Mercedes-AMG SL on vakaa ja mukava matkakumppani, mutta vain miljonäärille
Koeajo
Mercedes-AMG SL on vakaa ja mukava matkakumppani, mutta vain miljonäärille
Viileä vuodenaika ja uusi SL-avokas ei ole ehkä se kaikkein kiehtovin yhdistelmä, mutta yrittänyttä ei laiteta.
23.12.2022
 |
Tuulilasi

Mattasininen SL odotteli meitä Veho Airportissa Vantaalla. Huomautettakoon heti kärkeen, että tämä uusi SL ei ole Mercedes-Benz vaan Mercedes-AMG SL.

SL:n kori on alumiinia, mutta siinä on käytetty myös magnesiumia, komposiittikuituja ja terästä. Edellismallista poiketen autossa on nyt kangaskatto, jonka voi avata vielä 60 km/h -nopeudessa.

Edessä ei ole mitään hätää. Tarjolla on hienot penkit ja pehmeät nahat. Verhoilun sävy on aistikas. Terrakottaa?
Tervetuloa takapenkille. Tilaa on kahdelle hengelle – teoriassa ainakin.

Moottorivalikoima on mielenkiintoinen. Ensi kertaa SL:n historiassa tarjolla on nelipyttyinen versio. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään nuhapumppu, sillä SL 43:n teho on 381 hevosvoimaa. Malliston ytimessä ovat luonnollisesti kasikoneiset pedot SL 55 ja SL 63. Kummankin moottori on nelilitrainen V8, jossa on kaksi turboa. Mainittakoon, että ahtimet ovat lohkojen välissä. Tämä aiheuttaa konehuoneeseen valtavan lämpökuorman, mutta poikkeukselliseen ratkaisuun on päädytty siksi, että näin moottori reagoi nopeammin kaasupolkimen komentoihin.

SL 55 potkii 476 hevosvoimalla ja SL 63 paukuttaa tiskiin törkeät 585 hepoa. Kasikoneiset mallit ovat nelivetoisia, mutta SL 43 on takavetoinen. AMG-moottorit kootaan alusta loppuun käsityönä yksi mies – yksi moottori -periaatteella. Moottorin kokoonpanoon kuluu sylinterimäärästä riippuen 2,5–4,5 tuntia, eli yksi mekaanikko rakentaa päivässä 2–3 voimanlähdettä. Moottoreihin kiinnitettään laatta, jonka myllyn koonnut henkilö kuittaa omalla nimikirjoituksellaan.

Tyypillinen Mercdeksen ohjaamo. Ilman kattoa tunnelma on avara.
Tavaratila on viitteellinen.

Teoriat sikseen – nyt lähdetään ajamaan! Alla on SL 55. Vinkkelikasin käynnistys saa ison autohallin suunnilleen tärisemään. Rumpumaisesti hakkaava käyntiääni on niin hieno, että sitä ei voi oikein sanoin kuvailla.

Ajelen hissukseen moottoria lämmitellen. Vaikka kasi käy vain nopeaa tyhjäkäyntiä, ohjaamossa tuntuu siltä, että liikkuisimme ukkosrintaman sisällä. Päätämme suunnata Espoon Nuuksioon. Sinne vievä tie on kuin vuoristorata: kaarteita ja korkeuseroja riittää. Taivas on pilvessä, ja lämpömittari näyttää kahtatoista astetta. Olen kuitenkin varautunut ulkoilurupeamaan paksulla takilla. Katto siis rohkeasti alas.

Takaspoileri nousee esiin piilostaan, kun vauhtia on yli 80 km/h.

Kun rätti ei ole välissä häiritsemässä, kahdeksan sylinterin rumputuli paukkuu entistäkin rajumpana. Tie on tyhjä, joten pienet kiihdytykset ovat paikallaan. Hommassa on vahva kielletyn hedelmän maku. Alustan toimintaan emme oikein pysty perehtymään, sillä sen rajat ovat kaukana suomalaisen (asfaltoidun) maalaistien tarjoamien haasteiden yläpuolella. SL kääntyy halukkaasti mutkiin, ja nielee suoraa baanaa vakuuttavan vakaasti.

Kun palautan auton Mercedeksen PR-upseeri Pekka Koskelle, virnistän leveästi, ja huikkaan perään: ”Ajokorttikin on tallella, eli hyvin meni!”

Mercedes-amg sl 55 4Matic+

 • Moottori V8, bensiini, 2xturbo
 • Iskutilavuus 3 982 cm3
 • Teho 350 kW (478 hv) / 5 500 r/min
 • Vääntö 700 Nm / 2 250 r/min
 • Voimansiirto Neliveto, 9-v. automaatti
 • 0−100 km/h 3,9 s
 • Huippunopeus 295 km/h
 • Yhd. EU-kulutus 12,6 l/100 km
 • CO2-päästöt 285 g/km
 • Mitat Pituus 4 705 mm, leveys 2 100 mm, korkeus 1 395 mm, akseliväli 2 700 mm, tavaratila 213 l
 • Omamassa 1 950 kg
 • Plussaa Armoton V8-moottori, Nätti kangaskatto
 • Miinusta Huvittava takaistuin
 • Hinta Koeajettu auto vakiovarustein: 291 339 € Mallisto alkaen: 176 260 €

Kenelle?

Mercedes-AMG SL on niin hieno auto, että sopii ainakin kaikille miljonääreille – olipa raha sitten itse ansaittua tai perittyä.

Kommentoi »