Tuulilasi

Merkkien merkki 2014: Volkswagen on haluttavin merkki


Volkswagen on Suomen haluttavin automerkki. Volvo on kakkossijalla ja kolmanneksi sijoittuu tällä hetkellä Audi.
Kuvat Anssi Kienanen, TL-kuva-arkisto

Arvio perustuu niiden autoilijoiden käsitykseen, jotka ajavat omalla autollaan. Haluttavuutta koskevat arviot kerättiin Merkkien Merkki-tutkimuksen yhteydessä. Vastaajina olivat yli 30 automerkin omistajat. Vastaajan auto oli iältään korkeintaan seitsemän vuotta. Auto oli hankittu uutena tai käytettynä.

Vastausaineistoa painotettiin siten, että kunkin merkin vastaajien mielipide vaikutti kokonaistulokseen painoarvolla, joka vastasi merkin yksityisomistajien osuutta 1-10 vuotta vanhassa autokannassa.

Vastaajia pyydettiin arvioimaan eri automerkkien haluttavuutta omalta kohdaltaan, jos he olisivat juuri nyt hankkimassa itselleen omaa autoa. Kysymys palauttaa vastaajan arkitodellisuuteen, eivätkä vastaukset kerro, mikä olisi valinta silloin, jos kohdalle sattuisi loton päävoitto. Tästä esimerkiksi monen unelmoima Porsche sijoittuu vasta keskitason alapuolelle.

Koska autoilijoilla on taipumus suosio sitä automerkkiä, jolla he juuri nyt ajavat, suuren markkinaosuuden merkit saavat tilanteesta hyötyä. Niinpä Volkswagenin lisäksi kärkipäästä löytyy myös Toyota.

Pienemmistä merkeistä erittäin hyvin menestyvät Volvo, Audi, Mercedes ja BMW.

Skodan haluttavuus on nyt aivan toisella tasolla kuin 10 vuotta sitten. Japanilaismerkeistä toiseksi haluttavin on Honda. Korealaisista Kia on selvästi Hyundain yläpuolelle. Ranskalaismerkeistä haluttavin on Peugeot.

Haluttavuutta voidaan tarkastella myös autojen vertailuryhmissä. Jos huomio kiinnitetään vain niihin vastaajiin, jotka ajavat niin sanotuilla premium-merkeillä, haluttavin merkki on BMW. Ero kakkoseen, Mercedekseen on pieni.

Kolmanneksi sijoittuu Audi, mutta ero neljänneksi haluttavimpaan Volvoon on selkeä. Volkswagen jää yhdeksänneksi, ja Honda on kymmenes. Toyota jää premium-merkeillä ajavien arvioissa kärkikymmenikön ulkopuolelle.

Lue Merkkien merkki 2014 -selvityksen tulokset tuoreesta tuulilasista 9/2014.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 27.6.2014