Tuulilasi

Mitä tapahtuu, jos kytkee Webaston päälle akkulaturin ollessa ylläpitolatauksessa?


Polttoainekäyttöisen lämmittimen käyttö mietityttää.
Kuvat Kimmo Kienanen

Kysy Ketoselta -palstallamme voit kysyä mitä vain autoista tai autoilusta, ja asiantuntijamme Tapio Ketonen vastaa.

Lukijan kysymys:

"Uudessa autossani on polttoainekäyttöinen lisälämmitin moottoria ja sisätiloja varten. Ohjeissa varotellaan, että jos lyhyitä matkoja ajettaessa käytetään lämmitintä usein, ei akku ehdi ajon aikana välttämättä latautua riittävästi, Tällöin se pitäisi silloin tällöin ladata erillisellä laturilla.

Minulla on täysautomaattinen akkulaturi (Defa, Handy 70, erillinen, aikaisemmin hankittu), jota olen käyttänyt lataamiseen. Siitä saa enintään 7 A virran ja sitä voi myös käyttää virtalähteenä, jolloin toiminto kytketään päälle omasta näppäimestään.

Miten laturi käyttäytyy, jos se on ylläpitolatauksessa, ja latausta keskeyttämättä kytketään Webasto päälle? Tällöinhän akkua rasittaa ensin lämmittimen sytytyshehkutus ja sen jälkeen sisäpuhaltimen pyöriminen. Molemmat lienevät 60…70 W:n luokkaa. Maksimissaan 7 A.n virtahan riittäisi pyörittämään ainakin tuota puhallinta."

Tapio Ketonen vastaa:

"Laturi voi ongelmitta olla kytkettynä, kun Webasto käynnistyy. Se vain ei anna enempää virtaa kuin suunnilleen tuon luvatun 7 ampeeria. Loppu tulee sitten akusta. Sytysvaiheessa lämmitin ottaa hetken aikaa virtaa rajusti, mutta käyntivaiheessa siiinä kuluttavat virtaa polttoainepumppu, laitteen oma tuuletin, kiertovesipumppu ja auton lämmityspuhallin.

Auton lämmityslaitteen puhallinta ei kannata…"

Lue koko vastaus Kysy Ketoselta -palstalta ja jätä oma kysymyksesi kysymyslomakkeella.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 8.2.2014