Mieletön – Red Nose Companyn uudet klovnit etsivät tällä kertaa valaistumista
Klovnit lavalla
Mieletön – Red Nose Companyn uudet klovnit etsivät tällä kertaa valaistumista
Ensimmäisen maailmansodan jälkimainingeissa julkaistu Siddhartha nousee klovnien käsittelyssä jälleen ajankohtaiseksi, itseen ja muihin kohdistuvan myötätunnon etsinnäksi.
Julkaistu 3.2.2023
Apu

Red Nose Companyn menestysreseptiksi on usein osoittautunut konsepti, jossa kaksi lahjakasta klovnia versioi klassikkoromaania. Tällä kertaa Mieletön-esityksessä nähdään klovneina Amira Khalifa ja Nora Raikamo, joiden käsittelyyn pääsee Hermann Hessen Siddhartha.

Mielettömässä klovnit Secret (Khalifa) ja Tiktak (Raikamo), psykoterapeutti ja väsynyt perheenäiti, paitsi kertovat kirjan päähenkilön Siddharthan tarinan, myös osaltaan kulkevat samaa polkua kohti valaistumiseen pyrkimistä. Tosin tässä versiossa aihetta lähestytään jopa kvanttifysiikan kautta, huumoria unohtamatta.

Iloisesti hörähtelevä katsomo virittäytyy oikealle tasolle jo esityksen alussa, kun klovnit etsivät tapoja esittää tarinan henkilöitä. Etenkin Raikamo saa Tiktak-klovnina esitellä fyysistä komediaa ja tarjota kosketuspintaa itsensä ruuhkavuosissa hukanneena perheenäitinä.

Nora Raikamo ja Amira Khalifa

100 vuotta sitten julkaistu Siddhartha osuu hyvin myös tähän aikaan, johon liittyy tietty uushenkisyys ja merkityksen etsintä ja oravanpyörään puutuminen. Tarina kulkee kauniisti itsensä ja muiden hyväksymiseen, ja klovnien pohdinta pureutuu osuvasti nykyajan kiireeseen ja paineisiin.

Sisäänpäin katsova, tietynlaista rauhaa etsivä Mieletön tuntuu monella tavalla oikealta juuri nyt, ilmastokriisin herättämän kerskakulutuskritiikin aikana. Josko onni löytyisi kuitenkin tavaroiden sijaan sisältämme ja läheisistämme tai vaikka elämyksistä, Tiktakilla perheestä ja Secretillä Beyoncén konsertista?

Esityksen musiikki ja laulu osuvat nappiin. Khalifa ja Raikamo ovat erinomaisia, kaunisäänisiä laulajia ja esimerkiksi Gayatri-mantran toistaminen nousee upeaksi kappaleeksi. Musiikista vastaa Suurlähettiläät-yhtyeestä tuttu Jussu Pöyhönen.

Mieletön jatkaa Kanneltalossa 4. helmikuuta asti ja sen jälkeen toukokuussa Teatteri Avoimissa Ovissa.

Kommentoi »