Apu

Huhut vellovat Monacon Charlenen ympärillä: Onko surusilmäinen ruhtinatar Grimaldien kirouksen uusin uhri? Miksi hän yritti paeta?

Huhut vellovat Monacon Charlenen ympärillä: Onko surusilmäinen ruhtinatar Grimaldien kirouksen uusin uhri? Miksi hän yritti paeta?
Vuonna 2011 Charlene vihittiin Monacossa Albertin kanssa. Vaikka päivä oli ilon, morsian vaikutti surulliselta. Sen jälkeen hänen terveydentilaansa on arvuuteltu, hän on kadonnut julkisuudesta ja ilmestynyt takaisin, huhut ovat velloneet. Äsken ruhtinatar palasi pitkän poissaolon jälkeen Monacon kultaiseen häkkiin. Mitä nyt, Charlene?
Julkaistu: 22.6.2022

Kesä 2022 lähestyi. Brittitabloidit päivystivät nettisivuillaan herkeämättä: Monacon ruhtinatar on esiintynyt julkisesti toisen, kolmannen, neljännen kerran. Miten meni, mitä tästä voi päätellä?

Toukokuun 1. päivänä ruhtinasperhe esiintyi ensimmäisen kerran yhdessä sitten marraskuun 2021. Jokainen ilme ja liike rekisteröitiin: ruhtinatar näyttää surulliselta ja poissaolevalta, silmät ovat ilmeettömät. Asu harmaa, kuten mielialakin?

Elekielen tulkeille riitti työkeikkaa: he päivystivät ympärivuorokautisesti valmiina tulkitsemaan eri medioille ruhtinasparin ja lasten jokaista elettä ja avioparin välisen etäisyyden senttimittaa. Miten lapset? Varsinkin tyttö takertuu äitiin, roikkuu jalassa kiinni, ei päästä silmistä. Onko tilanne muuttunut? Palaako ilo Charlenen kasvoille? Mitä hän viestii vaatteillaan?

Huuliltalukijat ovat täystyöllistettyjä samaan tapaan kuin kuninkaallisten häiden aikaan: mitä herkimmillä hetkillä kuiskitaan alttarilla, hautajaisissakin yritetään selvittää lähimpien lohtusanat. Viisaimmat osaavat jo kieltää kameroiden läsnäolon yksityisimmillä hetkillä.

Heti Charlenen Monacoon paluun jälkeen oli levinnyt tarinoita siitä, että jonkinlainen ero Albertista olisi vireillä, että Charlene asettuisi Sveitsiin asumaan ja sitoutuisi esiintymään miehensä rinnalla merkittävissä julkisissa tilaisuuksissa suurta korvausta vastaan.

Ystävät ampuivat julkisuudessa huhuja alas: Charlene ei ole uhri, hän tietää mitä tekee. Korvauksia ei tarvita, avioehto takaa toimeentulon joka tapauksessa. Eikä hän missään tapauksessa hylkää lapsiaan.

Tämän kuvan ottamisen aikoihin alkukesästä 2022 ruhtinas Albert riemuitsi: ”Olemme saaneet Charlenen takaisin luoksemme, ja se on ihaninta, mitä saattoi tapahtua!” Vähän myöhemmin ruhtinatar sairastui koronaan, mutta on toipunut hyvin.

Monaco on rikkaiden pakopaikka

Ruhtinas Rainier loi Monacon ruhtinaskunnasta, Helsingin keskuspuiston kokoisesta läntäreestä, finanssikeskuksen, pankkimaailman pelurin, pienteollisuuden kehdon, rahamiesten, artistien, urheilijoiden pako- ja leikkipaikan, jossa ei makseta tulo- eikä perintöveroa. Mutta kaikesta kulutuksesta peritään 20 prosentin ekstravero suoraan valtion kassaan. Turistit kuluttavat, upporikkaat törsäävät miten haluavat, muut tekevät ostoksensa parin kilometrin päässä Ranskan tai Italian puolella.

Albertista tuli Monacon patruuna vuonna 2005. Hän päättää kaikesta rakennuslupia, poliisin univormuja, hovin juhlien ruokalistoja, kansalaisuus- ja residenssihakemuksia myöten. Hän valitsee työntekijät helikopterikentän harjoittelijaan asti, suosii paikallisten jälkikasvua, myöntää näille vuokratukea ja opintoapua.

Edellisen laman säikyttämänä hän alkoi myöntää residenssilupia Rainierin kammoamille äkkirikkaille venäläisille oligarkeille. Monet huippukalliit asunnot seisoivat tyhjillään, rahaa ja halukkuutta Monacoon näytti olevan vain Venäjän uusrikkailla. Huhut rahanpesusta virisivät heti. Albert keksi turvallisuuden nimissä ovelan väestönlaskentajärjestelmän: siinä selvitetään, kuka oikeasti asuu maassa ja millaisella kokoonpanolla, ja kenellä on vain poste restante -osoite hämärähommien pyörittämiseksi.

Häitä, joiden alla morsian yritti karata, vietettiin 11 vuotta sitten

Poliisivaltio kuin rikkaiden Itä-Saksa

Monaco on poliisivaltio, tapana on sanoa, että Itä-Saksa Rolls-Royceilla. Poliisi on paikalla ja näkyy, rikollisuus on olematonta, turvallisuus huipussaan: rajat saa kiinni parissa minuutissa. Kiellot ovat ankaria: paita päälle, nurmikolle ei saa astua, puihin ei saa kiipeillä, kuvata ei saa. Ainutlaatuisuutta ylläpidetään oleskelulupaa anovien kohdalla tiukoin kontrollein. Proseduuri on kuin poliisikuulustelua: selvitetään tausta, perhe, rikosrekisterit, motiivit, aiemmat muutot ja niiden syyt, maksukyky, elintaso, vakuutukset, lääkärintarkastuskin pitää läpäistä.

Ahtaus on karmeaa. Liikenne tökkii, jättiristeilijät pullauttavat tuhansia turisteja kerrallaan kapeita kujia tukkimaan. Paratiisi palmujen alla, kyllä, helvetillinen paratiisi suorastaan. Lähes jokaisella monacolaisella on maatila, kartano, asunto Ranskan puolella. Että voi juosta, laulaa, leikkiä, kulkea uimapuvussa tai verkkareissa, olla itsekseen.

Monacon ruhtinaskuntaa kannattaa ajatella liikeyrityksenä. menestysbrändinä, jonka keulakuvalla ruhtinaalla on yksinvaltiaan oikeudet. Sen valtakunnan markkinointi hoituu hallitsijaperheen valtavalla julkisuudella, parilla glamouria tihkuvalla urheilu- ja gaalatapahtumalla, sekä veroparatiisiin asettuneiden julkkisten vetovoimalla: turistit tungeksivat kahdelle vuorenjyrkänteelle takertuneeseen minivaltioon kuin eläintarhaan ihmeitä pällistelemään.

Tällaiseen maailmaan saapui eteläafrikkalainen entinen olympiauimari Charlene Lynette Wittstock 2000-luvun alussa.

22-vuotiaasta veistoksellisen uljaasta naisesta koulutettiin seuraavina vuosina Monacon ruhtinaan puoliso, jonka jokaista liikettä tultaisiin tarkkailemaan.

Olympiauimari koti­altaalla Etelä-Afrikassa syksyllä 1999. Parin kuukauden kuluttua Charlene ui Albertin elämään Monacon kisatapahtumassa.

Onko Monacon monarkian asema uhattuna?

Albertin ja Charlenen vihkihetkessä Monacon kappelissa vuonna 2011 ei ollut yhtäkään intiimiä sekuntia. Ei liioin tapahtumissa ennen sitä: kolme päivää ennen häitä morsian yritti paeta Monacosta. Hänet pidätettiin Nizzan lentokentällä ja palautettiin Monacoon. Alttarilla Charlene itki. Ilosta, väsymyksestä, kauhusta: kultaisen häkin säppi kolahti kiinni ikiajoiksi?

Monarkian keskeisin tehtävä on taata oma jatkuvuutensa, tuottaa jälkeläisiä. Perilliset ovat erityisesti Monacon elinehto: ruhtinaskunnan autonomian takaavassa perustuslaissa sanotaan, että Grimaldien vuonna 1297 perustettu valtakunta loppuu ja maa-alue liitetään Ranskaan, jollei suvulle synny laillista perillistä.

Charlene täytti vaatimuksen avioliiton kolmantena vuotena. Kaksoset Gabriella ja Jacques syntyivät joulukuussa 2014. Albert puhkui papan ylpeyttä, monacolaiset riemuitsivat. Eivät he olleet Charlenesta alun perin hurmioituneita, mutta näkivät, että tämä on varautunut mutta yrittää parhaansa, sopeutuminen vie aikansa, niin oli vienyt lähes pyhimykseksi korotetulta Graceltakin.

Lasten synnyttyä Charlene syrjäytyi jonkinlaiseen sivurooliin. Hän vietti mahdollisimman paljon aikaa lastensa kanssa ja näkyi julkisuudessa vain pakollisten kuvioiden verran. Silloin hänen suhtauduttiin kuin saaliseläimeen, kaikki oli saatava irti harvoista hetkistä kameroiden ristitulessa.

Charlene ymmärsi tarvitsevansa omaa aikaa ja tilaa. Hän hankki pienen kahden makuuhuoneen asunnon läheltä Monacon palatsia, lapset yöpyivät siellä usein ja mielellään. Korsikalta hän löysi omaa vapautta ja vietti saarella pitkiä aikoja ilman perhettään. Charlene löysi monia hyväntekeväisyysprojekteja, jotka toivat mielekästä tekemistä. Hän kantoi roolinsa, äidin roolin onnellisempana kuin ruhtinattaren osan.

Ilmeetön tyyli-ikoni Monacon kansallispäivänä 2019.

Onneton avioliitto vai kipuilua julkisuuden pihdeissä?

Keväällä 2019 ruhtinatar Charlene istui Välimeren turkooseilla aalloilla kiitävässä huviveneessä. Hän puhui Monacosta kertovaa dokumenttia taltioivalle saksalaiselle kuvausryhmälle.

Synnyinmaassani on avaruutta ja paljon monimuotoisuutta. Mutta Monacossa asuu tiiviisti yli sadan eri kansalaisuuden edustajia. Olemme etuoikeutettuja, koska tämä on upea maa. On suuri etuoikeus elää tällaisissa puitteissa”, Charlene sanoi.

Sitaatissa kuului Rhodesiassa syntyneen ja Etelä-Afrikassa varttuneen aikuisen naisen selkeä asenne: jostain on elämänmuutoksissa luovuttava, mutta tilalla saa jotain muuta. Tässä taltioinnissa hän oli majesteettinen, vahvanoloinen ja rauhallinen.

Tiedossa oli, että avioliitossa Albertin kanssa oli ollut kuprunsa, ikuinen suurennuslasin alla tarkkailtavana oleminen ei ollut kivutonta. Charlene oli todennut joissain haastatteluissa, että hän tunsi pitkän aikaa kadottaneensa itsensä ja ahdistuneensa. Kunnes alkoi asettua.

Kansallispäivänä marraskuussa 2020 ilmapiiri oli jo hyinen, kaksoset Gabriella ja Jacques äidin vierellä.

Koronavuosi 2020 tyhjensi Monacon

Vuosi 2020 muutti kaiken. Maailma putosi koronaan ja sulkeutui. Monaco tyhjeni, turistilaumat kaikkosivat, F1-kisat peruttiin.

Kovin isku ruhtinattarelle oli silti se, että eräs brasilialainen nainen väitti Albertia vuonna 2005 syntyneen tyttärensä isäksi. Naisen mukaan kyse ei ollut syrjähypystä, vaan kiihkeästä suhteesta ja monista yhteisistä matkoista.

Se tapahtui niihin aikoihin, kun Charlene oli jo muuttanut Monacoon ja seurusteli vakavasti ruhtinaan kanssa sekä kävi läpi rankkaa koulutusta valmistautuakseen ruhtinattaren osaan. Oli opittava ranskan kieli, tyylioppi, hovietiketti ja historia. Oli käännyttävä katolilaiseksi. Kauneusleikkauksistakin huhuttiin: morsianta kuulemma muokattiin Grace Kellyä muistuttavaksi.

Albert kiisti brasilialaiset isyyssyytteet, kieltäytyi dna-testeistä ja oikeudenkäynneistä hallitsijan asemaansa vedoten. Kaksi aiempaa au-lastaan hän tunnusti dna-testien jälkeen, mutta nämä olivatkin syntyneet perintöprinssille, eikä heillä ole sijaa virallisina perillisinä.

Charlene muuttui. Hän ajoi päänsä osittain kaljuksi, värjäsi loput nirhityt hapsut riemunkirjaviksi, pukeutui rajun viidakkokuosisiin vaatteisiin: Grace-imago vaihtui punk-tyyliin. Covid-maskin takaa maailmaa katseli hurjistunut nainen, silloin viisivuotiaiden kaksosten äiti.

Albert yritti rauhoitella tilannetta kuin teini-ikäisen kapinasta närkästynyt isä: ryhdistäydy, palaa ruotuun.

Joulutunnelmia 2020, kun Charlenen maailma oli romahtanut Albertin uusimpiin isyyssyytteisiin.

Mielenterveys romahti

Kriisin jälkeen ruhtinaspari esiintyi aniharvoin julkisuudessa yhdessä, punkkariruhtinattaresta ja kaksosista ei julkaistu äiti ja lapset -ikuistuksia.

Toukokuussa 2021 Charlene lähti Etelä-Afrikkaan tapaamaan veljeään ja ystäviään, ja arvioimaan muun muassa salametsästyksen vastaiseen työhön keskittyvän säätiönsä toimintaa.

Vierailun piti kestää kymmenen päivää. Charlene joutui jäämään maahan kymmeneksi kuukaudeksi.

Huhujen ja sisäpiiriläisten välittämien tarinoiden keskeltä löytyy virallista tietoa vain murusia.

Etelä-Afrikassa Charlene sai nenä-, nielu- ja korvatulehduksia, edessä oli useita leikkauksia, dramaattisin kesti neljä tuntia. Ilmeisesti hän oli saanut infektion hampaiden implanttileikkauksessa jo ennen lähtöä. Lääkäritiimi määräsi kuusi kuukautta kestäneen lentokiellon, kiinteää ravintoa hän ei pystynyt nauttimaan puoleen vuoteen.

Albert ja lapset lensivät pariin otteeseen Etelä-Afrikkaan toipilasta tapaamaan. Kohtaamisista julkaistiin muutama murheellinen kuva.

Albert antoi virallisen lausunnon, jossa hän kumosi huhut ruhtinattaren sairastumisesta syöpään tai kauneusleikkauksessa käynnistä.

Charlene puolestaan kertoi, miten surulliselta tuntui, kun hän ei päässyt saattamaan lapsiaan opintielle ensimmäisenä koulupäivänä eikä juhlimaan 10-vuotishääpäiväänsä. Eteläafrikkalaisen uutissivuston haastattelussa hän kiitti Albertia tuesta ja turvasta: ilman tämä rakkautta ja tukea hän ei olisi selvinnyt tuskallisista kuukausista. Teksti kuulosti pr-ryhmän tuotokselta.

Kaksoset näyttäytyivät Monacossa silloin tällöin isänsä kanssa, he olivat säikyn ja huolestuneen näköisiä.

Marraskuussa 2021 Monacoon palasi kuoppaposkiseksi laihtunut ja hauras Charlene, näytti siltä kuin olympiauimarin komea olkalinjakin olisi kadonnut. Vain pari tuntia paluun jälkeen kävi selväksi, ettei hän ole kunnossa ja kykenevä jatkamaan entisenlaisesti. Hän kärsi syvästä fyysisestä ja psyykkisestä uupumuksesta.

Hän oli musertunut ja täysin poissa tolaltaan eikä kyennyt kohtaamaan velvollisuuksiaan. Ei elämää ylipäätään, ei edes lapsiaan, Albert kuvaili järkyttyneen avoimesti vaimonsa vointia People-lehdelle.

Charlene siirtyi Sveitsiin, hoidettavaksi tunnetulle yksityisklinikalle, hoitolaitokseen, joka on erikoistunut mielenterveyden ja addiktioiden käsittelyyn, laskutus tiettävästi 43 000 euroa kuukaudessa. Siellä hän viipyi neljä kuukautta, ja sanoi Monacoon palattuaan Monaco Matin -lehdelle olevansa vielä hauras ja tarvitsevansa aikaa ja rauhaa selviytyäkseen.

Prinsessa Gabriella jako Monte Carlon muotiviikon palkinnon. Ensimmäinen oma julkinen tehtävä hoitui hienosti käsi kädessä äidin kanssa.

Uusi alku?

Sitten tapahtui jotain, joka muutti Charlenen suuntaa taas kohti valoa. Koitti kesäkuun alku 2022 ja Monacon GP.

Charlene näytti lähes samalta kuin ennen vaikeita vuosiaan: urheilijan ryhti ja voima olivat palanneet. Hymy oli varovainen, silloin kun se vilahti kasvoille.

Hän vaikutti Albertin rinnalla tasa-arvoisemmalta kuin ennen, ikään kuin siippa olisi tajunnut, että Monaco tarvitsee heitä molempia eikä kestä uusia skandaaleja.

Kaksoset saivat äidiltään suukkoja ja halauksia, äidin kädet korviaan suojaamaan, kun meteli yltyi vastenmieliseksi. Läheisyys näytti aidolta.

Mitä vuoden aikana oli tapahtunut, sitä emme tiedä, mutta Charlene oli taas kiinni tässä maailmassa.

Miten Monacon ja Charlenen tarina jatkuu? Sitä on mahdotonta sanoa. Se tiedetään, että Grimaldien klaani kasvaa kolmessa sukupolvessa ja Monacon ruhtinaskunta takertuu sinnikkäästi kalliokielekkeille Ranskan ja Välimeren väliin.

Myös Grimaldit pysyvät paikoillaan, kuten ovat tehneet jo 725 vuotta. Jos ei muuten, niin sen voimalla, että jossain päin maailma kirjataan taas johonkin julkaisuun: Monacon kuninkaallisten tarinan uudet käänteet – tarina jatkuu viimeistään ensi viikolla!

  • Lähteet: Nettijulkaisut People, Paris Match, Hello, Daily Mail, Mirror. Kirjoittajan 40 vuoden Monaco-juttujen arkisto.

Monacon ruhtinatar Charlene

  • Syntyi: 25.1.1978 Rhodesia, perhe muutti Etelä-Afrikkaan 1989.

  • Perhe: puoliso Monacon ruhtinas Albert vuodesta 2011, 7-vuotiaat kaksoset Gabriella ja Jacques.

  • Tähän asti: Charlene Wittstock voitti uimarina Afrikan mestaruuksia, edusti Etelä-Afrikkaa olympialaisissa 2000. Tapasi Albertin vuonna 2000, julkisesti yhdessä 2006, kihloihin 2010, naimisiin 2011, lapset 2014. Hyväntekeväisyystoimissa keskittynyt urheiluun, AIDS-uhreihin, vähävaraisten lasten asemaan, ympäristö- ja eläinsuojelukysymyksiin.

  • Ajankohtaista: Paluu Monacoon marraskuussa 2021 Etelä-Afrikasta lähes vuoden vakavan sairastelun jälkeen, siirtyminen hoitoon Sveitsissä. Vaihtelevat tiedot avioliiton ja terveyden tilasta keväällä ja alkukesästä 2022.

Ruhtinasparilla on ikäeroa tasan 20 vuotta. Näin edustaminen sujui syksyllä 2020.

Prinsessojen Caroline ja Stephanie kohtalotoveri?

Tarun mukaan Grimaldien päälle langetti kirouksen 1200-luvulla flaamilaisnainen, jonka Grimaldien suvun kantaisä ruhtinas Rainier I sieppasi ja raiskasi. Naisen loitsu vannoi, ettei yksikään Grimaldi tule löytämään avio-onnea. Ja niinhän tuo näyttää edenneen sukupolvesta toiseen: mitätöityjä liittoja, aviottomia lapsia, konnia ja pettureita, perillisiksi nostettuja sukulaisia. Perilliset ovat Monacon elinehto: Monacon autonomian takaavassa perustuslaissa sanotaan, että Grimaldien vuonna 1297 perustettu valtakunta loppuu ja maa-alue liitetään Ranskaan, jollei suvulle synny laillista perillistä.

Tuntuu kuin Grimaldien kuuluisa kirous olisi iskenyt hetken aikaa nurkan takana lymyttyään täysillä seuraavaan uhriinsa ꟷ saman sukupolven Grimaldit prinsessa Carolinen ja prinsessa Stephanien manaus oli telonut jo moneen kertaan.

Sellaiseksi tämä on mennyt. Aina löytyy jokin taho, joka on valmis maksamaan kaikesta tiedosta tai huhuista siitä, miten kauniit, uhkarohkeat, intohimoiset, pitelemättömät Grimaldit ovat tällä kertaa keksineet.

Toisinaan tuntuu, että he kulkevat kurittoman tietoisina kohti vääjäämätöntä kohtaloaan.

Eritoten prinsessa Stephanien uhmakas käytös on siltä vaikuttanut. Monacolaiset kutsuvat prinsessaa Lady Chatterleyksi. Metsänvartija ei ehkä lukeudu hänen rakastajiensa joukkoon, mutta palatsin kokki ja puutarhuri aikanakin. Harmaahapsinen, vuosikymmeniä hovia palvellut puutarhuri ylitti Rainierin sietokyvyn, ja sai potkut.

Hän toikkaroi suhteesta toiseen, tuhlasi järjettömästi ja eli kuin ikiteini. Lapsia hän sai kolme, heitä Stephanie puolustaa kuin naarasleijona.

Ruhtinas Rainier kyllästyi kuopuksensa elämäntapaan niin, että määräsi miljardiomaisuutensa jaettavaksi tasan Carolinen ja Albertin kesken. Stephanie sai kuukausirahaa, talon Monacon palatsirinteeltä, asunnon New Yorkissa. Lisää perintöä voi tulla, jos hän osoittaa kypsyyttä ihmissuhteissa.

Kohtalo murjoi prinsessa Carolinea kerta toisensa jälkeen. Hän avioitui itseään 17 vuotta vanhemman Philippe Junotin, elostelijana tunnetun playboyn kanssa. Liitto loppui 28 kuukauden jälkeen. Italialaisen liikemiehen ja seurapiirihurmuri Stefano Casiraghin kanssa Caroline avioitui siviiliseremonioin: katolisen kirkon mielestä hän oli yhä Junotin vaimo. Caroline oli 33-vuotias, kolmen pienen lapsen äiti, kun Stefano taittoi niskansa muskelivenekisassa Monacon lahdella 1990. Perhe katseli tapahtumaa videovalkokankaalta maissa.

Caroline suri pohjattomasti, laihtui, menetti hiuksensa. Sensuellista prinsessasta tuli huivipäinen leski. Hän pakeni lastensa kanssa viideksi vuodeksi pieneen kylään Ranskan Provenceen. Elämänkumppania ranskalaisnäyttelijää Vincent Lindonia Carolinen lapset rakastivat, mutta Lindonin juutalaisuus oli Rainierille ylittämätön ongelma.

Paavi heltyi mitätöimään Carolinen ja Junotin avioliiton vasta 12 vuotta sen päättymisen jälkeen, kun Caroline oli ollut kaksi vuotta leskenä seuraavasta liitostaan. Lapset Andrea, Charlotte ja Pierre saivat aviolasten virallisen statuksen hovissa.

Seuraava liitto Hannoverin prinssi Ernst Augustin kanssa oli jo ennakkoon tuhoon tuomittu. He avioituivat vuoden 1999 alussa, kesällä 43-vuotias Carolinen synnytti Alexandran, Hannoverin prinsessan. Äkkipikaisena öykkärinä ja alkoholin suurkuluttajana tunnettu Ernst August ei muuttanut tapojaan. Tuomioita tuli pahoinpitelyistä ja Turkissa maan häpäisystä. Carolinen ja Ernst Augustin erottaa vain kuolema: toinen avioero on katolilaiselle kirkolle mahdoton. Carolinen muutti takaisin Monacoon 2009, edustaa hovia tarpeen mukaan. Carolinen rinnalla on mukava aikuinen elämänkumppani, ja monacolaiset suojaavat tätä onnea ja parin yksityisyyttä huolella.

Charlenen ja kälyjen kohtalot kulkevat ihmeellisesti yhtä vaikeita polkuja.

Kirjaudu ja lue
Haluatko lukea koko jutun?
Voit jatkaa lukemista kirjautumalla palveluun. Lukeminen on maksutonta.
Kommentoi »