Mondo valitsi Vuoden matkakirjan 2019: lue suositukset vuoden kiinnostavimmista kirjoista
Matkailu
Mondo valitsi Vuoden matkakirjan 2019: lue suositukset vuoden kiinnostavimmista kirjoista
Mondo-lehti valitsee joka vuosi parhaan matkakirjan Suomessa ilmestyneistä teoksista. Vuonna 2019 jaamme palkinnon lisäksi kunniamainintoja erinomaisille kirjoille.
Julkaistu 23.10.2019
Mondo

Mondo-lehti on valinnut Vuoden matkakirjaksi 2019 Markku Kaskelan ja Tomi Kontion toimittaman teoksen Vaelluksia Italiassa (Avain). Kunniamaininnan saavat Ville Ropposen ja Ville-Juhani Sutisen kirja Luiden tie (Like) sekä Kimmo Taskisen ja Vesa Sisätön Kiehtovat linnat Suomessa ja muualla Euroopassa (Tammi).

Matkailulehti Mondo on jo 17 vuoden ajan valinnut Vuoden matkakirjan. Valinta tehdään kaikista toimituksen tietoon tulleista, vuoden aikana julkaistuista suomalaisista matkakirjoista. Lehden raati kävi valintaa tehdessään läpi kymmeniä erilaisia kirjoja.

Tässä raadin perustelut tämän vuoden tunnustuksille.

Vuoden matka­kirja 2019: Vaelluksia Italiassa

Vaelluksia Italiassa on ilahduttavan monipuolinen matka­kertomusten kooste: kirjassa vaelletaan luonnossa ja upeissa kaupungeissa ja ­bongataan niin kulttuurilöytöjä kuin vaikkapa pienpanimo-­oluita.

Markku Kaskelan ja Tomi Kontion toimittamien 15 tarinan takana on lukuisia eri kirjoittajia kuvataiteilijasta runoilijoihin. He tekevät kiinnostavia havaintoja ja vievät lukijan mukanaan Italiaan.”

Kunniamaininta 2019: Luiden tie

”Jos Luiden tie olisi kirjoitettu ­englanniksi ja julkaistu ­ulkomailla, kansainväliset lehdet kehuisivat sitä ja BBC olisi jo ­varannut teoksen suuren tv-sarjan ­pohjaksi. Kirja on taitavasti historiaa ja tätä päivää yhdistävä retki Neuvosto­liiton gulagiin, ­tuhansien vanki­leirien ­järjestelmään ja sen jälkiin nyky-Venäjällä.

Ville Ropposen ja Ville-Juhani Sutisen matkakerronta on elävää, mutta suurin osa kirjasta on erinomaisesti tehtyä historian ja yhteiskunnan kuvausta. Koskettaviin hetkiin kuuluvat tekijöiden arkiset tapaamiset venäläisten kanssa. Huhuu Tieto-Finlandia-raati!”

Kunniamaininta 2019: Kiehtovat linnat Suomessa ja muualla Euroopassa

Kiehtovat linnat on kaunis ja sulavasti kirjoitettu teos ­Euroopan linnoista. Se toimii niin matkojen innoittajana kuin nautiskelu­selailussa.

”Historia elää linnoissa”, tekijät toteavat, ja Vesa Sisätön tekstit tiivistävät paljon historiaa ytimekkäästi. Kimmo Taskisen ottamat kuvat ovat viehättäviä. Teos sopii myös fiksuksi lahjakirjaksi paljon matkaileville.”

Kommentoi »