Mondon valinnat 2021: nämä 10 kohdetta kannattaa tietää matkoja suunnitellessa
Matkailu
Mondon valinnat 2021: nämä 10 kohdetta kannattaa tietää matkoja suunnitellessa
Mitkä paikat ovat nousussa, kun matkoille taas päästään? Mondo-lehden toimitus tekee joka vuoden alussa suositukset parhaista kohteista. Tässä 10 parasta matkaideaa vuodelle 2021, mukana tietysti paljon lähikohteita.
30.12.2020
 |
Mondo
Exmoorin kansallis­puistossa voi nähdä exmoorinponeja. Ne ovat aitoja villiponeja, joita ei voi mennä silittelemään. Kuva: Uupi Tirronen

Paras luontokohde: Lounais-Englanti

Miksi juuri nyt? Lounais-Englannin maisemat ovat kuuluisat Britanniassa, ja niiden maine kasvaa nyt ulkomaisten kävijöiden parissa. Corn­wallin rannikko on maan suosituinta seutua asunto­autoiluun, mutta vieressä sijaitseva Devon vetää vähemmän kävijöitä, vaikka se on paikoin suurenmoisen viehättävä alue.

Devonissa on kaksikin kiehtovaa kansallis­puistoa, Dartmoor sekä osin Somersetin alueella sijaitseva Exmoor. Kummassakin puistossa on karunkauniita nummia, joilla voi tulla vastaan muiden patikoijien ohella vaikka ­villi­poneja. Maisemat ovat paikoin kuin satu­elo­kuvista.

Nämä alueet sopivat erityisesti luonnon­ystäville, jotka eivät etsi matkoillaan paahtavaa hellettä: raikas tuuli viilentää kulkemista usein myös sisämaassa. Pieniä historiallisiakin nähtävyyksiä seudulta löytyy, kuten myös keskiajalta peräisin olevia viehättäviä kyliä.

Koe ainakin tämä Dartmoorin nähtävyyksiin kuuluvat tor-kivikohoumat, luonnon hiomat graniittikiven muodostelmat. Exmoorissa perinteikäs, vesivoimalla kulkeva kaapelihissi yhdistää Lyntonin ja Lynmouthin kylät.

Jokiretket ovat mahtava tapa nähdä Laosia. Veneretkiä lähtee esimerkiksi Luang Prabangista, ja myös itse meloen voi kokea niin Mekongin kuin muidenkin jokien maisemia. Kuva: Antti Helin

Paras seikkailukohde: Laos

Miksi juuri nyt? Suuret kävijävirrat eivät vielä ole löytäneet Laosiin, ja etenkin sen pohjois­osista löytyy yhä viidakkoseutuja ja kyliä, joita länsimainen kulttuuri ei ole paljon muokannut. Kun Aasian-matkailu taas kasvaa, maan suosio nousee varmasti omatoimireissaajien parissa.

Pääkaupunki Vientianessa on mukavasti ­nähtävyyksiä ja palveluita, mutta maan tähti­kaupunki on kaunis Luang Prabang temppeleineen. Merenrantaa Laosilla ei ole, mutta maan eteläosassa on viehättävä Si Phan Donin eli ”neljän­tuhannen saaren” alue, jossa voi lomailla Mekongjoen maisemissa. Liikkuminen maassa vie aikaa, joten Laosin tutkimiseen kannattaa varata vähintään pari viikkoa. Ihmisten ystävällisyys ja maan aitouden tuntu palkitsevat.

Kee ainakin tämä Laos on oikea paikka seikkailla syrjäseuduilla. Erikoisten nähtävyyksien bongaajalle sopii Ruukkujen tasanko: mysti­nen paikka, jossa on tuhansia ikivanhoja, suuria kiviruukkuja maastossa. Laosissa on myös jännittäviä luolastoja. Suosituimpiin kuuluvat Vieng Xain luolat, mutta kannattaa etsiä myös pienempiä, joita saa tutkia omassa rauhassa.

Voit lukea lisää Laosista Mondo-lehdestä 1-2/2021.

Narvikin seudulla riittää vuonoja ja vuoria retkeilijän iloksi. Merkityt patikointireitit vievät parhaisiin luonnonmaisemiin. Kuva: Getty Images

Paras reitti: Yöjunalla Norjaan

Miksi juuri nyt? Pohjois-Norja on yksi viime vuosien hittikohteista. Moni matkustaa sinne Suomesta omalla autolla, mutta seikkailijan valinta on Ruotsin halki kulkeva yöjuna.

Matka Tukholmasta Lofoottien kupeessa sijaitsevaan Narvikiin kestää noin 18–20 tuntia. Reissuun lähdetään illalla, ja perillä ollaan seuraavan päivän iltapäivällä. Kun heräät, ikkunasta näkyy kaupunkimaisemien sijaan Pohjolan luontoa parhaimmillaan.

Juna kulkee muun muassa Kiirunan kautta Pohjois-Ruotsissa, ja rajanylityksen jälleen kiemurrellaan Norjan tunturien lomassa. Jos onnistuu pysymään hereillä, näkymistä voi nauttia myös valoisina kesäöinä. Talvella Narvikin seudulla voi lasketella ja tehdä retkiä jäätikölle. Tunnin ajo­matkan päässä on suuri eläinpuisto Polar Park.

Koe ainakin tämä Jos haluat pysähdellä matkalla, yksi hyvä kohde on Ruotsin Abisko, josta alkaa hienoissa tunturimaisemissa kulkeva Kungsleden vaellusreitti. Jällivaarasta taas on mahdollista hypätä matkailijoiden suosiman Inlandsbanan-maisemajunan kyytiin.

Suuri yliopisto tuo Bolognaan eloa ja tapahtumia, ja kaupunki on mainio kohde herkuttelijalle. Kuva: Getty Images

Paras ruokamatka: Bologna

Miksi juuri nyt? Jos italialaisilta ­kysytään, mikä on maan merkittävin ­ruokakaupunki, vastaus on lähes aina: tietysti Bologna. Muualla maailmassa kaupunki tunnetaan erityisesti Euroopan vanhimmasta yliopistosta, mutta Italiassa sen yksi lempinimi on La Grassa, Paksu.

Kaupungin matkailumaine on alkanut kasvaa, ja siksi se kannattaa löytää ennen suuria turistivirtoja. Bolognan keskiaikainen ydin­keskusta kuuluu Italian kauneimpiin, ja sen katetuissa käytävissä ja monissa museoissa riittää katsottavaa useiksi päiviksi.

Ennen kaikkea tänne kannattaa tulla herkuttelemaan. Alue tunnetaan etenkin pasta- ja liharuuistaan, kuten yksinkertaisesta tortellini en brodosta, lihatäytteisistä tortellineista liemessä. Mutta paljon muutakin löytyy. Kannattaa kiertää torien ruokakojuilla, esimerkiksi Mercato di Mezzossa ja Mercato delle Erbessä.

Koe ainakin tämä Kaksi perinteistä ravintolaa, jotka tarjoavat paikallisia makuja: Da Bertino ja Trattoria Serghei. Bertinossa voi valita lihaherkkunsa kärrystä, al carrello. Sergheissä kannattaa kokeilla eri pasta-annoksia.

Mainio viikonloppu­kohde Rotterdam on vuonna 2021 myös Euroviisujen kaupunki. Se tunnetaan modernista arkkitehtuuristaan, mutta siellä on myös vanhoja arvorakennuksia, kuten Witte Huis vuodelta 1898. Kuva: Jussi Puikkonen

Paras viikonloppukohde: Rotterdam

Miksi juuri nyt? Urbaani Rotterdam on toisenlaista Hollantia kuin kanaalien ja kaarisiltojen Amsterdam. Kaupunkikuvaa hallitsevat pilven­piirtäjät ja kokeellinen moderni arkkitehtuuri.

Ei silti pidä antaa ensivaikutelman hämmentää. Rotterdam on myös lämmin­tunnelmainen kaupunkikohde, josta löytyy täydellinen määrä tekemistä viikonloppulomalle. Kulttuurinystävä suuntaa Museum­parkiin. Siellä on kävely­matkan etäisyyksillä toisistaan joukko huippumuseoita, kuten Kunst­hal Rotterdam ja Museum Boijmans Van Beuningen, jossa on esillä muun muassa Rembrandtin ja Van Goghin teoksia.

Herkuttelijan kohteita ovat tunnelmalliset ruokatorit, kuten Markthall kaupungin ytimessä, trendikäs Foodhallen Rotterdam ja boheemi Fenix Food Factory. Paikallisten kanssa pääsee juttusille baarikatu Witte de Withstraatin juomapaikoissa. Toukokuussa kaupungissa on tarkoitus järjestää Euroviisut, mikä tuo Rotterdamille paljon huomiota.

Koe ainakin tämä Erikoisimpia nähtävyyksiä ovat Piet Blomin suunnittelemat kuutiotalot. Pylvään nokkaan rakennetut vinon kuution muotoiset asunnot valmistuivat 1970-luvun lopulla, ja niitä käydään yhä ihmettelemässä ja valokuvaamassa.

Mondo-lehti kertoo Rotterdamista lisää maaliskuussa 2021.

Länsi-Irlannin keskus Galway on varsinkin kesäisin kaupunki, jossa soi iloinen musiikki ja pidetään hauskaa. Kuvan juhlinta on Pyhän Patrickin päivän tapahtumien vilskettä. Kuva: Getty Images

Paras kulttuurikohde: Galway

Miksi juuri nyt? Irlannin Galway oli vuoden 2020 toinen kulttuuripääkaupunki, mutta koronarajoitukset veivät suuren osan sinne sunnitelluista tapahtumista. Ei hätää – teemavuotta pidennettiin kevääseen 2021 asti, ja Galway on muutenkin aina kiinnostava kohde.

Kaupungin kaduilla ja pubeissa riittää hyvää livemusiikkia, myös perinteistä irlantilaista soittoa. Galwayssä on paljon oppilaitoksia, ja opiskelijaväki takaakin, että vilkasta menoa riittää myös talvikaudelle. Museoista must-kohde on esimerkiksi Galway City Museum, joka kokoaa seudun historiaa roomalaisajoista lähtien.

Festivaalikauden huipentuma on heinäkuu, jolloin pidetään tapahtumia musiikin, ruuan, elokuvien ja vaikka kilparatsastuksen parissa. Oma festivaalinsa on ollut jopa ukulelensoitolle!

Koe ainakin tämä ­Kulttuuripääkaupungiksi Galway nimettiin myös lähiseutunsa ansiosta: alueella on historiallisia linnoja ja ­luontoa retkeiltäviksi. Ikimuistoinen paikka ovat läheiset Aransaaret, joiden kyliä ja maisemia kannattaa ihastella ainakin parin päivän käynnillä (Mondo-lehti kertoi Aransaarista täällä jutussa).

Maarianhaminan museolaiva Pommern on lapsiperheiden suosikkikohde, jossa on muun muassa perheen pienimmille räätälöity audio-opastus. Kuva: Visit Åland/Rebecka Eriksson

Paras perhekohde: Maarianhamina

Miksi juuri nyt? Ahvenanmaan pää­kaupunki on helppo ja turvallinen lähikohde, ja pelkästään meno­matka ruotsinlaivalla sinne on jo iso elämys pienille reissaajille.

Kaupungin parhaita nähtävyyksiä on Ahvenan­maan merenkulkumuseo. Siellä järjestetään joka päivä aarrejahti laivarotta Rubyn johdolla, ja näyttelyt tarjoavat paljon puuhaa. Sekä pienet että isot kävijät voivat kiivetä mastoon, solmia solmuja ja kokeilla millaista olisi ajaa tankkeri­alusta. Lasten leikkihuone on jaettu ”merenalaiseen” ja ”merenpäälliseen” osioon.

Kiva kesäpaikka on Lilla Holmen. Se on lasten oma saari, jossa voi uida, leikkiä rantahiekalla, kiipeillä merirosvolaivassa ja tutustua lintu­taloon. Vesipedot ihastuvat uimahalli Mariabadiin, jonka seikkailuallasosastolla on muun muassa yli 65-metrinen vesiliukumäki ja luola. Lämmitetystä ulkoaltaasta näkyy merelle.

Koe ainakin tämä Merimuseon vieressä oleva museolaiva Pommern avattiin vuonna 2019 uudelleen yleisölle. Sen audio-opastus paljastaa lapsille laivan parhaat salaisuudet, joita ei saa kertoa aikuisille.

Montpellierin kaupungin seutu on Ranskan vähemmän tunnettu rantakohde, josta löytyy oma kolo jokaiselle lomailijalle. Kuva: Getty Images

Paras rantaloma: Montpellier

Miksi juuri nyt? Etelä-Ranskan rantalomakohteista tiedetään yleensä Nizzan ja Saint-Tropezin kaltaiset klassikot. Valkoista hiekkaa ja leppoisaa lomatunnelmaa löytyy kuitenkin myös Montpellierin kaupungista, edellä mainituista paikoista noin 150 kilo­metriä länteen.

Montpellierista voi löytää rantoja, joilla ei ole ruuhkia, ja palvelut ovat hiukan edullisempia kuin Ranskan Rivieralla. Monille rannoille pääsee ilman omaa autoa, kun hyppää kaupungin keskustassa raitio­vaunuun tai bussiin. Lähin kohde on Carnon Plage, jonne matka julkisilla kestää noin 20 minuuttia. Suositulla rannalla on paljon baareja ja kahviloita. Muita lähirantoja ovat esimerkiksi Le Grand Travers, Palavas-les-Flots ja La Grande Motte. Alueen parhaana kohteena pidetään hieman kauempana sijaitsevaa Espiguettea, jonka 18-kilometriseltä hiekka­rannalta löytyy oma kolo jokaiselle.

Koe ainakin tämä Tee pieni puolen tunnin junamatka Sèten rantakaupunkiin. Siellä on osterien ja simpukoiden viljelyn keskittymä, ja alueen ravintoloissa voi nauttia edullisen mutta tasokkaan illallisen rantapäivän jälkeen.

Yksi Itä-Helsingin kivoista ruokapaikoista on Herttoniemen Pikku-Hukka. Perinteinen kortteliravintola uudistettiin hiljattain bistroksi. Kuva: Andrew Taylor

Paras kotimaankohde: Itä-Helsinki

Miksi juuri nyt? Itä-Helsinki on kovassa nosteessa, eikä ihme: metron varrella on kaikkea hienoista luontokohteista kaupungin parhaisiin etnisiin ravintoloihin.

Muodista kiinnostunut piipahtaa Ivana Helsinki Housessa Marjaniemessä. Se toimii tyylikkäässä 1970-luvun omakotitalossa, ja vaatepuoti on tehty entiseen uima-allashuoneeseen.

Luontoretkeilijä kiipeää Helsingin Koliksi kutsutun Kasakallion päälle ja käy kävelyllä Kalvikin­niemen hiekkadyynien keskellä.

Kesällä hauskan ruokaelämyksen tarjoavat Jollaksen navettapizzeria sekä Palma de Pyyn ja Kahvila Kampelan kaltaiset rennon merelliset ruokapaikat. Pyörähdä myös Roihu­vuoressa, jota on kutsuttu uudeksi Kallioksi. Siellä voi istahtaa lasilliselle kulttuurikuppila Roihu­vuoren Rioon.

Koe ainakin tämä Puhoksen vanha ostoskeskus on ainutlaatuinen paikka. Sieltä löytyy muun muassa maukasta shishkebabia tarjoavia ravintoloita ja etnisiä ruokakauppoja, joiden herkku­tarjonta saa pään pyörälle.

Mondo kertoo lisää Itä-Helsingin löytöjä keväällä 2021 ilmestyvässä jutussa.

Loviisan vanhat puutalot ja mukula­kivikadut ovat tunnelmallista tutkittavaa ympäri vuoden. Kuva: All Over Press

Paras lähiloma: Loviisa

Miksi juuri nyt? Kaikki Suomessa tietävät ­Porvoon viehätyksen, mutta Loviisa on monilta vielä löytämättä. Sinne kannattaa suunnata nyt, kun pikku­kaupungin idylliä ei toistaiseksi tarvitse jakaa turistibussien tuoman tungoksen kanssa.

Meren rannalla sijaitsevan Loviisan keskeisiin paikkoihin kuuluu Laivasillan satama: aikoinaan kaupunkiin seilasi Etelä-Euroopasta suuriakin purjealuksia, ja kauppapaikkana toimi läheinen Suolatori. Nyt sataman aitoista löytyy mukavia putiikkeja ja kahviloita. Meren­kävijöiden historiaan voi tutustua Merenkulku­museossa.

Ihaniin kahvittelupaikkoihin kuuluvat esimerkiksi Loviisan Kappeli, jossa näkee kuvia Loviisan historiasta kylpyläkaupunkina, sekä kiehtovasti nimetty Tuhannen Tuskan ­kahvila. Reipas kävijä nousee ihailemaan maisemia ­Kukkukiven näkötornille, jota on sanottu Suomen kauneimmaksi näköalatorniksi.

Loviisasta löytyy myös majoitusta, ja viikonloppu on juuri sopivan mittainen aika reissulle. Silloin siihen voi yhdistää käynnin Ström­forsin kauniissa ruukkikylässä sekä Svart­holman linnoitus­saarella, jonne pääsee kesäisin Loviisasta veneretkel­­lä puolessa tunnissa.

Koe ainakin tämä Loviisan hurmaavinta osaa on Alakaupunki, jota paikalliset ­kutsuvat vanhaksikaupungiksi. Sieltä löytyy joitakin Suomen parhaiten säilyneistä 1700-luvun puutalo­kortteleista. Sepänkujan Degerby ­Gillen talo on 1690-luvulta, ja sen ravintola on auki torstaisin lounaalla. Joihinkin Loviisan taloihin pääsee kurkistamaan sisälle elokuun ja joulunajan perinnetapahtumissa.

3 kommenttia