Tuulilasi

Mitä tapahtuu, jos renkaat asentaa vahingossa väärinpäin?


Renkaidenvaihtosesonki on päällä ja moni renkaanvaihtaja pohtinee mitä tapahtuu, jos renkaat asennetaan virheellisesti ja niiden pyörimissuunta menee väärin päin.
Kuvat Kimmo Kienanen

Kysy Ketoselta -palstallamme voit kysyä mitä vain autoista tai autoilusta, ja asiantuntijamme Tapio Ketonen vastaa.

Lukijan kysymys:

"Aina tähän vuoden aikaan kaikki palstat ja lehdet ovat täynnä erinäisiä vinkkejä ja muista listoja talvirenkaiden vaihdosta, mutta harvemmin on mainintaa pyörimissuunnasta. Onko koskaan testattu renkaiden toimivuutta jos asentaa pyörät vahingossa väärään pyörimissuuntaan? Tuli mieleen, kun asentelin kesällä perheeseen tulleeseen autoon talvirenkaita, joista perinteisesti kaksi oli kuluneemmat ja toiset paremmalla pinnalla. Siinä sitten lajittelin paremmat taakse ja kuluneemmat eteen, mutta pyörimissuunnat oli pielessä…. eli asennettu aikoinaan väärin tai jokin sekasetti. Samaa merkkiä ja mallia ovat kuitenkin, paistopäivää en huomannut katsoa."

Tapio Ketonen vastaa:

"Pidon kannalta talvirenkaiden pyörimissuunnalla ei ole kovin suurta merkitystä. Kesärenkaissa tilanne on joissakin kuviomalleissa toinen, sillä voimakkaasti V-muotoinen kuvio poistaa tehokkaammin vettä, kun kuvion terävä keskiosa pyörähtää ensiksi tietä vasten…"

Lue koko vastaus Kysy Ketoselta -palstalta ja jätä oma kysymyksesi kysymyslomakkeella.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 23.10.2013