Apu

Miksi tulivuori purkautuu? – Onko merihevonen maailman hitain kala? – Voiko eläin elää yli 100 vuotta? – Apu Juniorin tiedekysymykset

Miksi tulivuori purkautuu? – Onko merihevonen maailman hitain kala? – Voiko eläin elää yli 100 vuotta? – Apu Juniorin tiedekysymykset
Apu Juniorin tiedekysymyksissä pohditaan merihevosen erikoisuutta, jäljitetään pitkäikäisimpiä eläimiä ja selvitetään tulivuoren purkautumisen syitä.
Julkaistu: 19.9.2021

”Miksi tulivuori purkautuu? ”

Tulivuorenpurkaukset ovat maapallon keino jäähdytellä. Maapallon sisällä voi olla erittäin kuumaa, jopa yli 6 000 celsiusastetta. Maanpinnan lähellä, ylimmän parinsadan kilometrin syvyydessä, on yleensä viileämpää, alle 1 500 celsiusastetta. ­Kovan paineen vuoksi kuumakin kivi­aines on normaalisti kiinteää. Joskus ­lämpötila nousee lähellä maanpintaa niin paljon, että kivi sulaa. Kun muodostunut nestemäinen kivisula eli magma sitten joskus puhkaisee maanpinnan, tapahtuu tulivuoren­purkaus ja syntyy tulivuori. Tulivuoria purkautuu paikoissa, joissa lämpötila nousee niin paljon, että kiviaines sulaa.

  • Kysyjä: Roni, 9
  • Vastaaja: Petrologian ­yliopistonlehtori Aku ­Heinonen Helsingin ­yliopistosta.

”Kaveri väitti, että merihevonen on ­hitain kala!”

Toimitus vastaa: Maailman hitain kala on tosiaan merihevonen. Se yllättää saaliinsa hivuttautumalla hitaasti sen lähelle.

Merihevoset ovat myös ainoita kaloja, joiden pää on suorassa kulmassa muuhun ruumiiseen ­nähden. Niissä on erikoista sekin, että uros kantaa poikaset. Niillä on hautomista varten vatsassaan erillinen pussi, johon naaraat ­laskevat munansa.

Merihevosia on lähes kaikissa maailman merissä, myös Suomessa. Niiden koko vaihtelee pikkuruisesta lähes ­kämmenen kokoiseen.

”Kaveri väitti, että jotkut eläimet elävät yli sata vuotta!”

Toimitus vastaa: Historia tuntee ainakin jättiläis­kilpikonna Harrietin, se syntyi 1800-luvulla ja eli 175 vuotta. Ensimmäiset elinvuotensa se sai viettää varsin rauhassa Galápagossaarilla, kunnes tutkija Charles Darwin purjehti saarelle ja otti Harrietin mukaansa matkoille maailman ympäri. Jäätyään eläkkeelle Darwin lahjoitti Harrietin kasvitieteellisen puutarhaan Australiaan. Vielä kauemmin eli simpukka nimeltä Ming. Sen kuoren vuosirenkaista ­paljastui, että Islannissa kasvanut Ming syntyi yli 500 vuotta sitten.

Kommentoi »