mutta kävijä­ruuhkia ei vielä ole. Moni arvostaa maata, jossa on auringon ja vesihuvien lisäksi kulttuuri­kohteita. Malta on pieni: kaikki on helposti saavutettavissa. Hinnat ovat samaa tasoa kuin Suomessa, mutta hyvä paikallinen ruoka on vähän suomalaista edullisempaa.

Koe ainakin tämä Maltalta löytyy todella merkittävää historiaa, johon on helppo tutustua lastenkin kanssa esimerkiksi Fort Saint Elmon linnoituksessa Vallettassa. Rabatin kaupungin katakombit ovat jännittäviä kierrellä. Saarilta on helppo päästä veneretkille, ja parin päivän lomailu Gozon saarella tai päiväretki Cominon saarelle ovat hauskoja.

Popeye Village eli Kippari-Kallen kylä on värikäs hupikohde. Se on aikoinaan elokuvan lavasteiksi rakennettu kylä, josta on tehty maksullinen viihde-elämys erikoisine taloineen ja uintimahdollisuuksineen. Muita perheille sopivia paikkoja ovat lasten tiedekeskus Esplora ja Malta National Aquarium. Maltaa on mukava kierrellä vaikka vuokra-­autolla, ja lisää ideoita reissuun kerrottiin joulukuun 2021 Mondossa.

Veneretkellä Maltalla voi tutkia saaria luolineen, uida ja vaikka snorklata. Vesi on lämmintä lokakuulle asti. Kuva: Petri Lyytikäinen

Paras seikkailumatka

Pristina, Kosovo

Miksi juuri nyt? Kosovon pääkaupungissa Pristinassa pidetään kesällä 2022 eurooppalainen nykytaiteen biennaali Manifesta. Luvassa on paikallisia osallistavaa ja kantaaottavaa taidetta.

Koe ainakin tämä Pieni Pristina on sopivan nuhjuinen ja aito – siellä tuntee olevansa Balkanilla. Kaupungissa riittää katseltavaa pariksi päiväksi, kuten kotimuseo Muzeu Etnologjik sekä pari hätkähdyttävää arkkitehtonista luomusta. Vaikka Pristina ei ole gastronominen suurkohde, siellä on muutama hyvä ravintola. Bussi vie helposti Prizreniin, joka on Pristinaa kauniimpi kaupunki ja isännöi vuosittain dokumentti­elokuvien tapahtumaa Dokufestia. Pristinaan pääsee edullisilla lennoilla Helsingistä, ja se toimii kunnon Balkanin-­seikkailun alku- tai päätepaikkana. ­Esimerkiksi Pohjois-Makedonian Skopjeen ajaa täältä bussilla parissa tunnissa ja Albanian Tiranaan neljässä.

Paras luontokohde

Pyhä–Luosto, Suomi

Miksi juuri nyt? Pyhä-Luoston kansallispuistoon ja sen lähistölle on tullut hiljattain useampia uutuuksia. Syyskuussa 2021 valmistui yli 200 metriä syvän Isokurun kävely­reitin kunnostustyö, ja vaikuttaviin kivikkoisiin kurumaisemiin pääsee tutustumaan entistä paremmin. Uusi houkutus on myös Pyhätunturin kallioseikkailupuisto.

Koe ainakin tämä Mainio mutta helppo aktiviteetti on seitsemän kilometrin mittainen Tunturi­aavan luontopolku. Se vie keskelle valtavaa suota, jonka laidalla nousee tunturijono. Retki on halutessa helppo yhdistää Isokurun halki kävelyyn.

Luoston puolella mieleenpainuva aktiviteetti on nousu Ukko-­Luoston huipulle maisemia ihailemaan. Sinne päästäkseen täytyy muun muassa kavuta 575 porrasta. Usean päivän luontoelämystä kaipaava voi vaeltaa 30 kilometrin reitin Pyhältä Luostolle. Keskivaikea patikointi sopii myös aloittelijoille, ja siihen on hyvä varata 2-3 päivää.

Ukko-Luoston huipulle kiipeäminen kannattaa ottaa osaksi reissuohjelmaa. Rinteillä voi nähdä joskus myös laiduntavia poroja. Kuva: Tea Karvinen

Paras lähiloma

Oslo, Norja

Miksi juuri nyt? Oslossa avattiin ­vuonna 2021 suuri Edvard Munchin taiteen museo, ja sehän ei norjalaisille riitä. Kesäkuussa 2022 avattava uusi Nasjonalmuseet on Pohjoismaiden suurin taidemuseo. Sinne tulee perinteistä ja nyky­taidetta sekä design-näyttelyitä.

Koe ainakin tämä Oslossa on ­todellakin jokaiselle kävijälle jotakin. Loistaviin kulttuurikohteisiin lukeutuvat taidemuseoiden lisäksi useat meriaiheiset museot, ja historian ystävälle löytyy nähtävää Akershusin linnoituksesta alkaen. Oslossa saa nauttia merimaisemien ohella vehreydestä ja ulkoilu­mahdollisuuksista, ja sitä on kehitetty yhdeksi maailman ympäristöystävällisimmistä kaupungeista. Vaikka ruoka ja juomat ovat kalliita, Oslo on Pohjoismaiden kiinnostavimpia ruoka­kaupunkeja: tasokkaita ravintoloita riittää. Edullista ja ilmaistakin katseltavaa ­löytyy, kuten kaupungintalo Rådhuset, jossa jaetaan aina Nobelin rauhan­palkinto. Talon historialliset muraalit ovat hätkähdyttävän hienot.

Edvard Munchin taide on uuden museon myötä Oslon suuria vetonauloja. Kuvassa teos ”I mannens hjerne” vuodelta 1897. Kuva: Halvor Björngård/Munchmuseet

Paras kulttuurikohde

Atlanta, Yhdysvallat

Miksi juuri nyt? Yhdysvaltain Georgian osavaltion pääkaupunki on noussut niin kuuman kiinnostavaksi, että sen vanha lempi­nimi­ Hotlanta on taas käytössä (tosin paikalliset tapaavat hymyillä nimitykselle). Atlanta tarjoaa omaperäisen yhdistelmän Amerikan etelävaltion perinteitä, nykykulttuuria ja ruokaa.

Koe ainakin tämä Atlantassa on useita taide­museoita. Kaupungin helmiä on High Museum of Art, huippuarkkitehtien piirtämissä rakennuksissa sijaitseva kansain­välisen tason nykytaidemuseo. Myös esi­merkiksi ihmis­oikeuksiin ja historiaan liittyvät museot ovat olennaisia käyntikohteita: ­Atlantassa tuntuu tiivistyvän tälle ajalle hyvin tärkeä kansalais­oikeuksien keskustelu. Martin Luther King Jr. syntyi täällä, ja hänen työlleen on omistettu opastettuja kierroksia.

Kuuden miljoonan asukkaan Atlanta levittäytyy laajalle. Sieltä löytyykin monenlaisia alueita, kuin erilaisia kyliä. Ydinkeskustan lisäksi kannattaa tutustua esimerkiksi boheemin Little Five Pointsin kortteleihin putiikkeineen ja taidelöytöineen.

Atlanta on yllättävän monipuolinen ja suuri kohde. Sen lentokenttäkin on maailman vilkkaimpia. Kuva: Getty Images
2 kommenttia