Apu

THL:n Mika Salminen: ”Mikään ei mennyt niin kuin oli suunniteltu”

THL:n Mika Salminen: ”Mikään ei mennyt niin kuin oli suunniteltu”
THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sanoo, ettei sellaista vaihtoehtoa ollut, että koko maailma sulkee ovensa. – Kaikki YK-maat olivat herttaisen yksimielisiä, että sitä nyt ei ainakaan tehdä. Silti tälle tielle lähdettiin, hän sanoo nyt.
Julkaistu: 5.4.2021

Kaikki pandemian varalta tehdyt suunnitelmat lensivät roskakoriin, kun koronaviruksen aiheuttama kriisi iski maailmaan. Se oli pandemia-ajan suurin yllätys THL:n terveysturvallisuusosaston johtajalle, tutkimusprofessori Mika Salmiselle.

– Mikään ei mennyt niin kuin oli suunniteltu. Sellaista vaihtoehtoa, että koko maailma sulkee ovensa, ei ollut. Kaikki YK-maat olivat herttaisen yksimielisiä, että sitä nyt ei ainakaan tehdä. Silti tälle tielle lähdettiin.

"Ei tämä ikuisesti jatku, koko ajan mennään parempaan. Uskon, että virusmuunnoksiin löydetään keinot."
Mika Salminen

Myönteinen yllätys on ollut se, että koronarokote saatiin valmiiksi niin nopeasti. Rokotteiden kehittämisessä voi kestää vuosia.

– Sekin on yllättänyt, miten pitkämielisesti ja vastuullisesti suomalaiset ovat jaksaneet noudattaa toimintaohjeita. On ymmärretty, että se on välttämätöntä, mistä suuri kiitos.

Juhlitaanko Suomessa vappua ja juhannusta?

Vappu- ja juhannusjuhlien mahdollisuus riippuu paljon siitä, miten eristäytymistä jaksetaan noudattaa. Kesä ja rokotesuoja rauhoittavat tilannetta syksyyn mennessä, Salminen uskoo.

– Ei tämä ikuisesti jatku, koko ajan mennään parempaan. Toki virusmuunnokset voivat tuottaa takapakkia, ja maailmassa on vielä paljon valtioita, joilla on rajat kiinni. Uskon, että virusmuunnoksiin löydetään keinot.

Omaa jaksamistaan Salminen hoitaa liikkumalla, lukemalla ja hoitamalla parvekeviljelyksiään. Töitä hän yrittää tehdä vain kuusi päivää viikossa.

– Liikkuminen luonnossa tekee ihmisten toimintakyvylle ja mielelle hyvää. Harmittaa, että viestimme ikäihmisten liikkumisesta oli keväällä niin jyrkkä. Viljelen parvekkeella kurkkuja, tomaatteja, ja viime kesänä onnistuin kasvattamaan jopa yhden vesimelonin.

Mika Salminen

56-vuotias THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja. Koulutukseltaan virologi. Harrastaa lukemista, liikuntaa ja parvekeviljelyä.

Päivitetty 5.4. – Ilmestynyt 8.3.2021

6 kommenttia