Mondon valinnat 2020: nämä maat ja kaupungit kannattaa kokea nyt
Matkailu
Mondon valinnat 2020: nämä maat ja kaupungit kannattaa kokea nyt
Mitkä paikat ovat nyt nousussa? Mihin kannattaa matkustaa tänä vuonna? Mondon toimitus valitsi 10 parasta kohdetta vuodelle 2020.
2.1.2020
 |
Mondo
Sisilian kupeesta löytyvät Egadisaaret, joiden maine kasvaa. Kuva: Getty Images

Egadisaaret, Italia

Paras rantaloma

Miksi juuri nyt? Kuulit tämän ensimmäisenä meiltä: Sisilian rannikon kupeessa sijaitsevat pienet Egadisaaret ovat nyt Italian se paikka, jota googlaavat ahkerasti ne, joille on tärkeää löytää lomalla omaa rauhaa ja samalla ripaus tyylikkyyttä. Saarten maine on kasvanut, kun niille puolisattumalta osuneet kävijät ovat ylistäneet alueen kauneutta.

Viiden saaren rannoille pääsee lautalla 20–60 minuutissa Trapanin kaupungista Sisiliasta – tuo etäisyys onkin suojannut Egadeja liikaturismilta. Saarista etenkin kolmella on palveluja, hyvää ruokaa ja muuta nautiskeltavaa. Suurin, Favignana, tarjoaa kauniita rantoja, mukavan pikkukaupungin ja vuorimaisemia. Pienemmällä Levanzolla voi sukeltaa historiaan: saaren vesistä löytyy vanha roomalainen hylky.

Koe ainakin tämä Marettimon saarella on viehättäviä maisemia patikointiin. Marettimon kaupungin lähellä on vain yksi ranta, mutta uimaan pääsee myös kallioilta tai veneretkillä. Majoitus on maanläheisen aitoa: sitä löytyy lähinnä paikallisten vuokraamista huoneista ja asunnoista.

Kööpenhamina on lapsiperheelle sopivan kokoinen kaupunki, jossa voi vaikka pyöräillä taiteilija Olafur Eliassonin suunnittelemaa Cirkelbroenia pitkin. Kuva: Getty Images

Kööpenhamina

Paras perhekohde

Miksi juuri nyt? Tanskan pääkaupunki on lapsiystävällinen kohde, jossa on muun muassa 125 kaikille avointa leikkipuistoa. Kööpenhamina tunnetaan innovatiivisesta kaupunkisuunnitellusta, eivätkä sen leikkipaikat tee poikkeusta. Esimerkiksi Fælledparkenin puiston teemana ovat kaupungin maamerkit, tarkemmin sanottuna erilaiset tornit.

Nordhavnin satama-alueelta löytyy parkkihallin katolle rakennettu 2400 neliömetrin aktiivi- ja leikkipuisto. Kaupunkilaisten suosikkeja ovat Vesterbron Skydebanen ja Nørrebroparken. Kööpenhaminasta tekee hyvän perhekohteen myös sen mittakaava. Paikkoja on helppo kiertää kävellen, ja jos jalat väsyvät, alle 12-vuotiaat matkustavat julkisissa välineissä ilmaiseksi vanhemman seurassa.

Koe ainakin tämä Tivoli on jatkuvasti uudistuva klassikkokohde, jossa viihtyvät sekä lapset että aikuiset. Sijainti kaupungin ytimessä on erinomainen, ja itse huvipuisto on yksi maailman kauneimmista.

Viipuri houkuttelee yhä uusien sukupolvien matkailijoita Suomesta. Kuva: Timo Pyykkö

Viipuri

Paras lähiloma

Miksi juuri nyt? Venäjä avasi äskettäin suomalaisille mahdollisuuden ilmaiseen sähköiseen viisumiin, jolla voi matkustaa lyhyen aikaa joillakin alueilla. Niihin kuuluu Viipuri – ja äkkiä kaupunki tuntuu helpommin saavutettavalta.

Viipuriin on kauan menty Suomesta katsomaan omia sukujuuria, mutta sinne voi tehdä mieleenpainuvan nostalgiamatkan vaikkei paikkaan olisikaan syvempiä yhteyksiä. Moni asia Viipurissa kuvastaa Suomen historiaa, ja samalla voi tehdä hauskoja retrolöytöjä niin toreilta kuin hotellien tai ravintoloiden tarjonnasta. Matka on myös edullinen, ja viikonloppu riittää pieneen kaupunkiin tutustumiseen.

Koe ainakin tämä Keskeisiä kohteita ovat vanhankaupungin korttelit, Alvar Aallon nuoruudessaan suunnittelema kaupunginkirjasto sekä Viipurin linna. Huonoon kuntoon päästetty, kovaotteisesti remontoitu Monrepos’n puisto voi herättää surullisiakin tuntemuksia. Varaa reissulla aikaa silkkaan kuljeskeluun ja rapistuneiden talojen luona tunnelmointiin.

Herkkuelämyksiin Etelä-Koreassa kuuluu illallinen paikallisten parissa torien ruokatiskeillä tai kansanomaisissa pubiravintoloissa. Kuva: All Over Press

Etelä-Korea

Paras ruokamatka

Miksi juuri nyt? Suomalaiset ovat jo alkaneet löytää Soulin, ja nyt Finnair avaa uuden reitin Etelä-Korean Busaniin. Se on maan tunnetuin rantakohde – ja tarjoaa tietysti erinomaista ruokaa, kuten Etelä-Koreassa kaikki kaupungit.

Maan herkuista kuuluisin on kiinankaalista valmistettu, voimakkaan mausteinen lisuke kimchi, mutta eteläkorealainen ruoka ei usein ole erityisen väkevää. Se on hyvin monivivahteista, tuhdeista pubiruuista taidokkaaseen fine diningiin ja mietoon, kasvispainotteiseen temple foodiin, temppeleissä tarjottavaan ruokaan, josta on noussut oma makutrendi.

Koe ainakin tämä Etelä-Koreassa kannattaa syödä ”kansanpaikoissa”, kuten torien ruokatiskeillä – Soulissa varma valinta on Gwangjangin tori. Grilliruuat ovat maassa kunniassaan, ja lihan lisäksi tarjolla on erinomaisia mereneläviä ja vihanneksia. Hauska elämys on istahtaa pubiin, joka tarjoaa taikinakuoreen friteerattua kanaa eri maustekastikkeilla. Paikalliset nauttivat rakkaan herkkunsa oluen kanssa.

Khor Virapin luostari sijaitsee Armeniassa henkeäsalpaavissa vuoristomaisemissa. Kuva: Getty Images

Armenia

Paras seikkailukohde

Miksi juuri nyt? Matkailijat ovat löytäneet viime vuosina sankoin joukoin Georgian, eikä ole vaikea arvata, että seuraava kiinnostuksen kohde on sen etelänaapuri Armenia. Georgian tavoin se tarjoaa historiaa, luonnonnähtävyyksiä ja kiinnostavia viinejä sekä ruokaerikoisuuksia.

Historiallisiin nähtävyyksiin lukeutuvat ainutlaatuiset luostarit. Moni niistä on Unescon suojelema, kuten Geghardin luostari, joka on osittain louhittu suoraan kallioon.

Maan pääkaupungista Jerevanista löytyy niin trendikkäitä viinibaareja kuin perinteisiä tavernoita eli pandokeja. Armenia on vuoristoinen maa, jossa ollaan aina yli 400 metrin korkeudella merenpinnasta. Korkein vuori Aragats (4090 metriä) sijaitsee linnuntietä alle 50 kilometrin päässä Jerevanista.

Koe ainakin tämä Armenia on yksi maailman vanhimmista viinimaista. Joidenkin arvioiden mukaan siellä on tehty viinejä yli 6000 vuoden ajan, ja reissuun kannattaakin yhdistää kierros  jollakin maan viininviljelyalueista.

Tallinnan tuoreisiin kulttuurivaltteihin kuuluu Fotografiska-museo. Se on auki joka päivä ja iltaisin vähintään kello 21 asti, perjantaisin ja lauantaisin jopa yhteen yöllä. Kuva: Kauppo Kalda

Tallinna

Paras kulttuurikohde

Miksi juuri nyt? Etelänaapurin pääkaupunki elää parhaillaan kulttuurirenessanssia. Viime aikoina avautuneiden uusien museoiden määrä on huima, ja Tallinna alkaa olla taidetarjonnan saralla vakavasti otettava kilpailija vaikkapa Helsingille. Ilmeisin esimerkki on ruotsalaisen Fotografiska-museon tulo Telliskiven alueelle viime kesänä. Fotografiska on avannut toimipisteen myös New Yorkiin ja avaa pian Lontooseen, joten Tallinna on kovassa seurassa.

Toinen kiinnostava tulokas on trendikkäälle Noblessnerin alueelle syksyllä avattu taidekeskus Kai. Koko perheen suosikiksi noussee Keksintötehdas Proto, jossa voi esimerkiksi porautua maapallon ytimeen virtuaalitodellisuuden avulla. Eikä toki sovi unohtaa vanhoja suosikkeja, kuten taidemuseo Kumua ja Lentosataman merimuseota.

Koe ainakin tämä Patarein koskettava vankilamuseo oli viime kesän hittikohde, jossa kävi kauden aikana 36 000 ihmistä. Se avautuu yleisölle taas toukokuussa 2020.

Rein on Euroopan pisimpiä jokia, ja Saksassa sen varrelta löytyy kauniita maisemia pyöräilylle ja  viinien maistelulle. Kuva: Laura Vuoma

Pyöräily Reinjoella, Saksassa

Paras reitti

Miksi juuri nyt? Kiinnostus pyörämatkailua kohtaan on kasvussa, kun moni etsii maata pitkin -reissaamiseen sopivia reittejä ja haluaa yhdistää lomaan kuntoilua.

Mutta Saksan Reinjoella pyöräily on myös nautiskelua. Esimerkiksi Mainzista Kölniin kulkeva reitti on Reinin keskiosaa, jonka maisemia pidetään Eurooppaa halkovan joen kauneimpina ja romanttisimpina. Pyöräilijälle on tarjolla miellyttävän tasaisia maastoja, juuri sopivasti kauniita ja historiallisia pysähdyspaikkoja – sekä alueen viinejä, joilla voi palkita itseään iltaisin ahkerasta polkemisesta.

Koe ainakin tämä Bingenin ja Rüdesheimin kaupunkien luota alkaa reitistä kymmenien kilometrien osuus, jolla maisemat ovat upeimmillaan. Unescon maailmanperintökohteeksi nimetyllä alueella on myös paljon linnoja. Esimerkiksi Stolzenfelsin linna on kuin suoraan satuelokuvasta. Jos pitää päivämatkat lyhyinä, Reinillä pyöräily sopiikin myös lapsille. Mondo kertoo reitistä lisää jutussa kevään aikana.

Gdańskissa voi nähdä samalla reissulla kiinnostavaa historiaa ja modernia kaupunkikulttuuria, ja tehdä vielä retken vaikka Sopotiin. Kuva: Kaisu Jouppi

Gdańsk, Puola

Paras viikonloppukohde

Miksi juuri nyt? Tunnelmallinen satamakaupunki Puolan rannikolla on hurmannut monet ja sijaitsee sopivan lähellä viikonloppureissua ajatellen. Toisen maailmansodan jälkeen entiseen asuunsa rakennettu ydinkeskusta on kaunis kuin piparkakkukaupunki, ja hintataso on suomalaisnäkökulmasta edullinen.

Gdańskia kutsutaan Puolan ikkunaksi maailmalle, ja moni uusi ilmiö on saapunut maahan sen kautta. Trendikästä kaupunkikulttuuria löytää esimerkiksi telakka-alueen liepeiltä, jossa toimii nykyään teknoklubeja ja katuruokapaikkoja. Toinen trendikohde on Wrzeszczin kaupunginosassa sijaitseva Wajdeloty-katu.

Koe ainakin tämä Hyppää paikallisjunaan ja tee retki rantakohde Sopotiin, jossa on muun muassa Euroopan pisin puulaituri. Perille pääsee vain 20 minuutissa. Toinen päiväkohde kohtuullisen junamatkan päässä on Gdynia, jossa voi käydä meriakvaariossa ja ihailla suuria purjelaivoja. Gdańsk, Sopot ja Gdynia muodostavat eräänlaisen kolmoiskaupungin.

Saimaan seudun maisemat, kuten Punkaharju, ovat nousemassa maineessa. Kuva: All Over Press

Saimaa

Paras kotimaankohde

Miksi juuri nyt? Suomen suurin järvi kiinnostaa sekä meillä että maailmalla. Tämä näkyy muun muassa siinä, että savonlinnalainen varustamo puuhaa parhaillaan 80-metristä luksusristeilijää, jonka on tarkoitus kuljettaa varakkaita matkailijoita pitkin Saimaata. Saimaan rannoille on myös noussut tasokkaita kylpylöitä ja kiinnostavia ruokapaikkoja, ja Saimaa Gastronomyn teemaviikonloput valittiin viime vuoden parhaaksi ruokamatkatuotteeksi.

Pääkaupunkiseudulta saakka suunnataan nykyään viettämään hemmotteluviikonloppua Hotelli Punkaharjuun tai herkuttelemaan lähiruualla Tertin kartanoravintolaan. Saimaalla onkin potentiaalia nousta Suomen seuraavaksi maailmalla tunnetuksi kohteeksi Lapin, Ahvenanmaan ja Helsingin rinnalle.

Koe ainakin tämä Saimaan näkee parhaiten sisävesiristeilyllä, joita lähtee kesäisin muun muassa Lappeenrannasta, Savonlinnasta ja Mikkelistä. Kaikista näistä kaupungeista voi myös tehdä pyöräretkiä järvimaisemiin.

Manner-Kreikan niemimaa Peloponnesos on omiaan luontokävelyille, joilla voi nähdä merimaisemia tai jylhiä kanjoneita. Kuva: Getty Images

Peloponnesos, Kreikka

Paras luontokohde

Miksi juuri nyt? Moni etsii reissukohteita, joista voi nauttia ilman turistitungosta, ja juuri sellaisia ovat Peloponnesoksen niemen luontomaisemat. Kreikkaan mennään yleensä saarilomille tai ihastelemaan Ateenan historiaa, mutta maasta löytyy hienoja luontoreittejä patikoitaviksi.

Peloponnesos on tunnettu komeasta historiastaan ja aurinkolomarannoistaan, mutta niemimaan sisäosissa on upeita vuoristoseutuja rotkoineen, kukkaniittyineen ja oliivipuulehtoineen. Alueelle on helppo mennä, sillä se sijaitsee melko lähellä Ateenaa. Kiertelyyn on parasta olla vuokra-auto.

Koe ainakin tämä Komeimpia seutuja on Arkadian alue, jossa voi retkeillä jokilaaksoissa ihastellen vuorenrinteille ja -huipuille rakennettuja vanhoja luostareita. Erityisen kaunis on Lousioksen rotko, josta löytyy myös helppoja kävelyosuuksia. Tutki matkalla Karitenan kylää ja Stemnitsan sekä Andritsenan kaupunkeja. 

2 kommenttia