Talvella paiskin koulussa kahdeksan tuntia päivässä ja teen töitä koko kesän – Miksi opiskelijalla ei ole oikeutta lomaan?
Kommentti
Talvella paiskin koulussa kahdeksan tuntia päivässä ja teen töitä koko kesän – Miksi opiskelijalla ei ole oikeutta lomaan?
Minulla ei ollut tänä vuonna yhtään kesälomaa. Sen sijaan olen viettänyt ja tulen edelleen viettämään kesän neljän kuukauden työharjoittelussa, kirjoittaa Avun kesätoimittaja Iida Erikkilä.

Opiskelijana olen tottunut siihen, että kesäloman aikana on pakko tehdä töitä tai sitä vähintäänkin oletetaan sinulta. Ongelma ei ole työnteko, vaan se, että siinä menee koko kesä. On nimittäin hankala löytää kesäksi vain kahden kuukauden pituisia pestejä.

Yhteiskunnassa tuntuu olevan vallalla ajattelu, ettei opiskelijalle kuulu yhtään lomaa. Kesälomalla pitää työskennellä. Opintojaksojen välisillä tauoilla syys- ja hiihtolomien aikaan on tenttejä, ja joululomallakin joutuu todennäköisesti opiskelemaan jonkin verran. Ottamatta edes huomioon sitä, ettei kaikissa yliopistoissa ole syys- tai hiihtolomia…

Samaa linjaa noudattaa Tampereen yliopiston journalistiikan opintosuunnan työharjoittelu. Toisen opiskeluvuoden jälkeen olet harjoittelussa neljä kuukautta. Tämä on oppimisen kannalta hyvä asia, mutta ei se opiskelijoiden jaksamista tue. Onneksi meillä nämä työharjoittelut ovat hyvin palkattuja, sillä muuten en osaa sanoa selviäisikö kukaan tällaisesta kesästä. Näinhän toki ei kaikilla aloilla edes ole, esimerkiksi viestinnän opiskelijoilla monen kuukauden pituisesta harjoittelusta saattaa saada mitätöntä palkkaa.

Opiskelua itsessään ei nähdä yhtä raskaana työnä kuin tavallinen päivätyö. Tämä on mielestäni kummallista.

Opiskelijoiden jaksamiseen ei yhteiskunnassa tunnuta kiinnittävän tarpeeksi huomiota. Ongelma on se, että opiskelua itsessään ei nähdä yhtä raskaana työnä kuin tavallinen päivätyö. Tämä on mielestäni kummallista. Opiskelijoista suurin osa opiskelee noin kahdeksan tuntia päivässä ja mahdollisesti käy sen lisäksi vielä töissä. Miksi tämä olisi yhtään vähemmän rankkaa kuin tavallinen päivätyö? Opiskelijalta työ ei myöskään ikinä lopu – aina on jokin tehtävä, mitä voi edistää.

Tärkeää olisi muuttaa yhteiskunnallisia asenteita ja ajatusta siitä, ettei opiskelijalle kuulu saman pituista kesälomaa kuin muille. Harjoittelujen ja kesätöiden pituus pitäisi pitää maksimissaan kolmessa kuukaudessa tai sisällyttää lukukauteen, jos esimerkiksi harjoittelu on pidempi. Tällöin opiskelijalle jäisi kuukausi lomailla joko touko- tai elokuussa.

Minulla sentään on käynyt sellainen tuuri, että pidän työstäni. Harjoittelu on sujunut hyvin ja se on ollut mielekästä. Mikään määrä motivaatiota tai työstä pitämistä ei kuitenkaan lopulta korvaa lomaa. Tällä hetkellä olen aika väsynyt.

1 kommentti